Săptămânal #100: Cum să învățăm, de ce să bârfim, povestea elevului care a strâns cărți pentru biblioteca din satul străbunicului și hipersexualizarea elevelor
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Tu cum îți petreci timpul liber? Studiile arată că dacă te plimbi și vorbești cu prietenii o să ai o sănătatea de invidiat. Stresul, anxietatea și depresia pot fi combătute cu câteva plimbări alături de cei dragi 👫👭👬
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Hipersexualizarea elevelor - ce spune Centrul FILIA?
La început de an școlar, atragem atenția asupra modului misogin în care elevele sunt judecate și hypersexualizate. Mult prea des am auzit în jurul nostru comentarii despre aspectul și îmbrăcăminte unor copile - venite uneori din partea profesorilor, colegilor și chiar a părinților. De ce este periculos?
⚠️ O astfel de abordare misogină nu face decât să adâncească și mai tare gândirea profund sexistă la nivel de societate, să pună în vulnerabilitate adolescente și să promoveze o cultură prin care violența și discriminare împotriva fetelor este justificabilă, în mod eronat, de modul în care se îmbracă.
❌ În ultimul ani, am auzit din ce în ce mai des de cazuri de hărțuire și abuz sexual din partea unor profesori. Iar de multe ori, reacția este de blamare a victimei: “dacă așa se îmbracă fetele din ziua de azi”, “nu a putut să se abțină la cum era îmbrăcată”.
💔 Aceste mesaje descurajează fetele din a vorbi despre experiențele de discriminare și abuz cu care se confruntă pe stradă, la școală, în autobuz sau chiar acasă, din frica de a nu fi crezute și de a fi judecate.
▶️ 3 pe scurt:
📝 Un studiu realizat de Universitatea din Pavia, Italia, arată că bârfa crește nivelul de oxitocină, hormonul care generează sentimente de afecțiune și este asociat cu plăcerea. Potrivit dr. Natascia Brondino, bârfa are o funcție socială utilă.
Tu ce tehnici de învățare folosești? Este repetiția „mama învățăturii”? Un studiu realizat în Spania confirmă că metodele care presupun elaborarea - încercarea de a da sens celor învățate - și repetiția ―practica de a recupera din memorie a ceea ce s-a studiat, ca într-o simulare a viitorului examen― au rezultate foarte bune. În timp ce alte tehnici, cum ar fi recitirea notițelor sau a cărții, sublinierea sau copierea conținutului ori încercarea de a memora textul, nu funcționează.
Fii sincer… tu la ce visezi când visezi 😴😎 Tinerii din Generația Z preferă monogamia și fanteziile lor sunt tot despre relații monogame. Mai mult decât atât, 37% dintre tinerii intervievați spun că nu au făcut deloc sex în ultima lună. În comparație, doar 19% dintre millennials și doar 17% dintre Gen X au declarat același lucru. Ce spun în studiu utilizatorii aplicației cu vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani din 71 de țări diferite – inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada și Țările de Jos? Aflați de pe Dazed.
Inspiring Stories
▶️ Povestea elevului care a strâns cărți pentru biblioteca din satul străbunicului. Școala s-a desființat, iar copiii trebuiau să meargă kilometri buni pentru a putea citi. Cum a încercat Andrei Popovici să-i ajute
În satul străbunicului său nu exista o bibliotecă, dar Andrei Popovici a dat viață uneia. Culmea, era un elev printre elevi în 2021 când „făcea strigarea” că are nevoie de cărți pentru a așeza pe rafturi volume să bucure câți mai mulți doritori de lectură. În trei săptămâni, cu ajutorul familiei, a cadrelor didactice care l-au susținut, a adunat peste 1200 de cărți. Și astfel, copiii din sat nu mai erau nevoiți să se deplaseze kilometri pentru a împrumuta una. „Un gest mic pentru noi, un gest mare pentru alții” a fost deviza cu care a plecat „în lume” Andrei Popovici și astfel campania sa s-a extins.
„Am fost foarte bucuros să donez din cărțile mele”
Are o carte scoasă pe piață ce prezintă o aventură a două personaje ce poartă numele de Agrafă, respectiv Creion, deși abia a ajuns la prima lui carte de identitate. Vrea să ajungă un autor de succes, citit și apreciat de câți mai mulți iubitori de lectură sau profesor sau jurnalist. E lesne de înțeles că este prietenul cuvintelor. Anul acesta îi bate la ușă Examenul Național. Nu uită, în schimb, nici de volumul al doilea la care lucrează cu dârzenie și care, crede cu tărie, va avea și un al treilea frate îmbrăcat în „file de poveste”. A învățat să negocieze și cu timpul liber pe care îl alege să-l petreacă cu prietenii. Iubește muzica rock, festivalurile medievale și garantat are multe alte plăceri, dar să luăm aminte chiar de la Andrei în rândurile de mai jos.
▶️De la catedra de filosofie, la primărie și călător cu normă întreagă. Cum să vezi lumea din autorulotă cu doi copii și un cățel
Eye Traveler s-a născut în urmă cu câțiva ani, când Sorin și Adriana Pui au decis să își lase însemnările de călătorie pe un site, mai mult ca să nu uite toate locurile prin care au umblat, detaliile organizatorice și administrative și pentru ca atunci când vor fi mari, copiii lor să-și poată revedea cui alți ochi copilăria.
Călătoria e deja un stil de viață pentru ei, trăiesc în autorulotă așa cum ar face-o acasă, muncesc, gătesc, copiii fac școală la distanță și, la final de program, se bucură de experiențe incredibile și, poate cel mai important, sunt împreună tot timpul.
Nu au făcut asta dintotdeauna, cel puțin Sorin, a dus o viață plină de experiențe și părea strâns legat de glie, de firma pe care o are, la un moment dat de catedra de psihologie și chiar de primărie, unde a vrut să-și demonstreze că poate schimba lucrurile. După prima călătorie cu o autorulotă închiriată și-au dat seama că asta trebuie să fie viața lor de aici înainte și nu regretă nicio secundă decizia, la fel cum nu le lipsește nimic din confortul unei case.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes, Chappell Roan sau Queen Omega
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka, Great Big Story sau Monștri
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să ascultați Gary Clark Jr.:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Violul, coerciția și fanteziile sexuale asociate lor. Am trăit aproape 20 de ani convinsă că sexualitatea mea are ceva anormal, dureros și toxic
Global