Săptămânal #78: cum trăiești cu transplant de inimă, cine este românca ce îi învață engleză pe fotbaliștii de la Barcelona și ce spun femeile despre avort și reprezentare în politică
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Orașul New York se confruntă cu o problemă greu de imaginat: are amenzi pentru parcare și viteză neplătite în valoare 1 miliard de dolari. Las această informație aici poate cineva ne spune care este situația în București (+ toate orașele din România).
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ 60% dintre românce susțin că avorturile ar trebui să fie decontate de stat
70% dintre femeile chestionate în cadrul unui sondaj comandat de Centrul FILIA nu au folosit niciodată contracepție.
77% dintre româncele întrebate nu sunt de acord cu interzicerea avortului.
Doar 17% dintre parlamentarii români sunt femei și, într-un an plin de alegeri, româncele nu se simt reprezentate, potrivit sondajului.
▶️ 3 😟 🤯 pe scurt:
Inspiring Stories
▶️ La 19 ani ajunge la spital cu insuficiență cardiacă în stadiul final. A ajuns în Franța pentru a primi o nouă inimă. Povestea tinerei care trăiește cu „zile împrumutate”
Andreea Constandin are o poveste de viață care se conjugă cu verbul „a putea” și care se traduce prin lupte câștigate cu un sistem medical, educațional și cu viața.
Aparent un copil normal, cu aplecare spre muzică, tânăra știa că va lua Bacalaureatul, apoi va da admiterea la Drept și se va muta în București. În această ecuație simplă nu era luat în calcul și ce părere avea corpul ei. Până la urmă, câți dintre noi își pun întrebarea că a doua zi organe din corpul tău ar ceda?
Trăia prin muzică și o simțea prin fiecare por. La 19 ani ajunge la spital cu insuficiență cardiacă în stadiul final, deși ablația făcută pe viu avea să-i asigure șansa la o viață normală.
Andreea se prăbușea de la zi la zi, iar România nu îi putea face transplant atunci când trebuia. Medicii din țara noastră, în schimb, i-au mai dat o șansă și au trimis-o în Franța de pe o zi pe alta. Zborul avea să-i complice și mai mult starea de sănătate, însă un miracol o salvează, iar acum celebrează 6 ani de „timp împrumutat” și numără zilele din a doua sa viață. A durat doi ani să se pună pe picioare, iar acum viața ei și a familiei s-a schimbat. „Mi se pare incredibil să trăiești după ce mori, mi se pare incredibil că o parte din tine trăiește încă pe pământ atunci când tu pleci”, spune tânăra care are curajul să o ia mereu de la capăt.
Andreea Constandin: „Mi se pare incredibil să trăiești după ce mori, mi se pare incredibil că o parte din tine trăiește încă pe pământ atunci când tu pleci”
▶️ Tânăra plecată din Râmnicu Vâlcea să descopere lumea, azi profesoara de engleză a fotbaliștilor de la Barcelona. A plecat la facultate în Germania, dar Spania a cucerit-o
Adriana Ceaușu este azi una dintre cele mai apreciate profesoare de limba engleză din Barcelona. Crescută la Râmnicu Vâlcea, într-o familie care punea mare accent pe educație, istorie, cultură și frumos, a ales să plece imediat după facultate în Germania. A făcut facultatea la Sibiu, ocazie cu care a descoperit cultura săsească și s-a simțit ca peștele în apă în Germania. Până într-o zi în care a plecat să viziteze Barcelona. În acest oraș s-a simțit mai acasă ca niciodată, încă din prima zi.
Iat-o azi după 10 ani de Barcelona, conducând un business propriu, de succes, chiar dacă a plecat pe picior de inegalitate față de alte start—up-uri ce oferă cursuri de limbi străine. Nu era vorbitoare nativă de limba engleză, însă calitatea muncii sale s-a văzut imediat, astfel că azi, Adriana Ceaușu predă engleza la cel mai înalt nivel, iar printre contractele sale se numără și cel cu FC Barcelona. Este profesoara de engleză a celor mai importanți fotbaliști de acolo. Așadar, data viitoare când îi auziți dând interviuri la televizor, să vă imaginați că în spatele vorbelor lor se află Adriana Ceaușu.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman sau Alice Merton
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman sau La Sociedad de la Nieve
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la noul film cu Gillian Anderson… Scoop spune povestea unui moment foarte important din povestea familiei regale britanice - celebrul interviu acordat de Prințul Andrew pentru Newsnight.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global