Săptămânal #32: Cine este vocea care ne vorbește din GPS, cum o să ne monitorizăm glicemia cu ceasul și cum trăiește o familie de români care s-a mutat în Creta
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Mii de oameni plâng în urma unui raid militar israelian. Aceștia au ieșit în stradă în Palestina pentru cele 11 persoane ucise într-un raid militar israelian în Cisiordania, la începutul zilei de 22 februarie. Alte peste 100 de persoane au fost rănite.
De luni de zile, forțele israeliene efectuează raiduri în zonă, aparent în căutarea militanților. Majoritatea acestor acțiuni sunt efectuate noaptea pentru a limita victimele civile. Cu toate acestea, acțiunile de miercuri au vizat piața aglomerată din Nablus, în plină zi. Printre victime se numără doi bărbați palestinieni în vârstă de 72 și 61 de ani, precum și un băiat de 16 ani.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Procurorii au descoperit rețeaua stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre după o anchetă ce a durat cel puțin șase luni. Totul a pornit de la o plângere a conducerii Spitalului „Sf. Spiridon” din iulie 2022 în care se reclamau decontări fictive, stocuri care nu corespundeau cu realitatea și folosirea unor „dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații”. Conform procurorilor, din august 2022, rețeaua dr. Tesloianu s-a oprit din funcționare.
Avocatul medicului arestat în dosarul stimulatoarelor cardiace: „Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?”
Medic român din Germania, despre cazul stimulatoarelor cardiace: Reutilizarea dispozitivelor se practică, „însă nu în Europa modernă”. Doctorul zălăuan Iuliu Torje, rezident în medicină de urgență la Klinikum Kassel, în Germania, afirmă că stimulatoarele cardiace se reutilizează în țări cu sisteme medicale slabe, precum India sau Nepal.
▶️ Klaus Iohannis: „Amenințările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. Dar noi nu vom ceda”
Ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu. El a dat asigurări că Republica Moldova nu este singură și că beneficiază de sprijinul României.
▶️ Apple lucrează de 12 ani o tehnologie care să ne ajute să ne monitorizăm permanent glicemia fără să mai fie nevoie de înțepături pentru a preleva sânge. Investigația funcționează pe bază de laser, iar obiectivul companiei americane este de a o încorpora în Apple Watch.
Inspiring Stories
▶️ Definiția puterii și dragostei într-un singur nume: Mioara Munteanu, mama singură a doi copii, unul dintre ei cu sindromul Down
Cum reușește o mamă să lucreze între dusul și luatul de la școală, să mai și gătească, să facă și pe taximestristul pentru copii, să ofere pe lângă toate nevoile primare și înțelegere, răbdare, ascultare activă și totuși să mai aibă câteva minute și pentru ea, căci înainte de a fi mamă, este femeie? Presiunea și efortul sunt uriașe, dar unde mai pui că Mioara Munteanu le face pe toate astea singură, iar drumul și timpul alocat activităților copiilor se dublează, căci pe lângă cele școlare, Andrei, unul dintre fii, s-a născut cu sindromul Down. Astfel, el face terapie suplimentar față de ce învață și de ce asimilează în cadrul programului de la grădiniță de stat unde este înscris.
Nu se simte descurajată. În spatele acestor rânduri, culmea, stă un om puternic care îmbracă zilnic haina înțelepciunii și a puterii și care nu are timp să negocieze cu el ca să se plângă. Sprijin găsește tot în copii. În ochii lor găsește resurse atunci când simte că se rătăcește.
▶️ Cine este vocea care ne vorbește din GPS? Și, daaaaaa, a revenit Great Big Story ❤️
Faceți cunoștință cu Karen Jacobsen, una dintre cele mai recunoscute voci din lume. Miliarde de oameni și-au găsit destinațiile datorită ei pentru ca este vocea care ne spune pe unde să mergem. În 2002, a înregistrat peste 50 de ore pentru primul sistem vocal GPS, inclusiv 168 de versiuni ale cuvântului „aproximativ”.
Has she told you where to go? Recalculating.
▶️ „Am dat un apartament în Titan pentru o căsuță mică în Creta, foarte aproape de malul mării”. Cum arată viața unei familii care a ales să plece din București și să mute în Creta
Radu, Simona și Ravi s-au mutat acum câțiva ani în Creta. Aveau o viață foarte bună în București, dar își doreau să descopere și să trăiască frumusețea Greciei. Așa că și-au făcut bagajele pentru cea mai importantă aventură. Au văzut sute de case și s-au hotărât la una dintre ele. Au așteptat aproape un an după ce au semnat contractul și apoi a urmat un lung, obositor și costisitor proces de amenajare a casei. Între timp, au vândut un apartament în Titan și și-au cumpărat o a doua casă pe insulă. Și așa li s-a schimbat viața. Ravi a început școala acolo, și-a făcut prieteni și a învățat limba greacă. Iar ei, încet, încet i-au convins pe localnici că sunt unii de-ai lor. Dar asta nu înseamnă că viitorul lor o să fie tot în Creta. Se gândesc din ce în ce mai mult la o întoarcere acasă. Însă până atunci, îi așteaptă un sezon turistic lung și mulți oaspeți pe care să îi primească.
De ce a ales o familie din România să se mute în Creta? Cât de greu este să te adaptezi la viața cretanilor? Și cum poți face dintr-o vacanță o afacere?
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin sau artistul Leon Bridges.
Iar în acest număr din Săptămânal vă recomand unul dintre cele mai faine proiecte muzicale pe care le-am ascultat în mulți, muuuuulți ani: You+Me. Adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk.
Și profit de ocazie pentru a vă spune că P!nk a lansat un nou album. Iar dacă nu ați ascultat până acum TRUSTFALL, vă rog să o faceți. Este foarte, foarte bun, probabil cel mai bun al lui P!nk.
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Guns N’ Roses, pentru prima dată în România în formula originală. Cât costă un bilet la concertul GNR din București
Putin: Rusia va acorda o atenție sporită consolidării „triadei nucleare”
Google Trends Global
Un desen misterios s-a dovedit a fi schița lui Michelangelo pentru Capela Sixtină
Monica Bellucci și Tim Burton formează un cuplu. Și-au ținut relația secretă vreme de patru luni. Cum au ajuns cei doi să formeze un cuplu?