Săptămânal #18: Almodóvar, casele pasive, jocurile video, inegalitățile de gen și Amapiano
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Focile sunt animalele de companie de sub apă 😍
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Francezii vor construi o clădire, în Lyon, fără sisteme de încălzire și fără aer condiționat. Constructorul spune că vor fi temperaturi de maxim 26 de grade vara și minim 22 iarna. Energia consumată este estimată la 2 KWh pe an, pe metru pătrat.
În aceeași idee și la noi se vorbește din ce în ce mai des despre casele pasive. De aceea, vă recomand interviul inginerului Marius Șoflete care spune că „ardem resurse fosile pentru a ne ține casele calde iarna și reci vara. Iar în scurt timp, în timpul vieților noastre, nu vom mai avea acces la ele”.
▶️ Pentru părinții îngrijorați că cei mici se joacă prea mult pe telefon. Un studiu realizat de Journal of the American Medical Association (JAMA) arată că există beneficii cognitive asociate jocurilor video.
▶️ Schengen, acest vis prea frumos pentru România. Ce facem pentru ca europenii să ne primească să ne jucăm și noi cu ei? Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-au întâlnit, joi, la Bruxelles, cu europarlamentarii României, pentru a stabili o acțiune coordonată în privința lobby-ului pentru aderarea la Spațiul Schengen. Nicolae Ciucă le-a cerut europarlamentarilor să renunțe la discursurile agresive, în special împotriva țărilor care nu sunt de acord cu aderarea României, cum este, de exemplu Olanda.
▶️ Până la Schengen, România stă foarte bine (glumesc, evident) și în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați. Ocupăm locul 26 din 27 în UE.
Inegalitățile de gen au crescut din 2019 mai ales în ceea ce privește luarea deciziilor politice și economice (– 4,9 puncte, respectiv – 1,2 puncte). Mai mult decât atât, în 2021, 61% dintre femei și doar 16% dintre bărbați au declarat că au îngrijit și supravegheat copiii cu vârste între 0 și 11 ani complet sau în mare parte singuri.
„Din 2010, scorul României a crescut cu 2,9 puncte, în mare parte ca urmare a îmbunătățirilor în domeniul financiar (+ 10,4 puncte). Apoi, din 2019, scorul României a scăzut ușor (– 0,8 puncte), ceea ce se datorează în principal eșecurilor în domeniul accesului femeilor la putere. Prin urmare, țara a scăzut cu un loc în clasament”, arată IEEG.
▶️ Și, în final, pentru toate momentele în care sunteți plictisiți, procrastinați sau doar cade WhatsApp-ul… Mashable ne aduce nu mai puțin de 65 site-uri pentru momentele în care vrem să pierdem timpul.
Inspiring Stories
Pe profesorii excelenți sau Merito îi găsim în școlile din România. Am înțeles că nu sunt cei care caută să adune în palmaresul lor doar diplome și calificări, ci sunt acei profesori care își recunosc greșelile, care au învățat din ele, care le dau elevilor voie să aibă ezitări la rândul lor, îi învață cum să gândească și nu ce să gândească. Sunt acele cadre didactice care creează punte cu alți colegi și nu sunt în concurență cu ei și acest lucru se întâmplă pentru binele și bunăstarea elevilor.
▶️ Mutlaq Khader Salem Al-Juwain locuiește într-un cort făcut din păr de capră în deșertul din Iordania. Familia lui a trăit de secole în Wadi Rum, un peisaj îndepărtat cunoscut sub numele de Valley of the Moon (Valea Lunii).
Aici este mereu foarte cald, apa trebuie transportată în camion, iar Al-Juwain conduce kilometri întregi pentru a-și cumpăra cele necesare. Dar viața în deșert este tot ce știe, este ceea ce Al-Juwain numește acasă.
Îi place să fie înconjurat de toate animalele sale, inclusiv cămile, oi și câini. Îi place să-și prăjească propria cafea pe foc în fiecare dimineață. Și nu există nimic mai frumos pentru el decât atunci când se uită la luna care strălucește deasupra deșertului.
La ce ne mai uităm
Pedro Almodóvar și Penélope Cruz se întâlnesc din nou, de data aceasta în filmul Madres paralelas. O poveste despre dragoste și suferință, despre împăcarea cu trecutul și despre acceptarea celei mai grele pierderi, cea a unui copil. Pe lângă drama celor două personaje feminine principale care se văd puse în fața unei situații greu de imaginat, Almodóvar vorbește și despre suferința prin care trec foarte multe familii din Spania care au fost victimele războiului, având bunici și străbunici a căror urmă a fost pierdută în gropile comunale.
Lansat la Festivalul de Film de la Veneția, acolo unde Cruz a și câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță, Madres paralelas a fost nominalizat și la Premiile Oscar - Best Actress (Cruz) and Best Original Score (Alberto Iglesias).
Filmul poate fi văzut în România pe HBO Max, deși el este făcut cu susținerea lui Netflix 😂
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia și Carla Morrison. Iar acum vă invit să schimbăm radical registrul și să descoperim nebunia acestui an: Amapiano. Cu alte cuvinte, mergem în Africa de Sud să o ascultăm pe Kamo Mphela… sau, mai bine zis, să vedem dansul 😂
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
A murit Amou Haji, cel mai murdar om din lume. De ce a refuzat să se spele timp de 60 de ani
Cine este Rishi Sunak, primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani: „Înțeleg cât de dificil este acest moment”
Leslie Jordan a murit într-un accident de mașină. Actorul, cunoscut pentru rolul din serialul „Will și Grace”, avea 67 de ani 😔
Google Trends Statele Unite ale Americii
Rihanna se întoarce cu o piesă pentru filmul Black Panther
Rock ‘n’ roll icon Jerry Lee Lewis a fost mort pentru câteva minute. Din fericire, știrea a fost una falsă.
Noul proiect al mexicanului Guillermo del Toro, antologia cu 8 blood-curdling tales of horror “Cabinet of Curiosities” a apărut pe Netflix: