Săptămânal #12: 3 femei și 1 catamaran, slavia modernă, Ted Lasso și Zorba grecul
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Ultimele zile în care o întreagă lume își ia rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Un barometru al Băncii Mondiale arată că nivelul de satisfacție a locuitorilor față de viața urbană depășește 90% în nouă orașe: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov și Drobeta-Turnu Severin (94%), Timișoara și Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).
Per total, peste 80% din populația urbană a României e mulțumită de orașul în care trăiește (😳). Nivelul de satisfacție crește odată cu vârsta și cu veniturile individuale, dar și cu dimensiunea localității.
▶️ Numărul persoanelor forțate să participe în diferite forme de sclavie modernă a crescut cu 25% în ultimii șase ani și a ajuns la aproximativ 50 de milioane pe zi, arată un raport ONU.
Ar putea să fie surprinzător, dar jumătate din munca forțată de la nivel global are loc în țări dezvoltate, unde migranții sunt de trei ori mai vulnerabili decât localnicii.
Ce înseamnă sclavia modernă? Persoane forțate să lucreze sau să se căsătorească prin amenințări, violență, înșelătorii sau abuzuri de putere. Numărul lor a crescut din cauza crizelor din ultimii ani - pandemia de coronavirus, conflictele armate sau schimbările climatice. Toate aceste crize au făcut ca tot mai mulți oameni să ajungă în pragul sărăciei extreme sau să migreze.
Se întâmplă în România? 86.000 de români sunt victime ale sclaviei moderne, asta înseamnă că patru români dintr-o mie se află în această situație, potrivit Indexului Global al Sclaviei 2018. Indicele mai arată că țara noastră este pe locul 19 în clasamentul țărilor din Europa și Asia Centrală, din punct de vedere al numărului victimelor raportat la populație. În schimb, dacă ne luăm doar după numărul celor implicați în sclavia modernă, locul nostru din cele 51 de state este 12.
Un caz de sclavie modernă în România: Șapte romi din Berevoești care țineau oameni sclavi in lanțuri au ajuns după gratii. Au primit pedepse de până la opt ani și opt luni de închisoare.
▶️ Controlul presei a fost mereu o temă controversată în România, însă ceea ce trăim în ultimii ani este diferit: de la presa dependentă de banii unor moguli conectați politic și împărțită în tabere în funcție de interesele patronilor, am trecut într-o paradigmă nouă. Recorder ne aduce un nou material foarte interesant: Prețul tăcerii, o investigație în contabilitatea presei de partid.
La ce ne mai uităm: filme și serial
▶️ Ted Lasso: povestea unui antrenor american de fotbal care vine în Marea Britanie (❗️) pentru a fi managerul clubului AFC Richmond, o echipă care se chinuie în English Premier League… condus de o femeie care, la început, nu își dorește decât să distrugă acest proiect pentru a se răzbuna pe soțul care o înșelase.
Serialul a avut 40 de nominalizări la Premiile Emmy, câștigând 11 premii, inclusiv pentru actorii Jason Sudeikis (Ted Lasso) și Brett Goldstein (Roy Kent). Nu se știe încă ziua lansării sezonului III, dar este confirmat că o să fie ultimul.
▶️ The White Lotus: Mike White (creatorul unui al proiect HBO: Enlightened) ne aduce o satiră socială care urmărește viața angajaților și a oaspeților dintr-o stațiune exclusivistă din Hawaii pe parcursul unei săptămâni revelatoare.
Pe măsură ce zilele trec se întâmplă lucruri din ce în ce mai grele și ies la lumină adevăruri complexe atât pentru oaspeții ideali, cât și pentru angajații veseli ai hotelului idilic hawaiian.
The White Lotus a avut 20 nominalizări la Premiile Emmy, câștigând nu mai puțin de 10 premii, inclusiv pentru cea mai bună mini serie și pentru actorii Murray Bartlett (Armond), Jennifer Coolidge (Tanya). Un nou sezon a fost deja confirmat.
Inspiring Stories
▶️ Ellen (Magellan) Falterman a mâncat o friptură de porc și și-a luat rămas bun de la familie și prieteni. Tânăra a plecat de pe râul Trinity, din estul Texasului, în încercarea de a deveni prima persoană care să facă ocolul pământului cu o barcă cu vâsle.
Planul ei este să treacă în Havana, dar, cel mai probabil, acest lucru nu o să fie posibil. Și-ar fi dorit să ajungă în zona Caraibelor, dar acum americanii nu-și lasă corăbiile să intre în apele cubaneze. Așa că, deși spera ca politica lui Biden să se schimbe până ajunge ea acolo, Ellen are deja un Plan B, respectiv Portugalia.
