Săptămânal #65: românii vs. educația vs. nașterile acasă vs. evreii, povestea bunicii care a lăsat totul pentru a călătorii prin Europa și cel mai frumos motan din lume e român
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🌳🥔 Designerii italieni Raoul Bretzel și Anna Citelli au creat prima capsulă biodegradabilă care te transformă într-un copac după moarte. Capsula Mundi - adică „Capsula lumii” în latină - este un sicriu organic care transformă cenușa în nutrient pentru puiet.
🌲💫 Scopul italienilor este acela de a crea cimitire pline de copaci care să înlocuiască pietrele de mormânt, reducând astfel deșeurile și promovând ideea de viață nouă creată după moarte (dacă ajungeți în Copenhaga vă invit să treceți prin Assistens Cemetery pentru că aici o să întâlniți acest concept, pe lângă mormântul lui Hans Christian Andersen).
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ UNICEF: „400 de copii sunt uciși sau răniți în fiecare zi în Gaza. Aceasta nu poate să devină noua normalitate”
Un nou bombardament asupra taberei de refugiați Jabalia, din Gaza, a avut loc miercuri, după ce un atac al armatei israeliene de marți a ucis zeci de persoane. Punctul de trecere al frontieriei dintre Egipt și Fâșia Gaza a fost deschis pentru trecerea unor cetățeni străini și a răniților care vor fi tratați în Egipt. Miercuri, Iranul a amenințat că s-ar putea implica militar în conflictul dintre Israel și Hamas.
China, acuzată că a scos numele Israelului de pe hărți
Papa Francisc spune că e nevoie de implementarea soluției cu două state în Palestina și Israel
Discuție telefonică între premierul britanic Rishi Sunak și președintele egiptean
SUA nu va trimite trupe de menținere a păcii în Gaza după război
▶️ 4 pe scurt:
ROMÂNIA EDUCATĂ. Bursă de merit pentru aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, în acest an școlar, arată datele Ministerului Educației (🙄🙄 158 de elevi din România cu medii între 1 și 2 iau bursă de merit)
Apel pentru europonturi: Cât de integri sunt reprezentanții României din Parlamentul European?
Inspiring Stories
▶️ Povestea unei femei puternice: cum încearcă profesoara Gabriela Toșa să schimbe viața oamenilor din Căiuți, o localitate vulnerabilă din județul Bacău
La noi la sat, preotul, învățătorul și primarul sunt cele mai importante persoane din comunitate. Când „doamna” spune, când preotul predică sau primarul dictează, toată lumea ascultă. Cam așa stă treaba și la Căiuți, o localitate vulnerabilă din județul Bacău. Aici trăiesc aproximativ 5000 de persoane, dintre care 20% sunt declarați de etnie romă și alți vreo 20% nedeclarați.
La școala din sat, Gabriela Toșa vine zi de zi cu zâmbetul pe buze, așteptând să primească primele îmbrățișări și încercând să le ofere copiilor tot ce e mai bun în materie de educație. Mai pleacă seara, când nu mai e nimeni în școală, de multe ori mulțumită că a mai dus la îndeplinire un nou proiect.
De acum 25 de ani, de când a ajuns în școală, a încercat zi de zi să facă ceva pentru comunitate. A bătut ulițele și a încercat să le explice oamenilor că e important să-și aducă copiii la școală, după care i-a strâns pe adulții fără școală, în încercarea de a-i alfabetiza.
Oamenii ridică pălăria când o întâlnesc și toți o respectă pentru că le educă copiii.
Mai mult decât atât, deși s-a implicat trup și suflet în localitate, mereu a găsit timp și pentru altceva, în principiu pentru a face bine. Așa a ajuns voluntar într-o fundație, unde a început să lucreze cu alți copii, să-i ajute la teme. L-a cunoscut astfel pe Sorin, de care s-a lipit iremediabil și, deși nu s-a gândit vreodată la adopție, în scurt timp l-a adus acasă.
Gabriela Toșa e mereu veselă, mereu cu zâmbetul pe buze, are o vorbă calmă și blândă și parcă nu face altceva decât să împrăștie praf de stele pe unde trece.
Citiți pe LIFE.ro povestea unui dascăl cu suflet mare care azi încearcă să strângă bani pentru a schimba microbuzul cu care aduce copiii la școală.
▶️ Povestea unei bunici care și-a vândut totul pentru a-și îndeplini un vis: să călătorească prin Europa
Elva este Abuela Viajera. S-a născut în 1938 și acum, la peste 80 de ani, călătorește prin lume, își face prieteni noi și ne demonstrează că nu este niciodată prea târziu pentru a-ți îndeplini visul.
Și-a vândut tot ce avea în Argentina și a plecat într-o călătorie solitară prin Europa. Totul a început când nepoata sa care trăiește în Italia i-a scris să o invite să o viziteze. Atunci Elva și-a dat seama că, deși își dorea foarte mult să facă această călătorie, nu avea resursele materiale necesare. Nepoata i-a venit în ajutor și i-a spus că există posibilitatea să călătorești și fără bani - oamenii îți oferă găzduire în schimbul unui ajutor.
Și visul s-a transformat în realitate. Elva și-a făcut bagajele și a plecat în această aventură. Ce putea să le ofere oamenilor? 👩🏻🏫 Era profesoară pensionară, așa că avea experiență cu copiii și cu predarea.
Astăzi, Elva ne arată toate aventurile sale pe Instagram - cont pe care vă invit să îl urmăriți ❤️❤️
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso sau The National
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas sau Another Body
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la mini seria The Lost Flowers of Alice Hart de pe Prime. Cu Sigourney Weaver în rolul principal, seria regizată de Glendyn Ivin vorbește despre cruzimea și trauma violenței domestică și despre cât de important este să ai un sistem de protecție și de sprijin. Un subiect foarte greu, dar foarte important, în special în România, una dintre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor - cele mai recente date ale Poliției române arată că în 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global