Săptămânal #92: Tensiunile geopolitice și schimbările climatice, povestea incredibilă a nomazilor navigatori din Indonezia și învățătoarea care s-a întors în România după 7 ani în Maroc
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Tu ce ai face pentru dragostea vieții tale? ❤️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Ce face un tată pentru fata sa
Gordon Hartman, un fost dezvoltator imobiliar, a creat Morgan’s Wonderland, primul parc tematic ultra-accesibil din lume, după ce și-a dat seama că nu există parcuri tematice pentru fiica sa cu dizabilități.
Deschis în 2010 în San Antonio, Texas, parcul a costat 34 de milioane de dolari. A primit peste un milion de vizitatori, iar persoanele cu dizabilități, asemenea lui Morgan, au avut intrarea gratuită. În 2017, Hartman a extins parcul cu Morgan’s Inspiration Island, un parc acvatic accesibil în valoare de 17 milioane de dolari pentru a găzdui vizitatorii cu nevoi speciale.
▶️ 3 pe scurt:
Inspiring Stories
▶️ Povestea incredibilă a nomazilor navigatori de pe insula Peleng din Indonezia
Timp de secole, oamenii din Bajo și-au petrecut, o mare parte a vieții, într-un stil nomad în bărci sau colibe pe apă, susținute de stâlpi de lemn ancorați pe fundul mării.
Împrăștiate pe apele de pe coastele Indoneziei, Filipinelor și Malaeziei, aceste veneau la țărm doar pentru a face schimb de provizii sau pentru a se adăposti de furtuni.
Dar începând cu sfârșitul anilor 1980, Indonezia a început să dezvolte așezări pe pământ pentru aceștia. Iar aceste schimbări i-au determinat pe mai mulți dintre ei să adopte o abordare hibridă și să-și împartă timpul între viețile sedentare pe pământ și aventurile pe mare. Cum arată viața lor? O descoperim împreună cu reporterul The New York Times Muktita Suhartono și fotograful @uletifan care au petrecut trei zile pe insula Peleng din Indonezia.
▶️ A locuit în Maroc șapte ani. A vizitat peste 40 de țări de pe patru continente și s-a întors acasă să lucreze ca învățătoare
Experiență cu experiență s-a așezat peste învățătoarea Ramona Stanciu, cea care a vrut de când se știe să fie în serviciul celorlalți. Este azi un om închegat, complet care crede că fiecare în viață are o misiune de dus. Cu copiii români lucrează din septembrie 2023, dar și-a aplecat inima celor din India atunci când era în ipostaza de voluntar sau chiar când lucra la un orfelinat în Maroc.
După un ocol prin lume așa cum a mărturisit, mai exact peste 40 de țări vizitate, când a venit vremea să se poticnească într-un singur loc, s-a oprit în Maroc. Șapte ani a locuit acolo din cei 13 în care a hoinărit prin lume. Nu singură, ci cu logodnicul care ulterior i-a devenit soț. Culmea, nu a simțit că aparține acelei lumi chiar dacă acolo i-a născut pe cei doi copii ai săi. S-a întors acasă.
Are 38 de ani și o valiză de amintiri în spate pe care, pe rând, una câte una le va povesti celor doi copii ai săi. Să o cunoaștem și să vedem cum își pune amprenta în țara noastră!
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish sau Zaho de Sagazan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud sau Hacks
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la mini seria The Asunta Case:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global
Violențe extreme și haos în Kenya. Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor care încercau să ia cu asalt parlamentul. Protestele au început odată cu legea bugetului pentru acest an. Oamenii au ieșit în stradă cu steaguri pe care scria „7 zile de furie”. Kenya se confruntă cu mai multe zile de proteste violente.