Oricum, visul ei este realist. Nu se gândește să facă înconjurul pământului până în 2029 exclusiv cu barca. De altfel, aventurile din ultimii nu au fost doar pe apă. A făcut autostopul în zona Amazonului și în jurul Scoției. A mers cu bicicleta din Anglia în Grecia. Și a trecut singură râul Missouri cu caiacul, devenind, la douăzeci și doi de ani, cea mai tânără persoană care a făcut acest lucru vreodată.
▶️ Și, dacă tot vorbim despre bărci, vă recomand să le urmăriți pe mulheres do vento. 3 femei și un catamaran. O călătorie vizuală a trei femei care încearcă să traverseze Atlanticul de Nord cu un catamaran de lemn, vechi de 50 de ani 😍
Work-Life Balance
▶️ Munca de acasă este mai ieftină. Un studiu realizat de Owl Labs arată că oamenii care s-au întors la birou cheltuie dublu față de cei care lucrează încă remote. Cei peste 2,300 de angajați întrebați au spus că au nevoie, în medie, de 863 de dolari pe lună, în comparație de cei care lucrează de acasă care cheltuie doar 423 dolari pentru mâncare, utilități sau facturi de internet și telefon.
Mai mult decât atât, același studiu arată că cei care lucrează remote sunt mai productivi, că se pot concentra mai bine, că sunt mai creativi și mai prietenoși cu deadline-urile.
Most respondents (58%) to the Owl Labs survey said that remote work is optimal for work-life balance. Many respondents said that working remotely was also simply good for productivity. Nearly half (49%) said their ability to focus is better when working remotely, while 51% said they were more creative and 49% said they can meet deadlines better.
▶️ De la muncă, la pensie. Visezi să ieși mai devreme la pensie? Dar și să trăiești bine, să vizitezi, în sfârșit, toate locurile pe care ți le-ai pus pe hartă? Aceasta este formula prin care poți să-ți calculezi libertatea financiară și un viitor liniștit și fericit.
As I researched the best way to calculate this number, I came across the Trinity Study, the source of the well-known 4% rule, and this simple formula for calculating your FIRE number:
Annual Expenses x 25 = FIRE number
So for example, if your living expenses are $4,000 per month, your annual expenses are $48,000 and your FIRE number is $48,000 times 25, or $1.2 million.
However, after some additional digging, I felt more comfortable with a different withdrawal rate and chose to calculate my FIRE number based on this formula:
Annual Expenses ÷ 0.03 = FIRE number
De ascultat
Vinerea trecută am zis că în fiecare Săptămânal vă recomand un artist internațional. María Peláe a deschis lista noastră (și vă recomand noul ei videoclip). Iar săptămâna aceasta o adaug pe listă pe Alice Wonder… sigur o să le placă tuturor celor care au ascultat-o pe LP 😋
Dacă vreți să ascultați întregul album, aici îl găsiți pe Spotify:
Explore the World
▶️ Un studiu realizat de Pew Research arată că americanii încep să se îndepărteze de creștinism. „O națiune sub Dumnezeu” pare că nu o să mai fie expresia care definește Statele Unite ale Americii. Oameni abandonează creștinismul. Potrivit studiului din ce în ce mai mult oameni declară că sunt ateiști, agnostici sau care nu se identifică cu „nimic în special”. Iar numărul lor a crescut rapid în ultimii 30 de ani.
In the 1990s, 90% of U.S. adults identified as Christians; that figure dropped to 78% in 2007 and 64% this year. In contrast, the rate of Americans who don’t identify with any religious group has increased from 16% to 29% since 2007.
The drop in Christianity typically happens between the ages of 15 to 29, when 31% of people raised Christian move away from the faith or convert to another religion, with 7% unaffiliated after the age of 30.
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România (trei plecări)
Irene Papas, considerată un simbol al frumuseţii greceşti, a murit. Era cunoscută pentru rolul din „Zorba grecul”
Jean-Luc Godard, un gigant al cinematografiei mondiale, a murit
Romancierul și editorialistul spaniol Javier Marias a murit la vârsta de 70 de ani
Google Trends Statele Unite ale Americii (din lumea divertismentului)
După o carieră fabuloasă, Roger Federer și-a anunțat retragerea din tenis
Deși mult peste vârsta normală a partenerelor lui Leonardo DiCaprio (să nu mai zic că are și un copil)… se anunță un nou cuplu (bombă) peste ocean? Actorul cu Gigi Hadid: au fost văzuți împreună la Fashion Week. Rețeta succesul pentru DiCaprio: ‘No Hard Drugs and No Superhero Movies’, asta i-a recomandat lui Timothée Chalamet
Miercuri a început sezonul 5 al super serialului The Handmaid’s Tale. CNN ne spune care este relația dintre June și Serena.