Săptămânal #79: Tony Galeș și America Express, 60% dintre spitalele din România nu oferă deloc servicii de avort, ce face inima după ce se desparte de corp și fabrica de zombi
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Adolescentul Lasse Stolley trăiește și lucrează din trenuri de un an și jumătate, călătorind confortabil prin Germania 🚞😮
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ 60% dintre spitalele din România nu oferă deloc servicii de avort
Dacă o româncă vrea sau trebuie să facă avort, peste 80% dintre spitalele publice din România fie nu i-ar oferi servicii de avort, fie nu ar putea fi contactate, conform unei noi cercetări realizate de Asociația Moașelor Independente. În România avortul este legal până la 14 săptămâni de sarcină.
Avortul la cerere nu este decontat în România, iar prețul procedurii poate ajunge până la 1.800 de lei pentru avortului medicamentos și 4.800 de lei pentru cel chirurgical.
▶️ Lucruri mai puțin cunoscute despre inimă:
Inima poate continua să bată după ce a fost separată de corp: În anumite condiții controlate, inima poate continua să bată chiar și după ce a fost separată de corp. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în timpul unui transplant de inimă, când inima donată este scoasă din corpul donorului și plasată în corpul receptorului. Inima poate fi menținută în viață și poate bate în continuare datorită oxigenării și a altor măsuri de susținere medicală.
Pe restul le găsiți în newsletterul 5ToKnow pe care vi-l recomand cu drag:
▶️ 3 pe scurt:
Drumul unui procuror-avocat către o pensie specială de 7.500 Euro
Palatul Împăratului: șapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii
Inspiring Stories
▶️ Cu Tony Galeș despre fericire, regrete și decizii legate de viață: „Uite cum stă treaba: eu am un copil de crescut și pentru mine e important să nu mor eu. Dacă tu, în loc să mă ajuți, crezi că mai bine mori, nu ai decât, scumpa mea”
Pe Tony Galeș mulți dintre voi ați văzut-o de curând în ultimul sezon al emisiunii America Express, făcând echipă cu fiica ei, actrița Ada Galeș. Însă, mulți dintre cei care au preocuparea de a-și pune întrebări existențiale, care vor să știe cum să trăiască mai bine cu ei înșiși, o știu de la masterclass-ul de fericire. Alții o știu ca autoare a romanelor polițiste, iar cei din mediul corporatist o știu drept una dintre cele mai workoholice persoane, un exemplu la care se face probabil referire în mediile neoficiale ale corporațiilor.
Ea spune că este trend setter la burn out și de aici a pornit probabil și înclinația asta a ei spre a găsi sensul. Al cui sens, vă las pe voi să descoperiți într-o poveste ce-ți face pielea de găină. Iar la final, trebuie să citiți Caietul fericirii.
▶️ Cum arată fabrica coreeană de zombi
Te-ai întrebat vreodată cine face acele personaje îngrozitoare din filme 🧟🎬 Ei bine, o echipă mică coreeană este expertă în a produce zombi. „Train to Busan”, „Regatul” de pe Netflix. Sau recuzitele pentru aclamatele filme ale lui Bong Joon-Ho „Parazit” și „Okja”. Toate acestea au ieșit din această fabrică. Fondatorul și CEO-ul, Hwang Hyo-kyun trăiește și respiră SFX și a înșelat publicul de mai bine de douăzeci de ani. Și încă este la mare căutare:
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman sau Alice Merton
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve sau Scoop
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la Reina Roja (tu ce ai face dacă ai fi cel mai inteligent om din lume?):
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Româncele câștigă cu 200 de lei mai mult decât bărbații, dar sunt absente în luarea deciziilor: avem mai puține femei în politică decât țările africane
Global
Dintre managerii din Uniunea Europeană, 34.7% erau femei. Meseriile în care procentul femeilor a fost cel mai mic sunt: șoferii de tir sau autobuze (3,8%), sudori, turnători (3,7%), instalatori sau reparatori de echipamente electrice (3,1%), mecanici (2,9%) și constructori (1,4%).
38 de angajați de pe aeroportul din Madrid furau tot ce prindeau din bagajele pasagerilor, de la gadgeturi și genți de lux la mâncare
New York și alte zeci de orașe americane de coastă se scufundă într-un ritm accelerat, pe fondul efectului combinat al tasării terenurilor și ridicării apelor oceanice. Din această cauză, vor fi mai expuse inundațiilor.