Săptămânal #35: religie la Bac, fără vize în SUA, monștrii din Star Wars, Oscar și Eurovision, dragostea dintre Ciucă și Ciolacu
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
A murit Kiska, orca cunoscută pe Internet drept cea mai singuratică din lume 💔
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Praf în ochi. Sau cum să ascundem subiectele cu adevărat importante. Bisericile vor Bac la Religie și fără „orientare sexuală” în școli.
Profesor: E ridicol și revoltător. Meditațiile la Religie lipseau
Biserica Ortodoxă și celelalte culte religioase din România vor ca elevii care termină liceul să poată alege Religia ca materie de Bacalaureat. Și mai cer ca în programa școlară să nu apară sintagme precum „orientare sexuală”. Într-o intervenție la Digi24, profesorul Marcel Bartic a afirmat că aceste solicitări sunt „ridicole, absurde, revoltătoare și periculoase” și că nu fac decât să „ne ducă înapoi în timp cu niște sute de ani, pe vremea în care oamenii nu înțelegeau” diversitatea. Potrivit acestuia, Biserica „nu stăpânește și nu vrea să își asume respectarea drepturilor celorlalți”, motiv pentru care vrea să limiteze „drepturile celor pe care nu îi place”.
▶️ Prima autostradă construită de chinezi în România: A fost semnat contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord / Cât costă și cât va dura
▶️ Românii ar putea să călătorească liber în SUA. Pas important pentru România în dosarul Visa Waiver / Ce probleme trebuie să rezolve țara noastră
▶️ O dronă americană a fost atacată de avioane de vânătoare rusești. Armata SUA a publicat filmarea cu momentul în care s-a întâmplat acest lucru. În imagini se vede cum avioanele rusești eliberează combustibil peste drona spion care pierde din semnalul video. În ultimele cadre surprinse de camerele de la bordul dronei, poate fi observată elicea avariată.
Inspiring Stories
▶️ „Să te trezești într-o dimineață fără păr, e șoc. Să te trezești în fiecare dimineață fără păr, este traumă”
Alice Radu este fundraiser pentru MagiCAMP, dar și autoarea campaniei „Capul sus!” care a adus în atenție o problemă ignorată în toți acești ani de când vorbim despre boala oncologică la copii și adolescenți: căderea părului și efectele emoționale pe care le poate avea acest aparent neînsemnat detaliu.
Luna aceasta avem cu toții ocazia să ne implicăm și să donăm pentru ca tot mai multe fetițe să primească o perucă de calitate, dar și să milităm pentru ca perucile să devină dispozitive medicale finanțate din fondul de sănătate.
▶️ Cum s-au născut creaturile din Star Wars?
Cine este omul din spatele creaturilor și ai monștrilor din filmele noastre preferate? Gustav Hoegen este un artist olandez care a fost fascinat de lumea efectelor speciale din filmele de la Hollywood încă de la vârsta de șase ani.
Totul a început într-o călătorie cu tatăl său pentru a vedea „The Return of the Jedi” în cinematograful Tuschinski din Amsterdam. Atunci a apărut visul lui Hoegen de a-și construi propriile creații magice. Iar dorința de atunci a prins viața în studiourile Pinewood.
Așa că, astăzi, lumea incredibilă din „Star Wars” este adusă pe ecranele noastre și cu ajutorul lui Gustav. Datorită lui îi avem pe Amiralul Ackbar, Maz Kanata, Argus „Șase Ochi” Panox sau pe Babu Frik.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit sau Hozier.
Iar în acest număr din Săptămânal, vă recomand să ascultați piesa Tatoo care o să reprezinte Suedia la Eurovision… după Euphoria, Loreen se întoarce în competiție și încearcă să repete succesul de acum 12 ani. Momentul este foarte bun:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
Google Trends România
Republica Moldova nu mai primește gaze rusești și nici nu mai suportă „șantajul” Gazprom, spune ministrul Energiei de la Chișinău
Ciucă vs. Ciolacu sau Ciucă & Ciolacu? Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă la următoarele alegeri PNL va candida alături de PSD
OpenAI a lansat GPT-4. Cât costă, ce poate face și care sunt diferențele față de GPT-3
Google Trends Global
Turcia a luat decizia de a accepta aderarea Finlandei la NATO
Care e treaba cu Naatu Naatu, piesa care a câștigat premiul Oscar pentru „Cel mai bun cântec original”. Și cum se traduce titlul acesteia?
Lady Gaga, nemachiată pe scena Premiilor Oscar 2023