Săptămânal #60: A luat un taxi să o ducă la hotel şi s-a trezit la reanimare, Cancerul ca un punct zero, AUR, Simona Halep + vacanță 🥳🥹
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Cu acest Săptămânal #60 vă spun că plec în vacanță. Ne revedem pe 6 octombrie 🤗
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Cât de veche e rețeaua electrică din spitalul tău
Context.ro a construit o bază de date în care poți vedea cât de veche este infrastructura electrică a spitalelor din România. Am ajuns să facem asta pentru că multe din incendiile majore din ultimii 10 ani au izbucnit din cauza instalațiilor electrice cu probleme. Unele tragedii au avut loc în secțiile de terapie intensivă.
▶️ 5 pe scurt:
ANALIZĂ. Cum propagă AUR aceleași mesaje ca partidul de guvernământ din Ungaria. Dincolo de disputa AUR – FIDESZ pe tema minorității maghiare din România, cele două partide se înfrățesc în privința a cel puțin cinci narațiuni aliniate la propaganda Kremlinului.
4 ani de suspendare a primit Simona Halep. Profesorul care a analizat probele Simonei Halep contestă suspendarea ei, într-un interviu acordat L'Équipe: „Condamnăm o nevinovată!”
Inspiring Stories
▶️ Cancerul a învățat-o să o ia de la zero. Până la 35 a fost chelneriță, vânzătoare, cameristă, dar nu a știut cum să își gestioneze emoțiile și situațiile limită și s-a îmbolnăvit
Cătălina Alexandra Gavril este o tânără de 35 de ani pe care nu o găsești pe Google, ci pe TikTok, acolo unde postează videouri care te fac să râzi. Pe 13 martie 1988, ora 13.00, se năștea o fetiță cu ochii albaștri și privirea senină și tot pe 13 martie 2023, aceeași „fetiță”, acum cu un imens bagaj emoțional își „sărbătorește” ziua de naștere, dar și ultima ședință de radioterapie.
A fost diagnosticată cu cancer de sân și de col uterin, ultimul descoperit la o lună distanță de cel de la sân, se mută din Pașcani în București pentru a se trata, iar aici se reîntâlnește cu prima ei iubire de la grădiniță care alege să-i fie alături.
Până la 35, Cătălina Alexandra Gavril a fost chelneriță, vânzătoare la florării, cameristă, ajutor de bucătar și supraveghetor la un spațiu de joacă pentru copii. Trecând prin foarte multe momente neplăcute, nu a știut cum să își gestioneze emoțiile și situațiile limită și s-a îmbolnăvit. Acum este determinată să își urmeze visul: cel de a deveni actriță. Cătălina Alexandra Gavril dă multă forță femeilor prin propriul ei exemplu.
Mi s-a spus: „vă văd și vă simt puternică!” și atunci mi-am dat seama ce va urma
▶️ A luat un taxi să o ducă la hotel şi s-a trezit la reanimare. A stat peste 3 săptămâni în 3 spitale din Taşkent. Cine este Anca Şerban şi cum este să fii femeie singură în periplu prin lume
Se spune că nu poţi cere ceea ce vrei dacă nu ştii ce vrei. Anca Şerban ştie exact ce vrea şi a trecut de la dorinţă la faptă. Anca este om de marketing şi pasionată de călătorii. Scrie de mulţi ani pe blogul 1001calatorii.ro şi descrie cu mult condei locurile prin care ajunge şi experienţele pe care le trăieşte. De mai bine de 3 ani însă, mai exact din timpul pandemiei, Anca a descoperit cum poate face din călătorii un stil de viaţă, continuând să muncească la acelaşi nivel cum o făcea şi din Bucureşti. A profitat de faptul că munca remote a devenit ceva firesc în domeniul ei de activitate, şi-a făcut bagajele şi la 1 august 2020 a plecat în lume. Nu aleargă, ci trăieşte locurile pe care le descoperă. Îşi ia timp nu doar să vadă, ci să şi simtă.
America Latină a fascinat-o, astfel că a transformat călătoria de câteva luni într-un an şi o carte. Asia, Australia, Noua Zeelandă au fost şi ele pe lista Ancăi. Când am stat noi de vorbă era în Zermatt, Elveţia, iar în curând va pleca în Africa, pentru câteva luni. Am vrut să aflu de la ea cum reuşeşte să împace munca de la distanţă cu dorinţa de a vedea cât mai multe locuri, dar şi ce înseamnă să călătoreşti singură prin lumea largă.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN sau Julieta Laso
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear și Good Omens
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la The Wheel of Time, ambele sezoane se găsesc acum pe Prime:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Familia lui Vlad Pascu, vizată de percheziții: mama tânărului e suspectă că ar fi încercat să șantajeze martori din dosarul accidentului de la 2 Mai / Perchezițiile vizează prietenii cu care Pascu se afla pe litoral
Global