Săptămânal #81: Dezastrul din inima capitalei, magistrații penali, cei doi români care au ales să trăiască într-un sat „pierdut de lume” și japonezul care a terminat maratonul olimpic după 54 de ani
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Dacă aveți și voi dilema hârtiei igienice ⬆️⬆️⬆️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Pe cine vrei primar al Bucureștiului?
Conform declarației de avere din 2023, soții Cătălin și Monica Cîrstoiu, cununați de fostul președinte Traian Băsescu, dețin un teren intravilan și o casă în Mogoșoaia, precum și un apartament de 103 mp în București. Cei doi au anunțat că posedă bijuterii în valoare de 150 de mii de euro, iar în conturi au aproape 500 de mii de euro și peste 1,6 milioane de lei. Au împrumuturi acordate unei firme și unei persoane fizice în valoare totală de peste 4,8 milioane de lei și 138 de mii de euro. Medicul deține acțiuni în valoare de peste 1,5 milioane de lei.
Cîrstoiu a fost acuzat după accidentul de la Colectiv că s-a împotrivit transferului la spitale occidentale al pacienților arși care au ajuns la Spitalul Universitar.
▶️ 4 pe scurt:
Inspiring Stories
▶️ Au trăit mai bine de 20 de ani în Marea Britanie și, ca în Alchimistul lui Coelho, au trebuit să cutreiere Asia cu rucsacul în spate pentru a descoperi că aurul a fost mereu acasă. Cum au ajuns Mihaela și Octavian să trăiască într-un sat „pierdut de lume”
Dealul cu trei case este o poveste fascinantă despre redescoperirea simplității și a conexiunii cu natura în inima munților Apuseni. Mihaela și Octavian au luat decizia de a se întoarce în România, în satul Criș, după mai bine de 20 de ani petrecuți în Marea Britanie. Călătoria lor prin Asia a fost o experiență transformatoare, pregătindu-i pentru viața simplă și apropierea de natură pe care și-au propus să o trăiască. După aventura lor de trei ani în Asia, în care au călătorit cu rucsacul în spate și au trăit la limita confortului, Mihaela și Octavian s-au simțit atrași de frumusețea și liniștea naturii din Apuseni, alegând să se stabilească în mijlocul acestui peisaj autentic.
Cum arată viața lor în acest sat parcă „pierdut de lume”? Și cum au ajuns Mihaela și Octavian să trăiască în armonie cu ritmurile naturii, muncind pământul și conectându-se cu vecinii și comunitatea locală? Cei doi ne-au spus că se simt ca în Alchimistul lui Paulo Coelho. Asemenea lui, au călătorit toată lumea ca să descopere că „aurul” era în el tot timpul și comoara era ascunsă pe un deal pe care localnicii îl numesc Tomoșești pentru că majoritatea familiilor care locuiau aici pe vremuri, se numeau Tomoș.
▶️ Shizo Kanakuri, primul japonez care s-a calificat la Jocurile Olimpice: a terminat maratonul după 54 de ani, 8 luni, 6 zile, 5 ore, 32 de minute și 20.3 secunde
La 20 de ani, Shizo Kanakuri trebuia să participe la Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912. Ar fi urmat să participe la maraton (proba era de 40 de kilometri atunci), unde deținea un record de 2 ore, 30 de minute și 33 de secunde. Era unul dintre cei doi sportivi japonezi care a participat la eveniment - amândoi ar fi trebuit să-și plătească cheltuieli de călătorie de 1.800 de yeni. Colegii lui Kanakuri au organizat o strângere de fonduri la nivel național care a strâns 1.500 de yeni. Fratele mai mare al lui Shizo, Sanetsugu Kanakuri, a strâns 300 de yeni. Și așa japonezul a plecat în Suedia. Un drum care i-a luat 18 zile (mergând cu vasul și apoi cu trenul).
Pe o vreme toridă, a început cursa confruntându-se cu multe probleme de sănătate - nopților nedormite și probleme alimentare de pe drum li s-au adăugat condițiile grele din timpul cursei, hipertermia și oboseala. Așa că, după aproape 26 de kilometri, a renunțat la cursă. Dar, rușinat de acest eșec, nu a anunțat oficialii competiției. Așa că, Kanakuri a ajuns pe lista de dispăruți.
În 1967 un jurnalist suedez l-a găsit pe Kanakuri în sudul Japoniei unde era profesor de geografie și l-a invitat să termine cursa. Iar pe 20 martie 1967, acest lucru s-a întâmplat, Kanakuri terminând cursa în 54 de ani, 8 luni, 6 zile, 5 ore, 32 de minute și 20.3 secunde și spunând:
"It was a long trip. Along the way, I got married, had six children and 10 grandchildren"
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman sau Alice Merton
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja sau Rustin
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la filmul lui Wes Anderson cu Benedict Cumberbatch și Ralph Fiennes, The Wonderful Story of Henry Sugar (a câștigat premiul Oscar pentru Best Live Action Short Film):
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Dezastrul din inima Bucureștiului: În București va fi inaugurat în acest an un patinoar olimpic, în Sectorul 4, în timp ce șantierul arenei Mihai Flamaropol arată teribil. Cum găsimacum arena de milioane de euro
Global