Săptămânal #29: Moldova și Ucraina, România ca o democrație „deficitară”, Gillian Anderson și fanteziile sexuale
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Adrian Galera i-a îndeplinit bunicului său de 73 de ani un mare vis: l-a dus la un festival. Reacția tuturor? ‘What a legend’ ❤️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
România a pierdut peste un milion de oameni din populația rezidentă în circa 10 ani, conform datelor provizorii ale Recensământului 2021. Top 3 localități din România unde populația a crescut:
POPEŞTI LEORDENI (ILFOV): 21.895 (2011) / 53.431 (2022) / Diferență: +31.536 (144%)
FLOREŞTI (CLUJ): 22.813 (2011) / 52.735 (2021) / Diferență: +29.922 (131%)
CHIAJNA (ILFOV): 14.259 (2011) / 43.584 (2021) / Diferență: +29.325 (206%)
▶️ Lavrov o insultă pe Maia Sandu și amenință Republica Moldova: Ar putea deveni următoarea Ucraina
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în „următoarea Ucraină”, transmite EFE. „Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24 și RIA Novosti, răspunzând la întrebarea care dintre țările din jurul Rusiei poate urma calea Ucrainei, potrivit Jurnal.md.
România înregistrează un indice de 6,45 și ocupă locul 62 în lume și ultimul în Uniunea Europeană în Indicele anual al democrațiilor întocmit de revista britanică The Economist, un clasament anual care ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează 167 de ţări.
România se încadrează la „democraţii deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est. Singurul stat din regiune încadrat la „democrații depline”, cea mai înaltă categorie, este Austria.
Pentru întocmirea clasamentului, sunt luate în calcul cinci categorii de criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.
România este devansată în clasament de alte state din regiune. Polonia este pe locul 47 (indice 7,04), Ungaria – locul 56 (indice 6,64) și Bulgaria – locul 57 (indice 6,53).
▶️ Și… Gillian Anderson le provoacă pe femei să-i împărtășească fanteziile sexuale.
I’m launching a major exploration of women and sex – and I want to hear from YOU. Help us to create a revolutionary book for now and for future generations by writing me a letter starting with, Dear Gillian.
Inspiring Stories
▶️ Cine este Gabriela Popescu, doamna rugby-ului din Humor
„Am realizat că oricine are ceva de reproșat României poate să creeze bucățica sa de bine. La mine, a fost Te Aud Romania”
Gabriela Popescu este un economist convertit în fundraiser pentru copiii și tinerii pasionați de rugby din Gura Humorului și din Suceava. Humoreancă de origine, s-a format ca broker în Londra, iar când a decis să rămână în România, a făcut-o înființând fundația Te Aud Romania, prin care reușește să susțină mai mult de 40 de copii, care provin din medii vulnerabile și care își doresc educație, sport și dezvoltare, în programul Rugby pentru toți, dedicat copiilor de la 7 ani, până la vârsta adolescenței.
▶️ Ea este Misao și are 88 de ani. Iar nepoata sa, fotografa Miyoko Ihara, i-a documentat prietenia pe care o are cu Fukumaru, pisica sa cu ochi diferiți pe care a găsit-o abandonată într-un șopron 💗🐾
▶️ Paul Negoescu, regizor: „Să ai pretenția ca gusturile tale să aibă prioritate în fața gusturilor altora este ceva de noaptea minții pentru mine”
Paul Negoescu este regizor, scenarist și producător, iar cea mai recentă producție pe care a semnat-o a fost Oameni de treabă, un film care îl are în rol de protagonist pe Iulian Postelnicu. Cu un ochi relaxat și o vorbă șăgalnică, Paul Negoescu se vede cu onestitate tranșantă și umor.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig” și un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, precum și trupa Kerala Dust.
Iar în acest număr din Săptămânal vă recomand să îi ascultați pe Hermanos Gutiérrez… aici la Tiny Desk Concert:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Cometa verde va dispărea pentru totdeauna
Bulgaria: Absolvenții de studii superioare nu mai vor să emigreze
Pamela Anderson și-a lansat documentarul „Pamela, o poveste de dragoste”. Fiul ei este producătorul filmului
Google Trends Statele Unite ale Americii
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe celebrul cântăreț într-un film biografic dedicat megastarului
Actorul Alec Baldwin, acuzat oficial de omor prin imprudență, pentru împușcarea mortală a regizoarei de imagine pe platoul de filmare al westernului „Rust”
După 7 ani de pauză, Beyonce a anunțat cu surle și trâmbițe că va avea un nou turneu mondial, pentru promovarea noului ei album.