Săptămânal #49: povestea programatorului nevăzător, dependența de pariuri, Bernadette Szocs și Måneskin
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
NASA a declarat că este acum capabilă să recupereze 98% din apa din urină 🚀
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Părintele de la o biserică romano-catolică din Timișoara a acceptat să se joace în lăcaș o piesă de teatru despre dependența de pariuri pe meciurile de fotbal. „Vom merge și în școli”
Aproximativ două sute de persoane au luat loc pe băncile Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” din cartierul timișorean Elisabetin, pe 15 iunie. Însă nu o chemare religioasă sau spirituală i-a motivat s-o facă.
Publicul a trecut pragul lăcașului pentru a participa la un spectacol de teatru neconvențional: „Dumnezeu nu se uită la meciuri”. Un spectacol care atrage atenția asupra dependenței de jocuri de noroc și pariuri sportive.
▶️ Femeile care au vorbit despre frații Tate: Violență, Viol, Exploatare Sexuală
„Nu există victime”, a declarat Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate, unul dintre cei mai faimoși bărbați de pe internet, înainte să fie audiați la DIICOT în ianuarie 2023 în dosarul în care cei doi sunt cercetați de constituirea unui grup infracțional, trafic de persoane și viol.
Patru femei au povestit în fața procurorilor cum au fost sechestrate și violate, agresate sau constrânse la muncă sexuală forțată.
RISE Project a obținut mărturiile victimelor, tinere din SUA, Republica Moldova și România. Apoi a luat urma începuturilor imperiului de videochat al fraților Tate din Marea Britanie, a adunat peste 50 de conturi de fete și femei aflate în proximitatea lor, din Praga până în Chișinău și Dubai, și a reconstituit profilul potențial al unui traficant de persoane cu o popularitate mondială.
▶️ Bernadette Szocs, mândria României: aur cucerit la Jocurile Europene
Bernadette Szocs a declarat, după câştigarea medaliei de aur la Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska (Polonia), că i s-a îndeplinit visul, acela de a urca pe prima treaptă a podiumului, în proba de simplu la o competiţie importantă.
Inspiring Stories
▶️ Povestea incredibilă a unui programator nevăzător. Cum reușește Alex Cucu, să schimbe viețile oamenilor cu deficienţe de vedere
Alex Cucu are 29 de ani şi este unul dintre puţinii programatori nevăzători din România. A pornit să desluşească tainele IT-ului pe cont propriu, într-o vreme când puţini ştiau cum ar fi, tehnic, posibil acest lucru.
Acum are propria companie şi, în paralel, este tech manager la AMAIS, Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială, unde persoane nevăzătoare şi-au unit forţele ca să poată facilita construirea unor medii prietenoase şi incluzive pentru cât mai mulţi oameni cu deficienţe de vedere. Printre proiectele lor se numără cursurile de programare pentru nevăzători, precum şi o platformă care îi pune în legătură cu voluntarii dornici să îi însoţească la diverse activităţi.
Părinții noștri s-au trezit la începutul anilor ’90, în plină perioadă a dezvoltării și venirii democrației, 2 copii nevăzători
▶️ Tu ai supraviețui o lună singur într-o pădure
4 tineri au vrut să demonstreze tuturor că pot să trăiască o lună în pădure, departe de regulile impuse de societate. Un experiment care, așa cum spune unul dintre ei, ar putea fi văzut și ca un act de revoltă modernă.
Sergi, Oriol, Adrià Realles și Eric Gámiz și-au construit o lume la 700 de metri altitudine. Au vrut să vadă cum pot supraviețui fără ajutor extern. Înainte de a începe această aventură au vorbit cu specialiști în botanică. În fiecare dimineață au avut aceeași rutină. Primul care se trezea fierbea apa pe foc și pregătea ierburile aromatice - achicoria era folosită ca înlocuitor de cafea. Mâncau prăjituri făcute cu făină de castan pregătită cu o seară înainte.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner și Arde Bogotá.
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady și Spy/Master
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să ascultați Måneskin - mai jos cântând piesa I Wanna Be Your Slave, la ediția din acest an a festivalului Glastonbury 2023:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Șoșoacă zbiară în Parlament. Poate nu știați cum s-a rezolvat revolta din Rusia… senatoarea Diana Șoșoacă, a spus săptămâna aceasta, în fața presei, pe holul Parlamentului, că a vorbit cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, pentru a stinge revolta din Rusia 🤯
Global
VARIANTA SCHIMBĂRII LUI PUTIN. O personalitate rusă spune că serviciul secret FSB, urmașul KGB-ului, a fost în spatele lui Prigojin, „care a acționat cu viteza fulgerului și cu un succes incredibil”.
Și… o știre mai puțin serioasă, dar complet 🤯. Un fan i-a aruncat pe scenă lui P!nk cenușa mamei, în timpul piesei Just like a pill din concertul artistei din Londra. Reacția ei a fost aceeași cu a noastră - WTF.