Săptămânal #58: #corupțiaucide, hoții de bătrâni și povestea profesorului român de la Harvard
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Așa arată Florida după uraganul Idalia 😳😔🥹
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ A vândut frigidere. Apoi a fost manager de spital 10 ani. Și acum a devenit Secretar de Stat în Ministerul Sănătății. În timpul tragediei din Crevedia, Cătălin Vișean se bucura de vacanța lui din Dubai
Cătălin Vișean, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, care răspunde de asistența medicală, este plecat în Dubai din data de 29 august. Nu a participat la ședințele celulei de criză organizate la guvern după explozia de la Crevedia.
Cine este Cătălin Vișean? Aici vine partea frumoasă. A crescut profesional ca Făt-Frumos. A termina Facultatea de medicină generală în 2005 și primul job l-a avut în 2007 la firma Maxigel care vinde echipamente și utilaje profesionale horeca frigorifice alimentare panificație, bucătărie, restaurante, patiserie, covrigărie, fast-food. După nici șase luni a devenit Director de Vânzări în această companie și… a prin gustul pozițiilor de conducere. A plecat de la Maxigel și a fost un an director administrativ la Catavi Invest. Apoi a devenit Director Coordonator la Casa de Cultură a Studenților din Ploiești (pentru puțin peste un an). Și, cum era complet normal, de la Casa de Cultură a ajuns repede manager de spital 🙄
Domnul Cătălin Vișean a fost 10 ani (!!) Manager de Spital - 4 ani la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, 6 ani la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Ce îl recomanda pentru această funcție? Vocea și talentul.
Din 2020 domnul Cătălin Vișean este medic rezident epidemiolog la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din București. Și, bineînțeles, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății. Tot CV-ul lui Vișean poate fi găsit aici - vă rog să observați și ca la competențe de utilizarea calculatorului domnul a trecut „Internet” și, mai ales, că la competențele artistice a adăugat „lectură și sport”.
#corupțiaucide
▶️ 3 știri pe scurt:
Cum încearcă primarul din Crevedia să se scoată basma curată: „Sunt emotiv și am răspuns mecanic fără să gândesc. Presa a pus presiune pe mine”. Domnul Florin Petre a ajuns primar deși avea cazier (Edilul PSD a fost condamnat în 2016 după ce a cumpărat un motocultor despre care știa că a fost furat). Oamenii l-au votat atunci. Și i-au mai dat încă un mandat. Acum, că este mare vedetă națională, sigur mai primește un mandat de la oamenii din Crevedia. Poate până la alegerile viitoare îi spune cineva domnului Petre că dacă este prea emotiv ar trebui să-și aleagă altă meserie… poate manager de spital (de vorbit fără să gândească nu zic nimic, ar fi prea mare presiunea).
Hoții de bătrâni: Patronii unui azil vânau casele bătrânilor. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor i-a trimis în judecată pe cei doi patroni ai azilului din Chişirid sub acuza că au uzat de falsuri şi au preluat ilegal apartamentul unei octogenare lăsate în grija lor. Soţii Violeta şi Tudor Dragoş sunt inculpaţi pentru înşelăciune, respectiv participaţie improprie la fals intelectual, şi au averea sub sechestru, scrie Bihoreanul.
Inspiring Stories
▶️ „Când aveam vreo 6 ani, mama şi tata au discutat despre despărţire. Şi ne-au întrebat pe fiecare cu cine vrem să rămânem. Iar eu am zis că merg cu mama. Tata m-a întrebat de ce. I-am spus: pentru că nu ai niciun drept să o tratezi ca pe un animal”
Gelu Duminică este un sociolog și activist român de etnie romă. A mers pe un drum diferit faţă de prietenii lui din comunitatea mixtă în care a crescut și a îndrăznit să viseze. Marele lui noroc, după cum povesteşte, este că Dumnezeu i-a zâmbit prin oameni.
Cum vede sociologul Gelu Duminică România de astăzi?
▶️ Povestea profesorului român de la Harvard. De ce a ales antropologul George Paul Meiu să se întoarcă la origini și să-și cumpere o casă în satul săsesc Criţ
Are numai 39 de ani, dar mai multe experienţe şi cunoştinţe despre viaţă şi lume decât putem aduna cei mai mulţi dintre noi într-o viaţă întreagă. George Paul Meiu este profesor de antropologie şi preşedinte al Institutului de Antropologie Socială din Basel, precum şi profesor asociat la Universitatea Harvard. A plecat din România în urmă cu 20 de ani, însă de curând a revenit pe meleagurile natale unde a început un nou proiect provocator: a cumpărat o casă veche în Criţ, a renovat-o păstrând elementele tradiţionale, iar verile şi le petrece acum aici, lucrând şi pregătind cercetările pe care le face împreună cu echipa din cadrul Institutului pe care îl conduce în Elveţia.
LIFE.ro l-a invitat la o discuţie despre pasiunea lui pentru antropologie şi despre experienţele care l-au adus aici, descoperind astfel nu doar un om extrem de pasionat de lume şi de oameni, dar şi extrem de ancorat în realitatea globală, pregătit oricând să vorbească despre istoria omenirii, felul în care ne schimbăm şi motivele pentru care o facem.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson sau LIN
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back și The Bear
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la Good Omens… a apărut deja sezonul 2 (găsiți serialul pe Prime).
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global