Săptămânal #86: Alcool, Europarlamentare Nadia Comăneci și povestea româncei cu o carieră impresionantă în Arabia Saudită
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Orașul care nu doarme niciodată este plin de… milionari 💸
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Bani murdari în râuri curate
Clanuri interlope, milioane de euro și două firme românești de energie. Este traseul pe care procurorii antimafia din Italia l-au urmărit ani la rând ca să ajungă la fondurile secrete ale unui italian acuzat că spală banii crimei organizate.
Miza includea și achiziția a două microhidrocentrale din România, subvenționate prin „certificate verzi” – pe care le decontăm lunar prin factura la electricitate. Câștigurile planificate de pe urma lor erau de peste 1 milion de euro anual.
Intermediarul tranzacției era un consultant financiar, care administrase o afacere imobiliară lângă Cluj-Napoca, cu ramificații într-o operațiune de șantaj la Milano. Tot acolo era și un român, care forțase înainte preluarea uneia dintre centralele hidroelectrice.
Cei acuzați că au ascuns vânzarea firmelor de energie au fost implicați în alte microhidrocentrale, aflate sub monitorizare în procedura de infringement, deschisă de Comisia Europeană împotriva statului român.
▶️ 3 pe scurt:
Un dezertor rus a fugit de armată prin Belarus și a intrat ilegal în Polonia
🐈❤️ O familie din Utah a trecut printr-o situație cel puțin neobișnuită. Familia Clark și-a trimis din greșeală pisica, micuța Galena, la peste o mie de kilometri distanță de casă, într-un pachet Amazon. Din fericire, pachetul a fost recuperat după o săptămână, iar pisicuța a revenit acasă.
Inspiring Stories
▶️ Cum a ajuns o româncă să conducă într-o lume a bărbaților care recitau Coranul atunci când o vedeau
Roxana Vîlcu este un profesionist cu peste 20 de ani de experiență în market research. Roxana a revenit în România și a preluat funcția de Country Manager într-o compania internațională de cercetare, desemnată anul trecut „Cel mai bun furnizor de servicii Mystery Shopper din Europa”, asta după ce a ocupat funcții de conducere și în țări precum Grecia, Franța și a avut colaborări cu piața din SUA.
Dar poate cea mai interesantă și inedită experiență a sa a fost cea din Arabia Saudită. Acolo a ajuns urmându-și soțul ce a fost relocat cu business-ul și, nedorind să stea degeaba, a bătut la ușa unei mari companii. I s-a oferit o poziție de leadership din care a reușit să spargă toate cutumele și a reușit să conducă o echipă, cu cele mai bune rezultate, într-o lume în care bărbații recitau Coranul atunci când o vedeau, într-o lume în care femeile nu aveau voie la birou sau la restaurant.
▶️ A fost crescut de o mamă singură de 19 ani. A abandonat școala și a cunoscut pericolul jocurilor video. Și-a luat studiile la seral, a ajuns să lucreze în Primăria Iași și a început să investească în imobiliare în Egipt
Alin Cervatiuc este exemplul tânărului care poate să o ia de la capăt, deși alegerile sale l-au dus în situații limită.
Crescut până la 7 ani de o mamă singură care avea 19 ani, Alin învață de la 4 ani literele, sub atenta îndrumare a bunicului, însă apoi abandonează școala, întră în anturaje, ajunge să îi placă jocurile pe calculator, apoi se trezește la viață, după ce și-a pus-o în pericol.
Reia școala în sistem seral și ajunge să lucreze în domeniul de stat, în primăria Iași, să facă marketing de la 16 ani pentru locații pe care le duce pe culmi, apoi se îndrăgostește de stilul dolce far niente și începe să călătorească. Așa ajunge să vadă Egiptul ca pe un oraș în care poți investi, lucru pe care ajunge să-l facă. Acum, după ce a investit în imobiliare în Hurghada consideră că acasă: „este toată planeta și tot ce este nou”.
Alin Cervatiuc: „acasă este toată planeta și tot ce este nou”
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera sau The Tattooist of Auschwitz
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să ascultați KAROL G (vă las piesa aceasta din concert ca să înțelegeți nebunia din jurul ei 🤯 🤩):
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global