Săptămânal #37: basmele românești în școlile din Spania și cum ajungi să adopți un bebeluș născut prematur
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
🔥 ¡Enhorabuena Valencia! Trupele de șoc imperiale au fost găsite în Valencia unde se filmează Andor, seria cu Diego Luna în rol principal.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Basmele românești, citite în școlile din Spania. Poveștile lui Petre Ispirescu au ajuns la Madrid unde învață în jur de 2.000 de elevi români
Basmele lui Petre Ispirescu vor face înconjurul școlilor din Madrid unde aproximativ 20% dintre elevi sunt români (🥺). De Ziua Autorilor Europeni basmele românești au ajuns în școlile din Madrid, unde învață în jur de 2.000 de elevi români. Unii dintre ei, născuți în Spania, au aflat pentru prima dată de poveștile copilăriei noastre.
Rusia nu renunţă la ideea preluării puterii în Republica Moldova şi acţionează prin diferite mijloace ale războiului hibrid pentru a-şi instala la Chişinău o guvernare prorusă obedientă, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecţie” de la Vocea Basarabiei, informează IPN şi Deschide.md.
Potrivit Maiei Sandu, datorită eroismului armatei ucrainene linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. Însă, în lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid.
România este pe cale să piardă 2,8 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv 700 de milioane de euro după ce a întârziat să îndeplinească mai multe jaloane din cererea de plată numărul 2, iar alte 2,1 miliarde de euro după ce a înregistrat o creștere economică peste așteptări în 2021 – iar Guvernul a decis că aceste fonduri vor fi tăiate de la energie, educație, sănătate, digitalizare și mediul de afaceri, arată un document consultat de Economedia și G4Media.
700 de milioane de euro din cererea de plată numărul 2, în pericol. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) recunoaște într-un document oficial că este gata să abandoneze 700 milioane de euro din tranșa doi de plată din cauza neîndeplinirii tuturor țintelor și jaloanelor din PNRR aferente tranșei doi.
Angajatorii nu reușesc să acopere cele peste 45.000 de locuri de muncă vacante din România, deși auzim pe toate canalele că nu se găsește forță de muncă în țară. Candidații calificați care să umple aceste goluri din piața muncii se pare că nu se găsesc nicăieri.
Care e costul unui job vacant pentru o firmă? Să luăm o firmă producătoare ABC Calendare, care tocmai a pierdut un angajat. Persoana era compensată cu 1.000 de euro lunar, iar compania anticipează că timpul de așteptare până când va găsi un înlocuitor va fi de 60 de zile. ABC Calendare are 100 de angajați și aduce venituri de 300.000 de euro anual.
Mai întâi, calculăm suma veniturilor pierdute ca urmare a poziției vacante. Determinăm venitul mediu/angajat al firmei (împărțind venitul anual al companiei la numărul total de angajați), acesta fiind de 3.000 de euro anual. Cum anul are 250 de zile lucrătoare din organizație, asta înseamnă că un angajat ”produce” zilnic în medie 12 euro (3000/250).
Dacă firma are de așteptat 60 de zile până să ocupe jobul vacant, asta înseamnă o pierdere de 720 de euro . Doar că acest calcul trebuie ajustat în funcție de impactul jobului vacant. Dacă e o funcție de conducere, impactul ar putea fi triplu. La o funcție de middle management de asemenea, impactul ar putea fi dublu față de calculul standard.
▶️ Click Here If You Want to Be Sad. Fiecare cuvânt negativ folosit în titlurile materialelor de presă crește interesul cititorilor. Pe când, cele pozitive, reduce dramatic posibilitatea ca aceastea să fie citite.
Inspiring Stories
▶️ Cum ajungi să adopți un bebeluș născut prematur căruia îi mai funcționa doar inima și aceea cu malformații
Asociația „Tzuby’s Kids” s-a născut din dorința unor oameni visători și curajoși care și-au dorit să-i ajute pe micuții care nu cresc în sânul unei familii. Există oameni care își doresc de când se știu să adopte. Alții pun chiar condiția căsătoriei pentru acest lucru. Pentru Mirela și Liviu acest gând a venit atunci când au intrat în contact direct cu copiii care cresc departe de părinții biologici.
