Săptămânal #70: povestea unei supraviețuitoare a violenței domestice, România vs. Viitorul vs. Corupția vs. Fericirea
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Spune drept… tu ce ai căutat pe Google anul acesta?
*Acesta este ultimul număr din Săptămânal în 2023. Vă urez Sărbători Liniștite și să avem un 2024 numai cu lucruri bune. Ne revedem pe 12 ianuarie! Vacanță frumoasă!
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ România, o țară fericită
România este pe locul doi în topul celor mai fericite țări din Uniunea Europeană (UE), alături de Finlanda și Polonia, conform noilor date ale agenției de statistică a UE, Eurostat. Cele trei țări au înregistrat 7,7 puncte din 10. Austria a obținut cel mai mare punctaj, plasându-se pe locul 1, cu un punctaj de 7,9 din 10 în ediția anuală a „indicatorilor de calitate a vieții”, care se bazează pe sondaje făcute în cele 27 de state membre.
La celălalt capăt, Bulgaria a avut cel mai mic scor, 5,6, fiind singura țară care a înregistrat mai puțin de șase puncte.
„Este interesant de observat că unele țări asociate cu niveluri scăzute de venit în trecutul recent, precum România și Polonia, se numără printre țările în care satisfacția de viață este cea mai mare, arătând complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică”, a transmis Eurostat.
Italia, Spania și Franța, trei dintre cele mai mari economii din UE, se află în jurul mediei de 7,1, iar Germania s-a plasat pe penultimul loc, cu un scor de 6,5.
▶️ Ce se întâmplă cu hărțuitorii sexuali din sistemul educațional românesc? Un nou proiect merge spre promulgare și vrea să pedepsească profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții. Ce spune legea în prezent și câți ani de închisoare riscă persoanele care hărțuiesc sexual?
▶️ 3 pe scurt:
#Româniaverde. Ce se întâmplă cu pădurea de sute de milioane de euro? În joc sunt nu mai puțin de 43.000 de hectare, pădure publică. A fost retrocedată nelegal, în Bacău, iar recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție în care actorii afacerii au scăpat de acuzații pentru că s-ar fi prescris faptele mută atenția spre soarta celor 43.000 de hectare de pădure, fosta proprietate a statului
#Româniacoruptă. 11 rețineri în mega-dosarul de la Spitalul Botoșani, unde mita pentru un post ar fi ajuns la 15.000 de euro. Care era circuitul șpăgii
#DNAsăvinăsăvăia. Achiziții în familie la DNA. DNA a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See. Una dintre persoanele care au decis cine câștigă licitațiile este șeful biroului de IT, Corneliu Sterea, a cărui soție lucrează chiar la Asseco See din mai 2020. Contractele cu DNA au început să curgă după angajarea ei. Corneliu Sterea a semnat în repetate rânduri că nu se află într-un conflict de interese, deși e-mailul soției lui apare la contactele firmei IT pe platforma de achiziții publice. Agenția Națională de Integritate ne-a comunicat că această situație „poate fi de natură să genereze un conflict de interese”. Una dintre achiziții a fost finanțată din fonduri norvegiene menite să combată corupția. Curtea de Conturi susține că achiziția este nelegală, inutilă și a fost făcută netransparent.
Inspiring Stories
▶️ „Mama, dacă tu mori, eu ce fac fără tine?”. După 14 ani de violență domestică, această întrebare a făcut-o pe Aura să plece de acasă și să ajungă la casa ADRA. Una dintre bătăi a avut loc în timp ce era însărcinată în 7 luni cu fetița care, din cauza aceasta, s-a născut cu probleme de mers
Aura a crescut fără părinți, doar alături de tatăl său vitreg. Un om violent care o bătea foarte urât. Așa că, la 16 ani, s-a căsătorit. A crezut că și-a găsit salvatorul, bărbatul care ar fi trebuit să o protejeze și să-i ofere o viață mai bună.
Din păcate, povestea nu a fost deloc așa. Iar Aura a căzut din nou victima violenței. Timp de 14 ani a fost căsătorită cu un om care o bătea până la leșin. Au trei copiii, două fete și un băiat (16, 14, 13 ani), iar fata cea mare suferă de tetrapareză spastică, din cauza unei bătăi care a avut loc în timpul perioadei intrauterine.
A ajuns în Casa ADRA, un loc pe care Aurelia îl numește familie. A făcut un curs de frizerie și-a reluat studiile, iar fetele au burse de merit la școală. Cea mare a început, în urma recuperării, să-și folosească mai bine și mâna stângă. Iar cea mică face sport de performanță. Singurul lucru pe care și-l mai dorește este să-l aducă și pe băiat alături de ele la București. Și visul lor este să aibă o casă.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras sau Blackstar (⭐️), ultimul album al lui David Bowie
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, Nyadsau Fleabag
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la filmul Women Talking cu Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whishaw și Frances McDormand. Îl puteți găsi pe Amazon Prime.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Cum poți calcula singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Ministerul Muncii: „Este destul de simplu”
USR, PMP și Forța Dreptei au bătut palma și lansează Polul de Dreapta, o alianță pentru alegerile din 2024
Erou sau impostor? Ce a găsit Recorder în dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu?
Global