Săptămânal #85: Orașele unde se mănâncă cel mai bine, Millennials vs. Gen Z și Jocurile Olimpice
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Așa arată Atena acoperită de praful saharian 🤯
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ DJ. Model. Influencer. Ce are special? Nu este reală, ci doar o creație a inteligenței artificiale.
Dacă găsiți contul de Instagram al DJ-ului și modelului Dex, o să vedeți cum poartă ținute cool, are spectacole în toată lume și vorbește cu mii de urmăritori despre marile sale pasiuni: social media, muzica și moda.
DEX este ceea ce am putea numi un „om digital”, adică un personaj complet virtual, conceput de un start-up din Marea Britanie.
▶️ 3 pe scurt:
✍️ Millennials nu se simt deloc confortabil cu colegii lor din Gen Z. Un studiu arată că tinerii își schimbă jobul mai des decât cei din generațiile anterioare. Și nici nu mai acceptă să lucreze într-un mediu toxic și să primească scuze pentru orice lucru care pare că nu se va îmbunătăți niciodată.
🥘 Tokyo. Istanbul. Ciudad de Mexico. Paris. Lima. Așa arată top 5 orașe atunci când vorbim despre food & drinks în 2024.
💕 Ești o persoană care întârzie? Vestea bună este că un studiu arată că te încadrezi în categoria oamenilor care au mai multe șanse să ducă o viață mai lungă și mai de succes. Vestea proastă este că atunci când o să se întâmple să ajungi la timp, o să simți cum este să te tot aștepte lumea.
Inspiring Stories
▶️ A păstrat căsuța de chirpici a străbunicii, rămasă nelocuită vreo 30 ani și a renovat-o. De ce simte Lavinia Cobrea că le-a împăcat pe străbunicile Sofica și Valerica
„După moartea tatei, am înțeles să preluăm sarcina de a ne îngriji de bunica care a mai trăit încă 12 ani. Nu avea nevoi materiale, căci își pregătise din timp bătrânețile în casa ei, dar era singură. Eu și sora mea ne împrăștiasem prin lume, locuiam în București pe atunci, apoi ne-am mutat în Cluj-Napoca. Așa am ajuns să venim lunar cu soțul meu, apoi cu tot cu copiii, câte un weekend la Piatra Neamț.
Ajungeam vineri noaptea după servici și stăteam cu bunica până duminica. Mâncam ceva împreună apoi bem un pahar de vin, ne punem la povești lângă soba din bucătărie sau la un joc de table: jocul ei preferat de când se știa și cea mai mare bucurie era să aibă cu cine juca o partidă. Când nu era nimeni prin casă, juca singură”
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton sau Moby
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți The Tattooist of Auschwitz:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu. Susţinători mai entuziaşti ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) şi ai AUR (68%), iar într-o măsură uşor mai redusă alegătorii ADU (58%).
Trecerea tuturor consumatorilor unui oraș din România la un sistem de încălzire 100% electric ar duce la investiții între 5.000 și 15.000 de euro pentru fiecare gospodărie, arată un studiu al Asociației Energia Inteligentă. Aceeași cercetare indică faptul că prețul plătit pentru energia electrică și combustibili va crește cu valori cuprinse între 44% și 130% în următorii 25 de ani, indiferent de soluțiile alese de autoritățile competente.
Global