Săptămânal #47: jocurile de noroc, povestea celei mai noi țări din lume, embrionii umani sintetici și o privire în interiorul minții autiste
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Cum arată viața în Groenlanda 🌊
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Industria jocurilor de noroc a tot crescut în ultimii ani în România
În România există peste 12.000 de săli de jocuri de noroc. Peste 50.000 de români lucrează în această industrie. 70% din această piață e prezentă doar în București. 200.000 de euro au primit STB și Metrorex în ultimii 4 ani pentru reclame care promovau agențiile de pariuri. Specialiștii spun că tinerii sunt cei mai afectați de această adicție - 60% dintre cei care joacă acum o vor face pentru tot restul vieții.
▶️ Medic de familie de 81 de ani, într-o comună din județul Botoșani / ”E un super medic. A făcut medicină de familie, pediatrie, medicină sportivă”
Medicul de familie Valeria Niculescu profesează la vârsta de 81 de ani în comuna botoşăneană Mihăileni, pentru a suplini lipsa cadrelor medicale cu această specialitate în localităţile rurale ale judeţului, anunță Agerpres. Ea asigură servicii medicale pentru peste 2.000 de locuitori din comună şi este cel mai în vârstă cadru medical în activitate din judeţul Botoşani.
▶️ Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem
Un pas important spre o lume în care nu va mai fi nevoie de ovule sau spermatozoizi. Embrionii nu au o inimă care bate sau ceea ce ar putea fi un început de creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin și embrionul însuși.
Inspiring Stories
▶️ O privire în interiorul minții autiste: Ovidiu Platon și călătoria sa emoționantă către acceptare
Primul lucru care m-a frapat când l-am ascultat prima oară pe Ovidiu Platon vorbind a fost accentuarea faptului că el este autist, nu are autism. O exprimare ce pentru mine, şi am să presupun că şi pentru alţii, se voia a fi o exprimare atentă s-a dovedit a fi una care nu era deloc dezirabilă. I-am ascultat explicaţiile, i-am admirat felul calm în care vorbea şi m-au frapat o mulţime dintre lucrurile pe care le sublinia. Era o abordare cu totul diferită faţă de cele pe care le ascultasem până atunci legate de autism. Mai mult, era o abordare venită direct din partea unei persoane care simţea pe propria piele ce presupune asta.
Aşa că am început să caut mai multe informaţii despre el şi am aflat că a fost diagnosticat în urmă cu numai 3 ani după o viaţă în care a căutat să se adapteze, dar şi să se înţeleagă, că este activist pentru drepturile persoanelor autiste, fondator al asociaţiei suntAutist şi psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacţională şi Psihoterapie prin dans şi mişcare. L-am rugat să-mi povestească mai multe despre cum este să fii adult autist în România, despre cum s-a schimbat viaţa lui de când a fost diagnosticat şi ce schimbări vrea să aducă în comunicarea din această zonă.
▶️ Povestea bărbatului care a construit o nouă „țară”
Care este povestea țării unde este ilegal să porți crocs? Randy “R dub!” Williams și-a propus să viziteze fiecare țară din lume. Și, aproape a reușit. Mai are o singură țară nebifată. Și atunci ce i-a mai rămas? Simplu, să-și facă una. A cumpărat foarte mult teren (peste 11 acri) în deșertul din California pentru a construi o nouă „țară” care poartă numele emisiunii sa de radio. Republica Slowjamastan susține că are deja peste 500 de cetățeni și alți peste 4.500 de oameni așteaptă să fie acceptați.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner și Arde Bogotá.
Podcast: Don’t ask Tig
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird și The First Lady
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să ascultați un podcast spaniol foarte interesant - Pienso, Luego Actúo. Vă las mai jos cel mai recent episod:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Ce este „patriotismul economic” prin care vrea șeful PSD să modernizeze România
Lista miniştrilor din Guvernul Ciolacu: Lucian Bode şi Petre Daea ies din guvern. Rămân majoritatea miniştrilor din cabinetul Ciucă, iar unii schimbă portofoliile. Sunt şi nume noi: Adrian Veştea (Consiliul Judeţean Braşov) la Dezvoltare sau Radu Oprea la Economie
Global
Din sala de judecată, pe scena de campanie. După ce a fost arestat pentru că avea ascunse în casă documente, obiectivul lui Donald Trump în 2024: salvarea de la închisoare.