Mirela lucra în sistemul bancar atunci când a simțit că nu mai vrea să muncească pentru weekenduri și vacanțe. Și-a dat demisia și după câteva zile se juca cu niște fetițe într-un apartament social al unei asociații din București. De Paște, una dintre fetițe a venit cu ea acasă, iar ea a simțit că vrea și că poate să se implice mai mult. Atunci a simțit că imposibilul poate deveni posibil. Dar lucrurile nu au fost nicidecum așa ușor de realizat.
Au urmat doi ani în care a auzit mereu că nu se poate. Doi ani în care s-a lovit de multe opreliști. Dar nu a renunțat. Iar în acești doi ani nu doar că a adus acasă acea fetiță de șase ani pe care a cunoscut-o în acel apartament din capitală, ci și un bebeluș căruia puțină lume îi mai dădea vreo șansă. Copii pe care parcă nu îi dorea nimeni despre care Mirela și Liviu simțeau că sunt cei mai minunați din lume. Acum micuții au opt, respectiv 13 ani.
Dar nu au putut adopta toți copiii care aveau nevoie de cineva care să-i iubească necondiționat. Așa că au creat asociația „Tzuby’s Kids”, un loc prin care își doresc să ajute ca fiecare copil să beneficieze de o familie în care să fie îngrijit cu o dragoste competentă. Astăzi, asociația oferă informare și consiliere în vederea adopției și a plasamentului familial, instruire în îngrijirea competentă a copiilor cu istoric de traumă, precum și sprijin în ceea ce privește integrarea copilului în familie prin grupuri de suport pentru părinți și terapie de grup pentru copii.
▶️ A făcut peste 1,700 de pagini de Wikipedia pentru a spune povestea unor femei care au schimbat lumea - cercetătoare a căror activitate nu a fost (re)cunoscută
▶️ De la toalete în fundul curții, clase mucegăite, înghețate și cu broaște pe sub parchet la școala recondiționată și tehnologizată 100%
Simona Voinescu s-a întors în Popricani după vreo 9 ani în câmpul muncii și în foarte scurt timp a și fost propusă pentru funcția de director al școlii. Deși venea de la o școală mult mai mică, spune că nu a văzut niciodată asemenea condiții ca la Școala din Popricani: clasele erau înghețate, caloriferele lipseau cu desăvârșire din multe spații, clădirea era plină de igrasie și mucegai, iar sub parchet erau broaște și alte vietăți. Niște toalete insalubre, fără uși și fără niciun strop de condiții decente, zăceau în fundul curții.
Azi școala din Popricani arată chiar mai bine decât multe școli din marile orașe ale țării și asta datorită unui singur om: directoarea.
Însă departe de a avea un final fericit povestea noastră, Simona Voinescu are azi o mare provocare, aceea a umilinței pe care o primește din partea sistemului. Nu numai că nu e remunerată pe măsura acțiunilor și răspunderii ei, ba mai mult, câștigă mai puțini bani decât dacă ar sta la catedră și ar face job-ul de învățătoare de 4 ore pe zi.
Simona Voinescu, directoarea școlii din Popricani: „Mă simt cumva pedepsită de sistemul de învățământ”
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen sau St. Vincent.
În acest număr din Săptămânal vă recomand să ascultați pe Danielle Ponder:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
Google Trends România
Cinci români au murit și alți patru sunt răniți grav, după o urmărire pe străzile din Strasbourg
Senatul a votat legea pensiilor speciale, după o ședință cu scandal: „Ciucă a fost șeful Armatei. Are 3.000 de euro, vi se pare mult?”
Line-up complet pentru Electric Castle 2023: Macklemore și Jamie xx se alătură lui Iggy Pop, The Chemical Brothers și George Ezra ca headliners ai ediției
Google Trends Global
Zelenski, întâlnire cu Orlando Bloom. „Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă”
Divergențele asupra Ucrainei marchează noile alegeri anticipate din Bulgaria