Săptămânal #72: cine este românca desemnată cea mai bună jucătoare din lume la Counter-Strike, ce facem cu gripa, Ciolacu și Revoluția, românii vs. educația vs corupția
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Cine e născut în ianuarie? Hai sus! Hai să primiți cadouri! 🎁
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Ce fac românii atunci când se îmbolnăvesc de gripă 🙉
▶️ Ce a găsit Recorder în dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu
Actualul premier al României are un certificat de revoluționar încă din 1992, pe când era mic afacerist la Buzău și student al controversatei Universități Ecologice. Că să obțină acest prim brevet, vânat de mulți oportuniști ai tranziției, a depus un dosar cu declarații olografe despre participarea sa la Revoluție, precum și alte dovezi pe care le-a considerat relevante. Le publicăm integral, în premieră, și le analizăm în acest articol.
Marcel Ciolacu, cel de acum trei decenii, își susține teza eroismului la Revoluție printr-o multitudine de neconcordanțe de timp și de loc. Rolul determinant pe care și-l atribuie în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante.
Una dintre semnăturile care l-au făcut revoluționar cu acte în regulă e suspectă de fals.
Premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica din București.
Deși spune public că nu a avut și nu vânează beneficii de pe urma participării la Revoluție, documente cadastrale de arhivă arată că a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revoluționar și vândut apoi, în 2007. În plus, în viitorul apropiat ar putea beneficia de indemnizații retroactive de peste 40.000 de euro.
▶️ 2 pe scurt:
Inspiring Stories
▶️ Povestea tinerei din Rădăuți, cea mai bună jucătoare din lume la Counter-Strike: la 9 ani, un cancer de piele i-a răpit mama și Ana Dumbravă a rămas fără persoana care a învățat-o să gândească așa cum fac campionii
Ana Dumbravă este o tânără din Rădăuți, de 24 de ani care a devenit cel mai bun jucător din lume la Counter Strike doi ani la rând.
Este cunoscută sub numele de Ana, iar anul trecut, în ianuarie a fost desemnată cea mai bună jucătoare din lume de Counter-Strike: Global Offensive. La gala organizată în Stockholm în anul 2022, ea a câștigat în fața unei contracandidate din Brazilia și alteia din Rusia, iar seara trecută a câștigat la gala organizată în Belgrad.
Atunci, ca și acum, militează pentru un scop: cel de a convinge cât mai multe femei să intre în lumea gamingului, dar și pentru a exista echipe mixte în jocuri.
Provine dintr-o familie de ingineri, iar la vârsta de 4 ani se lăsa atrasă de lumea complexă a PC-ului. Își vedea fratele mai mare cu 9 ani jucând pe calculator, iar atenția ei era deja captată de strategiile pe care el le folosea. Mulți ani fratele i-a fost model, apoi ea a ajuns să se dedice 100 % gamingului, fratele urmând o carieră în lumea ingineriei auto.
Când împlinește vârsta de 9 ani rămâne fără persoana care o învață să gândească așa cum fac campionii. Un cancer de piele îi răpește mama. Ana crede că acesta este momentul în care alegerea de a se retrage în lumea gamingului pentru a face performanță i-a aparținut.
Nu are mulți prieteni, ci puțini și buni, o sensibilizează tot ce ține de familie și între a citi adversarii și a-și ajuta coechipierii, Ana alege să-și ajute echipa.
Astăzi o cunoaștem pe Ana Dumbravă, cel mai bun sniper, adică cel care elimină adversarii de la distanță cu arma cu lunetă.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar (⭐️) sau Tianna Esperanza
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag sau Women Talking
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la May December cu Julianne Moore și Natalie Portman:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Două fetițe din Iași, în stare gravă la spital după ce au fost spălate pe păr cu insecticid pentru animale. Ce spun medicii?
Global