Săptămânal #21: Donald Trump, campionatul mondial din Qatar, The Playlist și omul care a trăit 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Cum ar arăta Al Capone, Benjamin Franklin sau Sharon Tate în zilele noastre? Fotograful turc Alper Yesiltas a folosit inteligența artificială în proiectul Thisness în care a încercat să-și răspundă curiozității cum ar arăta celebritățile anilor trecuți în portrete de astăzi.
Așa că, pe lângă numele de mai sus, vă invit să vedeți cum ar arata astăzi, în viziunea lui Yesiltas, nume precum Audrey Hepburn, Christopher Columbus, Henry Ford, Alexander Hamilton, Greta Garbo sau Charlie Chaplin.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ “Make America great and glorious again”. Donald Trump și-a anunțat candidatura pentru cursa prezidențială din 2024. Să vedem dacă republicanii vor să meargă din nou pe mână acestuia. Intern pare să fie o luptă destul de complicată pentru acest rol, deja mai multe nume au început să fie vehiculate - de la Ron DeSantis, la Mike Pompeo și (chiar) Mike Pence. Ce spune Donald Trump despre planurile sale:
▶️ Începe Campionatul Mondial de Fotbal de Qatar. Vă uitați? Vă recunosc că o să sar peste acest eveniment sportiv pe care, în normal, l-aș fi urmărit. Dar cred că fotbalul masculin (poate ar fi important să vorbim mai mult despre diferențele dintre dintre fotbalul masculin și cel feminin) nu mai este despre sport, ci despre interese, putere și bani. De ce spun asta? Pentru că un eveniment mondial care ar trebui să fie pentru și despre toată lumea se desfășoară într-un loc în care nu toată lumea este egală. Ba mai mult, unii nici nu există.
Găsiți aici un articol despre ce drepturi au femeile sau membrii comunității LGBTQ+ și care sunt recomandările pentru aceștia dacă au curajul să meargă în Qatar.
Despre controversele, interesele politice și drepturile omului vorbește și The Washington Post:
The German tabloid Bild responded to the move by printing the headline “Qatarstrophe,” claiming that only petro-wealth and corruption could have influenced the Persian Gulf kingdom’s selection. “The only explanation for this decision is that FIFA sold the World Cup to the sheiks of the mini-state in the desert,” noted Bild. “There is no other explanation.”
Vă invit să vă uitați, de asemenea, la materialul făcut de The Guardian despre adevăratul preț al acestui Campionat Mondial: “Built on exploitation”: the real price of the Qatar World Cup.
Inspiring Stories
▶️ Laura Eremia, femeia care și-a făcut curaj să-și spună propria poveste. Cum a ajuns de la durerea de a avea o fetiță cu o boală genetică rară, la împlinirea pe care o trăiește atunci când creează prăjituri fără zahăr și mâncăruri low carb, vitale pentru dieta copiilor cu boli grave?
După ce a adoptat doi copii, Laura Eremia a născut o fetiță, diagnosticată anul trecut cu o formă de epilepsie extrem de rară ce are efecte degenerative neurologice și motorii. Când doi dintre cei mai buni medici de la noi i-au spus Laurei că fiica ei are nevoie de o dietă low carb, atunci a realizat de ce a făcut acest business și de ce a rezistat celor mai grele provocări.
▶️ Orice erou își are eroul lui. Povestea lui Victor, copilul prematur ce se bizuie pe micuța Emma, surioara care a apărut pentru a-l ajuta.
Roxana și Vlad Vieru sunt părinții lui Victor și ar putea scrie o carte în care să vorbească despre ultimii 5 ani din viața lor și ce miracole simt că au trăit. Ultimul capitol ar sta sub semnul completării membrilor familiei, însă primul capitol s-ar scrie cu lacrimile neputinței.
▶️ Mehran Karimi Nasseri, iranianul care l-a inspirat pe Steven Spielberg să facă filmul “The Terminal” și-a petrecut ultimii ani în aeroportul Charles de Gaulle.
După 18 ani petrecuți în aeroportului parizian, Nasseri a murit din cauza unui infarct în Terminatul 2F. De ce a ajuns în aeroport? Și de ce a ales să se întoarcă acolo, după ce ar fi putut să plece oriunde în lume? Povestea lui poate fi citită pe aici.
Stephane De Sakutin/AFP via Getty Images
La ce ne mai uităm
Cum a început povestea Spotify? Un tânăr căruia aproape nimeni nu-i dădea nicio șansă vrea să demonstreze tuturor că are dreptate și ideile sale sunt bune. Cam așa a pornit Spotify.
Daniel Ek este un vizionar. După ce își vinde prima idee - un site de anunțuri online - cu 10 milioane de euro, norocul îi surâde și un investitor are încredere că următoarea sa idee o să schimbe lumea și că împreună se pot lupta cu Silicon Valley. Și așa începe nebunia, misiunea imposibilă numită Spotify. Se luptă cu industria muzicală. Apoi cu vedetele. Și creează un serviciu legal și, mai ales, gratuit de streaming pentru muzică.
Ce a însemnat asta? Și cine sunt oamenii care au stat în spatele Spotify? Vă invit să le urmăriți povestea pe Netflix:
De ce vorbim despre filme și seriale? Vă las mai jos o animație ca să vă dați seama cât de mult înseamnă ele în viața noastră:
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen sau P!nk. Iar acum vă recomand Christine and the Queens:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
După ce Dua Lipa, Shakira s-a răzgândit: renunță și ea la ceremonia de deschidere a CM 2022. Vedeta, criticată vehement după ce acceptase inițial.
Moscova i-a interzis lui Jim Carrey să mai intre în Rusia. De ce au ajuns actorul și scriitoarea Margaret Atwood pe lista neagră a lui Putin?
Google Trends Statele Unite ale Americii (tot despre alegeri)
1. După ce republicanii au preluat controlul Congresului american, Nancy Pelosi a anunțat că nu va mai candida pentru o funcție de conducere în partid. Își va continua mandatul pe care tocmai l-a câștigat și apoi se va retrage. Se spune că fiica sa va urma să candideze pentru acest loc din San Francisco.
Din 1987 de când este în Congresul american, Pelosi a reușit să aducă mai vizibilitate și putere minorităților. În discursul său a declarat că a lucrat cu 3 președinți (!!!) - Bush, Obama și Biden - pentru a construi un viitor mai bun pentru americani.
Încă nu se știe cine o să-i ia locul, cert este că gândirea sa strategică și viziunea sa politică o să-i ajută foarte mult pe democrați în perioada următoare, mai ales că republicanii au o majoritate atât de mică în Congres.
2. Jimmy Fallon a murit pe Twitter. De parcă probleme lui Elon Musk nu erau deja destul de mari, prezentatorul emisiunii “The Tonight Show” îi cere miliardarului să scoată de pe rețeaua lui socială hashtag-ul #RIPJimmyFallon
3. S-a creat o mică nebunie în jurul sezonului 2 din Warrior Nun. Poate pentru că actrița principală, Alba Baptista, este iubita celui mai sexy bărbat din lume, căpitanul American Chris Evans. Poate că subiectul este unul puțin controversat - acolo unde este religie, este mereu controversă. Cert este că oamenii se plâng că Netflix nu îl promovează mai bine. Vă recomand să vă uitați la el și să decideți voi cine are dreptate… în România este pe locul 2 în topul celor mai urmărite show-uri ale momentului: