Săptămânal #106: Harris vs. Trump, inundațiile din Spania, actorul Vlad Pânzaru, cazul Kronospan și cancerul de sân
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🥺 O femeie din Noua Zeelandă pe nume Chloe a fost reținută în Kazahstan în 2016 după ce vameșii au refuzat să creadă că Noua Zeelandă este o țară adevărată. Au insistat că face parte din Australia. Așa că i-au cerut lui Chloe să le arate unde este țara ei. Însă, pe harta vameșilor nu există Noua Zeelandă.
Ne vedem Săptămânal cu informații interesante direct la tine în INBOX. Dacă ți se pare interesant, show your support - acum cu o super ofertă:
Understand Today
▶️ Cursa prezidențială din SUA: Interactive Map
🔴 Cum stăm în acest moment în duelul dintre Harris și Trump:
Democrați: Câte voturi au deja: 226 / Câte combinații posibile au: 20
Republicani: Câte voturi au deja: 219 / Câte combinații posibile au: 21
▶️ 3 pe scurt:
💰 Un tribunal din Rusia a amendat Google cu 20 de decilioane de dolari pentru că ar fi blocat propaganda pro-Kremlin pe YouTube. Un decilion are 33 de zerouri. Amenda depășește produsul intern brut (PIB-ul*) total al lumii. E improbabil că Google va putea plăti această amendă, scrie Business Insider. Amenda e suma a patru ani de amenzi, numărul dublându-se în prezent în fiecare săptămână, conform legislației ruse. Motivul amendării e că YouTube a refuzat să readucă mai multe canale de propagandă rusă, printre care Channel One, VGTRK, NTV, Zvezda (canalul Ministerului Apărării). Sancțiunea inițială, din 2020, a fost de 100.000 de dolari și a venit după ce canalul de televiziune Tsargrad și agenția de presă RIA FAN au fost blocate pe YouTube din cauza încălcării sancțiunilor.
👭 Ce ne învață girafele:
🤍 Cum putem ajuta femeile care ce luptă cu cancerul de sân? Și cât de mult ajuta screening-ul pentru a crește semnificativ șansele de a învinge boala? În unele țări, precum Danemarca, Finlanda sau Suedia, rate de screening depășește 80%. În alte părți ale Europei, precum Macedonia de Nord, Serbia sau Muntenegru, rata este încă cu mult sub 10%.
Inspiring Stories
▶️ Actorul Vlad Pânzaru și politica, meciurile României, case din cutiile de țigări și „venisem la admitere cu gândul că sunt cel mai bun actor din România și am intrat ultimul”
Vlad Pânzaru era prin clasa a V-a sau a VI-a când i s-a decis, fără să știe el atunci, viitorul. Profesoara lui de Limba Română a scris o piesă de teatru pe care voia să o monteze cu elevii săi. Iar colegii săi, l-am împins pe elevul Vlad Pânzaru să fie parte din acel spectacol pentru că era singurul care ar fi putut învăța foarte mult text în doar câteva zile. Și de atunci a știut că vrea să fie pe scenă. În liceu se visa actor, de altfel, „în capul lui era deja actor. Era cel mai mare actor”. A venit facultatea, despre care spune că „venisem la admitere cu gândul ca sunt cel mai bun actor din România și am intrat ultimul. A fost un șoc pentru mine”. Dar a avut „2 profesori superbi, o combinație fatală din punctul meu de vedere: Mihaela Sîrbu și Florin Grigoraș” care l-au ajutat foarte mult să se formeze și să devină actorul de astăzi.
Are o relație foarte faină cu părinții lui. Vorbesc zilnic și de fiecare dată când se întâlnesc simte că stă cu „prietenii mei în vacanță”. Ce fac atunci când se văd? Aflați din interviul de mai jos. Spoiler: vorbesc despre Univers.
Vlad Pânzaru spune că „Vlad de 14 ani ar fi super fericit privindu-mă”, iar asta îl face foarte mândru. Îl găsim pe scenele de la Teatrul Masca și Asociația Hearth. Iar în interviul de mai jos am vorbit despre spectacolele „PARTY” și „Părinți” pe care vă invit să le vedeți pe scena Teatrului Metropolis.
▶️ Cum arată o prietenie de peste 50 de ani
Un grup de pensionari se întâlnește la pub în fiecare săptămână încă din 1968. Totul a început atunci când Ken și Paul erau studenți și puteau juca golf gratis, iar după aceea beau o bere la pub. Obiceiul s-a transformat rapid într-o tradiție, iar Ken glumește spunând că cel care lipsește de la întâlnire trebuie să aibă un motiv întemeiat și să vină cu o scrisoare care să justifice absența… ca la școală.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes, Chappell Roan, Queen Omega, Gary Clark Jr sau Chappell Roan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka, Great Big Story, Monștri, The Perfect Couple, El Correo pe Netflix, Where’d You Go, Bernadette sau Sweet Bobby
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți Arctic Ascent with Alex Honnold de la National Geographic (o găsiți pe Disney+):
Și, la final, despre ce se vorbește săptămâna aceasta:
România
Global