Săptămânal #71: ce este misofonia, cancerul în rândul tinerilor și adopția în România
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Pentru acest prim număr de Săptămânal din 2024, vă invit să vă puneți ca rezoluție să petreceți mai mult timp cu cei dragi… vă face bine, o spun și datele!
*La mulți ani! Să avem un an numai cu lucruri bune și amintiri frumoase!
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Ai auzit vreodată de misofonie? 💥🎧🙉
1 din 5 adulți au această fobie!
▶️ 3 pe scurt:
Klaus Iohannis vrea să părăsească România pentru o funcție internațională. Dar presa internațională spune că îi va fi greu să obțină șefia Consiliului European
Românii formează cea mai numeroasă minoritate din Germania care provine dintr-un stat al Uniunii Europene (UE), conform datelor publicate de Biroul Federal de Statistici al Germaniei.
Din ce în ce mai mulți tineri se luptă cu cancerul. Potrivit datelor din SUA, diagnosticare cu această boală a crescut la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani în 2019 - o creștere cu 12,8% față de cifra din 2000, când erau 95,6.
Inspiring Stories
▶️ Iubirea care nu știe nicio graniță: povestea unei adopții reușite. Cum a ajuns actrița Daniela Minoiu să cunoască dragostea necondiționată imediat ce a văzut fotografia cu micuțul Nicolas
Daniela Minoiu este actriţă a Teatrului Nottara, director fondator al Studioului de Teatru Midacris Bucureşti, profesor de actorie şi dicţie pentru copii şi adolescenţi, art-terapeut. Şi, înainte de toate, mama celui mai dulce copil de pe planetă, Nicolas.
După opt fertilizări nereușite, Daniela Minoiu și soțul său, Paul, s-au hotărât să înfieze. Așa a ajuns Nicolas în viața lor, după un drum complex, cu multe opreliști, greutăți, dar cu o dragoste care trebuia să se îndrepte către copilul corect. Așa că, în ciuda opoziției din partea unor membri ai familiei extinse, care întrebau de ce aveau nevoie de un copil, Daniela Minoiu și soțul acesteia l-au primit pe Nicolas în viața lor.
Experiența adopției a fost presărată cu obstacole și descurajări din partea autorităților, însă determinarea lor a fost mai puternică. Au ales un copil de pe lista celor greu adoptabili, iar acest lucru a fost salvarea lor pentru că adopția a fost făcută foarte rapid, odată ce s-au găsit. Nicolas inițial părea să aibă probleme de sănătate destul de serioase, dar, cu multă iubire, joc și râs, au reușit să depășească încercările, iar acum, acesta este un copil vesel și plin de viață.
Cum arată viața lor astăzi? Cum s-a adaptat Nicolas? Și cât de importantă a fost terapia prin artă? Aflăm din interviul de pe LIFE.ro!
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras sau Blackstar (⭐️), ultimul album al lui David Bowie
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, Nyad Fleabag sau Women Talking
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să o descoperiți pe Tianna Esperanza:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global