Săptămânal #46: Suedia și sexul, divorțul și românii, Tudose și hărțuirea sexuală, adopția și călătoria către fericire
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Fumul de la incendiile de vegetație din Canada afectează zeci de milioane de oameni din Statele Unite (SUA), făcând aerul irespirabil.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Cum a ajuns Suedia într-o situație inedită: azi legitima sexul ca sport, mâine totul era doar o minciună pornită de la un proprietar de cluburi de noapte
Câteva site-uri pakistaneze au dat știrea conform căreia Suedia a recunoscut sexul ca fiind sport și, mai mult decât atât, organizează un campionat european de sex. Social media a luat foc. Și, site-uri cunoscute din întreaga lume au preluat știrea. Dar DW a investigat subiectul și, pe scurt, totul este fals… normal.
Claim: Sweden has formally recognized sex as a sport and will hold its first-ever sex tournament this week. Fact check: False.
Serios acum 🤯🤣Competiția European Sex Championship avea următoarele probe: Championship Seduction, Massage of various parts of the body sau Massage of erotic zones on the opponent’s body. Cuplurile trebuiau să aibă partide de sex de 40-45 de minute, iar sesiunile durau în jur de 6 ore.
▶️ Divorțul la români: cât durează o căsnicie în fiecare județ, principalele motive invocate și ce (nu) s-a schimbat în ultima sută de ani
În primul an de după Revoluție aveam un divorț la fiecare 6 căsătorii încheiate. În 2019 raportul scăzuse la 4, apoi în pandemie am avut un divorț la 3,5 căsătorii, iar în 2022 raportul dintre divorțuri și căsătorii a urcat la 5,1, potrivit datelor publicate în aceste zile de Statistică.
▶️ PUNCTAJ DE PARTID. Cum sunt învățați de către conducerea partidului liderii PSD să-l apere pe Tudose și să discrediteze mărturia asistentei care l-a acuzat de hărțuire sexuală: „De ce aceste acuzații apar la trei ani”
O asistentă europarlamentară din România a povestit redacției de la București a Europei Libere cum a fost tratată de un politician român pe vremea când a lucrat la Bruxelles pentru el. G4Media l-a identificat pe bărbatul invocat de asistentă drept fostul premier și actual europarlamentar PSD Mihai Tudose.
Politicianul a negat datele mărturiei și a spus că el este cel care a renunțat la serviciile angajatei… oricum în România nu există cazuri de hărțuire sexuală, femeile mint sau își imaginează tot aceste lucruri, iar bărbații, săracii, nu se pot abține, nu?!?
Inspiring Stories
▶️ Adopția, o călătorie către o familie fericită: povestea extraordinară a celor trei frați adoptați de Sami și Maria Chelu. Cum au construit o casă special pentru a-și îndeplini visul de a oferi un viitor unor copii greu încercați
Sami și Maria Chelu au fost întrebați dacă nu știu pe cineva care își dorește să adopte un bebeluș. O simplă întrebare care urma să le schimbe radical viața. În acel moment s-au gândit cu adevărat serios la această idee. Și, câțiva ani mai târziu, i-au cunoscut pe cei trei frați pe care i-au adoptat.
În 2017 s-au interesat prima dată despre procesul de adopție. Dar stăteau într-o garsonieră și dorința lor de a putea adopta între doi și patru copii era aproape imposibil de realizat. Așa că, au început să-și construiască o casă. Iar în 2021 au început procesul de adopție. În doar câteva luni au avut acasă trei copii care le spuneau mami și tati.
Cum s-au adaptat cei trei la noua lor familie? Cum a arătat întreaga călătorie pentru Sami și Maria Chelu? Și ce au simțit atunci când pentru prima dată cineva le-a spus mami și tati? Aflați din interviul de pe LIFE.ro!
▶️ Pasiunea mea: istoria. Cum a ajuns un grec să creeze armuri atince
Dimitrios Katsikis este un maestru al armurii grecești antice. Și tot ce știe a învățat singur. Folosește instrumente auto-fabricate și combină materiale simple pe care le transformă în armuri pe care le găsim în muzeele din Grecia.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
V-am recomandat producțiile The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat(tocmai a fost confirmat sezonul doi de către Netflix) și White Bird. Am ascultat Natalia Lacunza. Ne-am uitat la Eurovision. Și ne-am amintim de “The Queen of Rock 'n' Roll”, Tina Turner. Și am ascultat cel mai recent album al trupei Arde Bogotá.
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la o mini serie foarte interesantă despre trei Prime Doamne ale Americii. “The First Lady”, cu Gillian Anderson, Viola Davis, Michelle Pfeiffer:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Global
Mike Pence și-a anunțat candidatura pentru cursa prezidențială de anul viitor… să vedem dacă republicanii vor fi de acord cu visul său