Săptămânal #76: cum să trăiești cu 5 euro pe lună, ce spune despre tine dacă plângi la filme și cum arată drumul adopției în România
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Plângi la filme? Foarte bine! Ești un om puternic emoțional ♥️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Doar bolnavii cu bani din România mai au o șansă la viață. De ce au dispărut medicamentele vitale pentru cei cu boli grave
Mii de medicamente au dispărut din farmacii și doar cei cu bani își permit să le cumpere din străinătate, reclamă pacienții cu boli de inimă, neurologice sau cancer. Situația este critică, însă autoritățile nu reușesc să găsească o soluție.
▶️ 3 pe scurt:
Nicuşor Dan: În acest moment, PNL nu mă sprijină pentru alegerile viitoare, dar încă nu suntem în campanie electorală
Poliția Română a publicat în prima parte a acestui an o serie de date despre numărul infracțiunilor de anul trecut. Conform raportului pe anul 2023, polițiștii au intervenit în 108.831 de cazuri de violență domestică, dintre care 47% în mediul urban (51.690) și 53% în mediul rural (57.141).
Inspiring Stories
▶️ S-a născut într-o casă în care a fost abuzat și neglijat, dar a ajuns într-o familie în care a găsit iubire și înțelegere: cum arată drumul adopției pentru Cristian, Andreea și Matei
Cristian a ajuns în viața Andreei și a lui Matei atunci când, după câteva încercări de a avea un copil biologic, au luat decizia adopției. L-au cunoscut într-un centru de plasament unde făceau voluntariat. Au depus cererea de a-l lua acasă și aceasta a fost aprobată chiar în aceeași zi. Iar trei ani mai târziu, atunci când Cristian a fost declarat adoptabil, au depus imediat actele.
Astăzi Cristian are nouă ani și același nume de familie cu Andreea și Matei. S-au mutat în Germania de aproape trei ani și încearcă în fiecare zi să acumuleze lucruri, experiențe și cunoștințe noi. Din cauza faptului că a fost ținut închis în casă mult timp, nu s-a vorbit cu el și nu i s-a oferit niciodată prea multă grijă, a avut mult de recuperat. În plus, are și ADHD. Dar progresul este incredibil. Și astăzi știe două limbi și are o viață complet independentă.
Cum s-a adaptat Cristian la toate aceste schimbări? Care sunt diferențele dintre sistemul din Germania și cel din România? Și cum se poate rezolva un atașament dezorganizat?
▶️ „Îmi ajung 5 euro pe lună pentru mâncare”. Heinz, pensionarul care a devenit milionar căutând prin gunoaie, are 10 case
Heinz B., 80 de ani, un pensionar din Darmstadt, landul german Hessa, scotocește de când se știe prin gunoaie, nu are telefon mobil, iar singurele sale cheltuieli majore sunt un laptop și acces la internet, relatează Bild. Pensionarul care spune că trăiește cu doar 5 euro pe lună pentru mâncare a devenit milionar și a cumpărat 10 case, pe care le închiriază.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza sau Tracy Chapman
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin sau Pieces of a Woman
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți filmul La Sociedad de la Nieve:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Șeful Vămii București și mai mulți vameși, arestați preventiv 30 de zile. Paul Petrof, acuzat că ar fi cerut șpagă 50.000 de euro, avansul pentru un apartament. Vameșii sunt acuzați că au luat șpagă sume de bani, haine, încălțăminte și parfumuri pentru a accepta importul ilegal al unor mărfuri contrafăcute.
Global
Ce se știe până acum despre arma nucleară spațială a Rusiei. Este un sistem cu propulsie nucleară sau cu încărcătură nucleară? (CNN)
Ce învață copiii palestinieni în școală: Manualele școlare neagă existența Israelului și glorifică terorismul
Japonia a cedat Germaniei titlul de a treia mare putere economică mondială în 2023