Săptămânal #40: Românii sunt cei mai religioși europeni, americancele câștigă cât partenerii lor, banii aduc fericirea și lupta cu cancerul se duce cu zâmbetul pe buze
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Ce spun datele: banii = fericire? Ei bine, se pare că da. Așa că, vorba aia românească cum că banii nu aduc fericirea pare că nu e chiar adevărată.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Aproape o treime dintre soții câștigă aproximativ aceeași sumă ca partenerii lor, în timp ce femeia este principalul sau singurul susținător de familie în 16% din căsătorii, potrivit unui raport Pew Research Center.
Este un nivel record și o creștere de trei ori față de acum 50 de ani, când patru din cinci familii se bazau în principal pe venitul bărbatului.
▶️ Tu când ai făcut ultima dată un lucru bun?
Cercetătorii arată că oamenii nu fac, în mod normal, mici acte de bunătate. Nu ne vine atât de ușor să acționăm astfel. Mai mult decât atât, studiile au descoperit că oamenii subestimează cât de mult sunt apreciați de alții.
Psiholoaga și experta în prietenie Marisa Franco atribuie aceste descoperiri pesimiste unui concept numit părtinire negativitate, în care oamenii își amintesc evenimentele și sentimentele negative mai ușor decât pe cele pozitive. Drept urmare, tindem să evităm comportamentele social riscante - cum ar fi să-i spui unui străin din metrou că-ți plac pantofii săi - pentru a evita un moment stânjenitor.
▶️ Ardelenii sunt printre cei mai religioși dintre europeni, doar trei regiuni din Turcia asiatică îi depășesc. De altfel, România era, conform datelor din 2018, cea mai religioasă țară din Europa.
Inspiring Stories
▶️ Învingând cancerul cu zâmbetul de pe buze: cum a transformat Viorica Neagu o boală nemiloasă într-o călătorie plină de speranță
Când primeşti un diagnostic precum cel de cancer nu e niciodată uşor. Să primeşti un astfel de diagnostic în floarea vârstei, când eşti mamă singură şi ai 2 copii de crescut, de trimis la şcoală şi mai departe, în viaţă, este deja un coşmar. Viorica Neagu l-a trăit din plin, dar l-a trăit astfel încât să arate lumii întregi că atitudinea face diferenţa.
Viorica Neagu este femeia care a decis să-şi facă mastectomia înainte să afle diagnosticul. Este femeia care şi-a programat vacanţele cu copiii printre şedinţele de chimioterapie şi care glumea despre boala de care alţii se tem şi să vorbească. A ales să vorbească despre tot procesul, cu bune şi cu rele, despre ce a ajutat-o pe ea şi lucrurile care i-au făcut rău pentru ca oamenii să aleagă să nu mai privească diagnosticul de cancer ca pe o condamnare la moarte.
▶️ Povestea lui „Granny Six-Pack”
Ernestine Shepherd sfidează aproape orice stereotip ne vine în minte atunci când ne gândim la o femeie de 80 de ani. Este culturistă și deține foarte multe recorduri internaționale. Petrece mai mult de 30 de ore în fiecare săptămână făcând exerciții. Și totul a început atunci când multă lume renunță la a mai avea o viață activă. Prima dată a luat o gantere în mână după ce a împlinit 50 de ani.
Acum antrenează alte femei și a primit porecla „Granny Six-Pack”.
▶️ Muriel Siebert — Cine este The 'First Woman of Finance'
Chiar dacă nu avea nicio diplomă de facultate sau vreo pregătire în acest domeniu, Muriel Siebert a devenit prima femeie care a lucrat la Bursa de Valori din New York.
Iată cum a reușit:
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder. V-am recomandat producțiile The Offer și Love is a force of nature.
Iar în acest număr din Săptămânal vă propun un serial pe care îl găsiți de ieri pe Netflix, The Diplomat:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Indexul traiului ieftin. Care sunt orașele din România unde costul vieții e cel mai mic. Cluj Napoca, București și Brașov sunt orașele cele mai scumpe din țară, iar cele cu costul vieții cel mai redus sunt Reșița, Alexandria și Vaslui, potrivit unei analize HotNews, bazate pe prețurile produselor alimentare și a prețului pe metru pătrat al apartamentelor.
Cât de mare este pericolul ca planșeul de beton care traversează Piața Unirii să se prăbușească? Expert: „Dacă îl lăsăm așa, Dumnezeu știe, că nimeni nu poate să facă o predicție”
Mediul de afaceri cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea numărului de județe la 15 și redefinirea comunelor și orașelor / Economii majore cu birocrația
Global
Război în Ucraina, ziua 421: SUA anunță un nou ajutor militar în valoare de 325 milioane de dolari pentru Kiev / Comisia Europeană ia măsuri pentru a calma spiritele în scandalul cerealelor ieftine
Iranul amenință că va distruge orașele israeliene Tel Aviv și Haifa