Săptămânal #31: Bing Chat vrea să fie om, noi vrem să nu mai avem vize pentru SUA, Nicușor nu vrea să o cunoască pe ANI, iar Meghan Markle nu o place pe Kate Middleton
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Black style la începutul secolului al XX-lea 😍 Black entertainers erau fashion icons!
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Noua ambasadoare SUA în România vrea ca românii să fie scutiți de vize. Kathleen Kavalec speră ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului său. Probleme sunt în ceea ce privește procedurile. Legislația americană prevede că țările care doresc să adere la programul de scutire de vize trebuie să aibă o rată refuz mai mică de 3%. Faptul că noi ne dorim nu înseamnă că o să se și întâmple… dar ar fi bine că urmează, în timpul mandatului doamnei Kavalec să-mi reînnoiesc visa 😂😂
▶️ Maia Sandu: „Nu candidez la nicio funcție în România” 😔
„Vreau să fie foarte clar, nu candidez la nicio funcție în România. Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău, le suntem tare recunoscători.
Noi avem niște sarcini tare importante aici, trebuie să rezistăm, să reușim să ținem Republica Moldova de partea lumii libere și trebuie să reușim să ducem Republica Moldova în UE. Sunt sarcini importante și complicate și noi contăm foarte mult pe sprijinul României. În continuare contăm pe sprijinul domnului președinte, al Guvernului și românilor din partea dreaptă a Prutului”, a declarat Maia Sandu.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarului general Nicușor Dan, pe care îl acuză de abuz în serviciu, incompatibilitate și de conflict de interese administrativ. Nicușor Dan a respins acuzațiile și a anunțat că va ataca în instanță raportul ANI.
▶️ Ups… „Aș vrea să fiu om” - Primele experiențe cu chatbot-ul Microsoft sunt neliniștitoare. Bing Chat i-a certat pe useri, i-a contrazis și i-a implorat
Inspiring Stories
▶️ Cum să ieși învingător în lupta cu sindromul Down. Iulia Rus și mărturia din dragoste a unei mame: „Am ignorat toate privirile. Nu suntem cu nimic mai prejos decât familiile cu doi copii”
Iulia Rus este mama lui Alex, un copil cu sindrom Down. Alex are cinci ani, este integrat în interiorul unei școli private care funcționează după o programă britanică, iar feedback-ul în privința achizițiilor sale este unul pozitiv. Dacă ar fi fost în sistemul de stat, părinții lui cred că situația legată de el nu ar fi stat la fel, având în vedere că nu este un copil tipic, ci este un copil cu sindromul Down. Știe să își aștepte rândul, știe să stea la masă, să aștepte instrucțiunile pentru activitate, participă și el timid la tot ce se întâmplă în clasă, răspunde când este întrebat. Totuși, întâlnește dificultăți la limbaj și la scriere. Doar prin semne comunică, dar face mari progrese.
Iulia și soțul nu se simt descurajați. Merg la terapie cu el de când avea acesta 8 luni. Crește într-un mediu în care se simte iubit, iar iubirea i se citește pe chip. Este un copil vesel căruia i s-a promis susținere permanentă încă de la naștere, de când a fost pus în brațele tatălui. Se luptă, în schimb, încă cu prejudecățile unei societăți nepregătite să îmbrățișeze persoanele cu dizabilități, dar cei doi părinți și-au fost umăr unul pentru celălalt încă de la început și nu se lasă înduplecați de vocile negative.
„Chiar dacă legea spune că au dreptul să învețe în orice școală, acestea nu au mijloacele necesare să îi integreze. Sistemul de învățământ de masă nu are materia adaptată pentru ei, nu au manuale speciale, iar profesorii nu reușesc să facă față unui colectiv de 30 de copii plus unul sau doi cu dizabilități. Se cer profesori de sprijin, dar statul nu oferă, așa că uneori părinții sunt cei care își însoțesc copiii la școală. E foarte greu pentru părinți să fie și profesori și părinți în același timp.”
▶️ Judith State: „Când mă gândesc la copilărie, o aud pe bunica cântând sau la mașina de cusut, făcându-mi rochițe cum nu mai vedeam la nimeni și văd feliile imense de pâine cu untură și sare”
Judith State este protagonista celui mai recent film realizat de Cristian Mungiu „R.M.N.” și face parte anul acesta din programul European Shooting Stars, prestigiosul program din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin care reunește zece talente europene an de an. Cum a ajuns aici? Și ce înseamnă acest pas pentru ea, aflăm în interviul de mai jos.
Pe Judith State am descoperit-o odată cu filmul „Sieranevada”, al lui Cristi Puiu care a participat în competiția oficială la Cannes, pentru Palme d’Or, în 2016. Acela fost debutul său într-un film, ea fiind, de fapt, dansatoare și coregrafă. Michael Jackson și „Smooth Criminal” au făcut-o pentru prima dată să-și dorească să danseze, fără să știe ce înseamnă lumea care o fascina atunci când era mică în sufrageria sa, uitându-se la televizor cu fratele său.
Părinții, amândoi profesori, și-au dorit orice altă carieră pentru ea, așa că a ajuns să aibă o diplomă ca profesoară de limbă străină. Dar, scena și, mai apoi, camera de filmat au fascinat-o. Iar astăzi își dorește un agent și o șansă de a juca și în afara țării. Numele său se pronunță „Iudit”, nu are niciun fel de pronunție englezească. Iar amintirile din copilărie se leagă de cântecele bunicii sau de imaginea bunicului sculptând la masa din bucătărie.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin.
Iar în acest număr din Săptămânal vă propun să-l descoperiți pe Leon Bridges. Aici, împreună cu Khruangbin în piesa Texas Sun:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Comisia Europeană cere României să respecte directiva privind combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor
Actorul american Mickey Rourke a început filmările în România, la filmul ”21 Rubini” / ”Atenție, se filmează în Cetatea Oradea!”
SkyShowtime: Totul despre noua platformă de streaming ce apare azi în România cu cel mai ieftin abonament de pe piață
Google Trends Global
A murit Raquel Welch, sex simbol al cinematografiei în anii 1960
Meghan Markle, declarații despre Kate Middleton înainte să îl cunoască pe Harry: „Fetele mici visează să fie prințese”
Dacă Jennifer Lopez și Ben Affleck se plimbă pe vas și își anunță iubirea prin tatuaje, Marc Anthony și Nadia Ferreira, părinți pentru prima oară. Modul inedit prin care au anunțat: „Cel mai bun cadou de Valentine's”