Săptămânal #45: lupta pentru copiii cu Sindromul Down din România, femeia care-și vinde saliva, primul zbor mamă-fiică, Megan Rapinoe și Arde Bogotá
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Elliot Page și-a scris memoriile - cartea se numește “Pageboy”.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Talibanii interzic femeilor afgane să iasă în aer liber
Guvernul taliban interzice femeile afgane să intre în parcuri sau săli de sport sau chiar să părăsească casa fără un tutore de sex masculin. Surse spun că toate aceste restricții le determină pe multe dintre ele să se sinucidă.
▶️ Atunci când crezi că ai văzut multe… vine știrea despre cum o tânără își lasă studiile de medicină pentru a câștiga mii de dolari vânzându-și saliva
O englezoaică de 22 de ani a renunțat la locul de muncă stabil, la studiile medicale, a plătit o datorie de peste 11.000 de dolari și și-a schimbat total viața. Și totul a început cu o cerere venită pe neașteptate.
Latiesha Jones, din Marea Britanie, a decis să-și creeze un cont OnlyFans atunci când banii pe care i-a câștigat din jobul ei nu erau suficienți pentru tot ce avea nevoie. A început să vândă conținut și dintr-o dată a început să primească niște cereri ciudate… printre ele: să-și vândă saliva. La început i s-a părut dubios, dar acum se bucură că poate să ceară și peste 1.800 de dolari pentru o singură vânzare.
"Cuando me pidieron por primera vez una botella de mi saliva, al principio pensé que era una broma y que no podía ser serio hasta que me di cuenta de que lo era: acepté y pedí 372 dólares. Ese fue el número más alto en el que pude pensar. Luego, me pidió mis datos bancarios y pagó. No podía creer lo fácil que era"
▶️ La 91 de ani după primul zbor transatlantic al Ameliei Earhart, un duo mamă-fiică a pilotat un zbor internațional
Teri Edison și fiica ei Nicole McCallister sunt primul duo mamă-fiică care a pilotat un zbor internațional. Cei două lucrează ca piloți FedEx și au făcut istorie după ce au copilotat un zbor din Memphis către Coreea de Sud.
Inspiring Stories
▶️ Lupta nesfârșită a unei mame pentru copilul ei: cum a transformat Laura Morar dragostea în putere și ce face pentru copiii cu Sindrom Down
Laura Morar se implică în activități social/culturale. Alături de alte mame, a înființat Asociația Părinților Copiilor cu Sindrom Down la Cluj și promovează în interiorul acesteia drepturile pe care ar trebui să le aibă familiile persoanelor cu dizabilități. Totul a plecat de la lupta pentru fiul său cel mare.
Iosua s-a născut într-o perioadă în care această afecțiune cromozomială era deja cunoscută, mai precis, cu doar 7 ani în urmă. Întregii familii nu i s-a părut un chin întreaga aventură pe la terapii, ore de kineto, ore de fizioterapie, de stimulare oro-facială, chiar și logopedie de pe când avea doar câteva luni de viață. A îmbrățișat viața așa cum a venit și a muncit să fie în conformitate cu particularitatea lui de vârstă. Mult a fost ajutat Iosua la grădiniță, respectiv școală. A avut, după mărturisirile mamei, parte de o integrare exemplară.
Laura Morar: „Am învățat de la cei trei copii răbdarea”
▶️ The Player’s Tribune: Nu scăpați așa ușor de mine… asta ne spune Megan Rapinoe. Dar cine ar vrea asta?!? ❤️
M-am născut așa, cred.
Crescând, bunicul meu ne-a dat, mie și surorii mele gemene, Rachael, porecle. Arătăm la fel, dar personalitățile noastre nu ar putea fi mai diferite. Rach era regina socială. Eu eram rece și puțin nebună, din punct de vedere emoțional.
Deci bunicul a avut aceste nume speciale pentru noi.
Rach era „Muffin”.
Brioşă! Adorabil, nu?
Eu eram „Ma Barker”.
Într-o zi, l-am întrebat: „Bunicule, cine este Ma Barker?”
Și el mi-a spus: „Ei bine, Ma Barker era o persoană.”
L-am întrebat din nou curioasă: „Oh, ce a făcut ea?”
M-am gândit că poate era ca o astronaută, un avocat sau ceva de genul ăsta?
El mi-a spus: „Ma Barker a fost o gangsteră notorie din anii 1920”.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
V-am recomandat producțiile The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat(tocmai a fost confirmat sezonul doi de către Netflix) și White Bird. Am ascultat Natalia Lacunza. Ne-am uitat la Eurovision. Și ne-am amintim de “The Queen of Rock 'n' Roll”, Tina Turner.
Iar, în acest număr din Săptămânal, vă recomand să ascultați cel mai recent album al spaniolilor de la Arde Bogotá, “Cowboys de la A3”… mai jos, clipul piesei “La Salvacíon”:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Regele Charles vine în România, într-o vizită privată. Se întâlnește cu Klaus Iohannis la Cotroceni, apoi merge la Viscri.
Harta României de care nu se vorbește aproape deloc. Județul cu cei mai puțini copii și alte câteva date îngrijorătoare
Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență / Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
Global
Franța și Germania au păreri diferite despre aderarea Ucrainei la NATO. Ce scenarii iau în calcul Aliații înainte de summitul din iulie.
De ce crede Putin că poate câștiga în Ucraina: Obiective, ipoteze și perspective privind încheierea războiului
Maia Sandu: Nu renunţăm la regiunea transnistreană în calea noastră spre UE