Săptămânal #54: Biden vs Trump vs America, femeile rome vs spitalele, românul care conduce Arizona și Surf's up!
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Ieșind din căldura intensă a lavei, trei oameni de știință ajung la suprafață, după ce tocmai au explorat una dintre cele mai tinere peșteri ale Pământului care s-a format în timpul erupției vulcanului Fagradalsfjall în Islanda acum doar doi ani.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Biden 43% – Trump 43%: se rejoacă meciul din 2020
Ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii cu un an înaintea alegerilor prezidențiale? Se pare că vom avea aceeași lupta ca acum patru ani. POLITICO face o analiză foarte interesantă:
Trump are suportul a 88% dintre votanții republicani
Biden are susținerea a 83% dintre democrați
Independenții sunt în favoarea lui Biden (42% vs. 37% pentru Trump)
Și pentru că totul este despre bani în ziua de astăzi - Biden a reușit să strângă peste 72 de milioane de dolari în al doilea quarter al acestui an, pe când Trump a ajuns la puțin sub 54 de milioane de dolari în a doua parte a acestui an (echipa lui cheltuind peste 57 de milioane de dolari în aceeași perioadă).
Să vedem ce o să se întâmple cu toate procesele în care este implicat Trump. Este posibil să fim martorii procesului “The United States of America v. Donald J. Trump” fix în timpul campaniei prezidențiale.
▶️„Femeile rome ajung să nască doar prin 112, pentru că au învățat că la serviciul de urgență nu pot fi refuzate”. Despre discriminarea din spitale
Pornind de la cazul tinerei de 24 de ani de etnie romă care a născut pe trotuar în fața spitalului din Urziceni, însă fără să stabilească un verdict, Carmen Gheorghe, președinta ONG-ului feminist E-Romnja, vorbește despre dificultățile pe care le întâmpină femeile rome în spitalele din România și impactul pe care-l au stereotipurile când vine vorba de accesul la serviciile medicale. „Portretul ăsta idilic de mamă este valabil doar pentru femeile cu bani și albe”, crede activista.
▶️ 4 știri pe scurt:
CCR apără pensiile speciale ale magistraților. Legea se întoarce în Parlament
Turiștii evacuați din Rodos din cauza incendiilor vor primi o vacanță gratuită anul viitor
Inspiring Stories
▶️ De la sărăcia din România, la vârful politicii americane: la 9 ani a primit avertisment din partea securității să părăsească imediat țara și urcat de într-un avion care-l ducea peste ocean. Cine este Ben Toma, românul care conduce Arizona
Ben Toma ocupă funcția de președinte al Camerei reprezentanților din statul Arizona, cea mai înaltă funcție politică deținută până acum de un român.
Cu o istorie demnă de o carte de ficțiune sau de film de acțiune, Ben Toma a ajuns în America la vârsta de 9 ani, singur, împreună cu cei trei frați ai săi mai mici, urcați de urgență într-un avion pentru că primiseră avertisment din partea securității să părăsească imediat țara. Părinții fugiseră cu un an și jumătate înainte și ceruseră azil politic, o loterie despre care nu aveau nici cea mai mică idee cum se putea termina. După multă durere în suflet cauzată de despărțirea de copii, s-au revăzut și a fost ca și cum s-au născut a doua oară.
Azi Ben Toma este un om de succes, ce nu ascunde niciodată originile sale, s-a căsătorit cu o româncă și împreună au cinci fiice.
▶️ Surf's up! Cum arată școala de surf pentru persoane cu dizabilități
În Golful Caswell, din Țara Galilor, există o școală de surf unică. Surfability UK folosește echipamente specializate pentru a-i ajuta pe oameni să-și îndeplinească visul de a învinge valurile.
Din 2013, antrenorul Ben Clifford a adaptat lecțiile de surf pentru persoanele care trăiesc cu diferite dizabilități. Iar astăzi, 10 ani mai târziu, ajută sportivii să concureze în competiții din întreaga lume.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali sau Kany García.
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master și The girls at the back
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să o ascultați pe artista chileană-franceză Ana Tijoux, aici cu piesa 1977:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Statul la stat. Ștrandul Tineretului din Capitală, abandonat și năpădit de bălării, deși se plătește lunar o chirie de 25.000 de euro
Global