Săptămânal #39: cum arată viața după ce te-ai vindecat de HIV, în jurul lumii la 80 de ani și animalele distructive pe care stăpânii nu pot să nu le iubească
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
❤️ De la labradorul căruia îi place să rupă podelele din bucătărie, până la pisica care a tăiat electricitatea… ce idei mai au animalele noastre distructive? Și de ce stăpânii lor nu pot să facă altceva decât să le ierte?
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Vulcanul Șiveluci continuă să erupă. Peisaje apocaliptice în localitățile acoperite de un strat de aproape 10 centimetri de cenușă
Vulcanul Șiveluci care a erupt marți în Extremul Orient al Rusiei, în Peninsula Kamceatka, continuă arunce cenușă în atmosferă și miercuri, potrivit unui institut ştiinţific.
Coloana de cenușă ajunge până la 10 kilometri înălțime, iar avertizarea cod roşu pentru aviaţie a rămas în vigoare. Localitățile din zonă, acoperite de un strat gros de cenușă, oferă un peisaj apocaliptic. Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, care a început să erupă marţi, imediat după miezul nopţii, atingând apogeul şase ore mai târziu, a expulzat un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe o suprafaţă de 108.000 de kilometri pătraţi.
Cenuşa de la erupţia iniţială a ajuns până la o înălţime de 20 de kilometri, declanşând o avertizare pentru aviaţie şi acoperind ulterior satele din împrejurimi. Cel mai apropiat sat, Kliuchi, este situat la o distanţă de 50 de kilometri.
Familia lui Maricel Păcuraru, patronul de la Realitatea Plus, controlează 42,69% din operatorul de salubritate Romprest după ce, în aprilie 2020, Paul Păcuraru (unul dintre copiii lui Maricel Păcuraru) a cumpărat cu 100 de dolari canadienifirma Detaco Ltd Canada de la fiul fostului patron Romprest, Florian Walter, decedat în 2019, potrivit documentelor obținute de G4media.ro.
Pachetul de 42,69 % din acțiunile Romprest – deținut de firma Detaco cumpărată de fiul lui Păcuraru cu 100 de dolari canadieni de la fiul lui Walter – valorează cel puțin un milion de euro, sumă care reprezintă aportul Detaco la capitalul social al companiei Romprest. În plus, cu un an mai devreme, fiul lui Walter solicita nu mai puțin de 15 milioane de euro pentru pachetul de acţiuni, potrivit documentelor obținute de G4media.ro. Tranzacția dintre cei doi este investigată acum de Poliția și Parchetul Capitalei.
▶️ Cât te costă masa de Paște dacă prepari totul în casă / Câți bani scoți în plus față de anul trecut
Preparate acasă, poți asigura o masă decentă de Paște cu circa 420-500 de lei (100 de euro). Mult mai mult față de cât ai dat anul trecut (cu toate majorările salariale). E drept, dacă vrei să scutești efortul fizic, poți comanda cu livrare acasă. Doar că asta îți va dubla costurile. Până la urmă, depinde de ce buget ți-ai pregătit.
Indiferent de cifre și bugete… important este să înțelegem că Paștele înseamnă să te bucuri de cei dragi. Să ai timp de introspecție, de liniște și de îngăduire. Masa de Paște este mai mult despre a fii împreună, nu despre bani și cheltuieli. Nici despre miel, ouă sau pască. Așa că, vă urez Paște Luminat!
Inspiring Stories
▶️ În jurul lumii la 80 de ani: din Antarctica, în Bali
Nu și-au planificat o vacanță, ci o aventură. Două bunici de peste 80 de ani, cele mai bune prietene, ne demonstrează că plăcerea de a călători și a de descoperi lucruri noi nu are nicio limită de vârstă.
Ellie Hamby este fotografă, iar Sandy Hazelip este doctor. Împreună au făcut turul lumii în 80 de zile, aventurându-se de la plajele din Bali până în deșerturile Egiptului. Bunicile octogenare și-au început aventura în Antarctica. Iar lista aventurilor este impresionantă.
Prietenia lor s-a construit în jurul interesul comun pentru călătorii și a experiențelor unice în detrimentul confortului și facilităților din locații de lux. Cele două s-au apropiat foarte mult după ce au devenit văduve - soțul lui Hamby a murit în 2005.
Hazelip spune că ideea călătoriei lor a apărut cu câțiva ani înainte ca fiecare să împlinească 80 de ani. Dacă vreți să le urmăriți aventurile, vă invit pe contul lor de Instagram.
▶️ Povestea lui Paul Edmons, unul dintre cei 5 oamenii care s-au vindecat de HIV
În septembrie 1988, un stagiar de la San Francisco General Hospital i-a dat o veste foarte dură lui Paul Edmonds: era infectat cu virusul HIV. Mai mult decât atât, îi fusese deja afectat sistemul imunitar. Avea SIDA. Edmonds avea doar 33, dar își văzuse atât de mulți prieteni luptându-se cu acest virus încât această veste nu l-a șocat. Dar nimeni nu poate fi pregătit pentru a afla că poate să moară în 2-3 ani.
Spre deosebire de cei mai mulți dintre prietenii săi infectați, Edmonds a trăit și a ajuns la 40 de ani, apoi la 50 și 60 de ani. Când s-a întâmplat ceva extraordinar.
În 2019, a devenit unul dintre cei cinci oameni din întreaga lume care a primit un transplant de celule stem de la un donator cu o mutație genetică rară care face organismul rezistent la HIV. Din 2021, Edmonds nu mai ia medicamentele de care a fost dependent mai bine de jumătate din viață. Acum are 67 de ani și locuiește în California, este în remisie HIV și leucemie.
▶️ Sacrifiu și devotament: purificare, o șansă la fiecare 12 ani
Potrivit mitologiei hinduse antice, se crede că scufundarea în râurile sfinte Gange și Yamuna - care converg în Prayagraj (cunoscut și sub numele de Allahabad) - în timpul Kumbh Mela te spală de păcatele și îți purifică sufletul.
Evenimentul are loc în timpul festivalului Maha Kumbh Mela care are loc la fiecare 12 ani, când alinierea cerească este considerată magică. Următorul Maha Kumbh Mela va avea loc în 2025. Este cea mai mare adunare religioasă din lume, cu aproximativ 70 de milioane de pelerini care ajung în această zonă în cele două luni. Pentru mai multe povești despre acest festival, vă recomand să urmăriți contul @ismailferdous.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder. V-am recomandat și producția The Offer.
Iar în acest număr din Săptămânal vă propun un alt film: Love is a force of nature. O producție semnată @ChaiVasarhelyi, @JimmyChin și @natgeodocs #WildLifeFilm despre @Kristine_Tompkins:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
Google Trends România
Sondaj PNL privind Primăria Capitalei. Gabriela Firea e favorită. Cine e cel mai bine clasat liberal
Ce s-a întâmplat după ce ASF a plafonat prețurile RCA: mici scăderi, unele stagnări și creșteri și de peste 300 de lei pentru o poliță
Google Trends Global
Dalai Lama a fost filmat când sărută un băiețel pe gură și îi spune să îi „sugă limba”. Liderul spiritual își cere scuze
Arnold Schwarzenegger a astupat o groapă în asfalt pe strada lui. „Mereu am zis, decât să te plângi, mai bine fă ceva”
It’s my lifeeeee 🎸Millie Bobby Brown, protagonista serialului „Stranger Things”, s-a logodit cu unul dintre fiii cântăreţului Jon Bon Jovi