Săptămânal #33: lupta contra TikTok, ChatGPT vs. Ion, prima femeie care străbate the Ice Age Trail și ce mâncăm dacă vine asteroidul
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Papá, ¡no quiero que vengas a verme al partido!”… o campanie absolut minunată făcută în Spania care spune multe despre cum ar trebui să privim și să înțelegem sportul. Poate, cândva, o să vorbim și noi așa despre sport. În loc să ne dăm cu părerea dacă ceva este destul de rasist sau suficient de violent 😔
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ China se apropie de Rusia. Europa, Statele Unite și Canada se distanțează de TikTok. Din motive de securitate, Parlamentul European a decis să interzică aplicaţia TikTok pe telefoanele angajaţilor. La câteva zile distanță, TikTok a fost interzis și de pe dispozitivele mobile în agențiile federale din SUA și guvernul canadian. Casa Albă acordă tuturor agențiilor sale 30 de zile pentru a elimina aplicația de pe dispozitivele sale. Canada elimină imediat rețeaua de socializare de pe telefoanele oficialilor săi, de teamă că Beijingul ar putea accesa astfel datele utilizatorilor.
Deciziile vin ca urmare a preocupările tot mari cu privire la compania deţinută de firma chineză ByteDance.
O rețea de cel puțin 20 de camere de tortură din regiunea ucraineană Herson, recent eliberată de ocupația rusă, a fost „planificată și finanțată direct de statul rus", au declarat joi anchetatori privind crimele de război.
▶️ De când ChatGPT a apărut, la sfârșitul anului 2022, au existat discuții cu privire la potențialele beneficii, dar și pericole pe care tehnologia AI le prezintă pentru o varietate de industrii, de la mass-media, la drept, la medicină și, poate cel mai proeminent, la mediul academic.
Multe districte școlare din SUA, în special sistemul școlar public din NYC, au decis să restricționeze sau să interzică utilizarea ChatGPT, temându-se de implicațiile acestuia pentru plagiat. Cu toate acestea, Bacalaureatul Internațional (IB) a anunțat că își va lăsa studenții să folosească ChatGPT.
Inspiring Stories
▶️ La 30 de ani învingătoare a cancerului: „Când nu mai plângi, înseamnă că te-ai vindecat. Cu toate astea, am pierdut ceva pentru totdeauna!”
Judecând după vârsta ei, am putea spune cu ușurință că e doar un copil, însă dacă punem sub lupă viața ei de până acum, sufletul ei a fost atât de mult încercat și a trăit atât de multe experiențe, încât ar putea fi brăzdat de șanțuri adânci de suferință și durere. Și probabil că e. Teona însă le duce pe toate cu demnitate, putere și teribil de mult curaj și dacă ar fi să deteste ceva e tocmai victimizarea.
La scurt timp după ce am cunoscut-o, într-o zi în care părea că o asasinez cu deadline-uri și sugestii de editare a textelor, mi-a răspuns scurt: „Sunt la spital, nu pot să vorbesc acum”. Mi-a înghețat sângele în vene și câteva ore mai târziu, când mi-a explicat că urmează să facă o biopsie din cauza unei suspiciuni de cancer la sân, într-o negare oarbă, am răsuflat ușurată și i-am zis: „Fă ce analize sunt necesare, dar stai liniștită că e imposibil să se confirme acest diagnostic”. În realitate, începea unul dintre cele mai crunte războaie, cel în care inamic era acest meschin și nemilos cancer.
Un an mai târziu, Teona mea vede cancerul ca pe încă o încercarea la care a supus-o universul, nicidecum punctul de cotitură ce a trasat diferența între viață și moarte.
Otilia Gherasim: „Dacă lumea ar fi oarbă, m-aș simți liberă să impresionez prin orice altceva decât prin ambalaj”
Azi cancerul este în remisie și Teona își pune pentru prima dată pe hârtie povestea. Și probabil că va fi și ultima dată, deoarece a fost o experiență ce a dus-o prin toate cotloanele cu amintiri, unele dintre ele dureroase, altele vesele, altele emoționante ce au stors multe lacrimi din ochii ei de înger.
Teona, așa cum îi spune redacția LIFE.ro, într-o discuție sinceră și curajoasă cu Ramona Raduly!
▶️ Emily și Diggins, într-o aventură istorică. Cine este prima femeie care, împreună cu câine său, încearcă să străbată traseul Epocii de Gheață
Și-a luat rucsacul în spate, un câine pe nume Diggins care să-i tragă sanie și Emily Ford a plecat cu dorința de a parcurge întregul traseu al Epocii de Gheață.
1200 de mile la temperaturi de sub zero. Călătoria de 69 de zile îi va testa atât rezistența fizică și mentală, într-o aventură care o pune pe Emily în fata istoriei. Dacă va reuși, aceasta va deveni prima femeie și persoană de culoare care va parcurge the Ice Age Trail.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges sau proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk.
Iar în acest număr din Săptămânal, vă invit să descoperiți trupa First Aid Kit, aici cu cel mai recent single - Ready to Run:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
Google Trends România
Prim-ministrul ni l-a prezentat pe Ion. Robotul este „vocea românilor”, un proiect de inteligență artificială creat pentru a media relația Guvernului cu cetățenii. Ion va fi consilierul onorific al premierului.
Transnistria a început să facă recrutări în rândul bărbaților apți de luptă. De la 1 martie încep exerciții militare.
Science Report: Ce-o să mai mâncăm dacă vine asteroidul? Toaletele inteligente vor deveni realitate. China va antrena taikonauți și din alte țări
Google Trends Global
38 de morți după ce două trenuri s-au ciocnit în Grecia. Șeful de gară din Larisa a fost arestat. Trenurile circulau pe aceeași linie. Totul a fost o „eroare umană”
Regele Charles i-a lăsat pe prințul Harry și Meghan Markle fără darul de nuntă făcut de regina Elisabeta a II-a. Acestora li s-a retras dreptul de a folosi Frogmore Cottage, reşedinţa lor britanică.
Soția lui Ed Sheeran, diagnosticată cu o tumoare în timp ce era însărcinată: "Eram într-o spirală de frică, depresie și anxietate"