Săptămânal #26: Kate Winslet, bunicuțele Haenyeo, Shakira & Don’t ask Tig
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Empatie ❤️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Finlanda este, pentru al cincilea an la rând, cea mai fericită țară din lume, iar poate cel mai important motiv este tocmai faptul că are grijă de oamenii săi. De data asta, știrea care m-a impresionat este că țara celor o mie de lacuri și a lui Moș Crăciun oferă casă tuturor persoanelor fără adăpost.
În Finlanda, numărul persoanelor fără adăpost a scăzut brusc. Cum s-a întâmplat asta? Țara aplică conceptul „Housing First”. Cei afectați de lipsa adăpostului primesc un apartament mic, precum și consiliere pentru integrare în societate – fără nicio condiție prealabilă. Astfel, 4 din 5 persoane sunt ajutate să-și găsească drumul către o viață stabilă și liniștită. Tot acest program costă mai puțin decât un program prin care trebuie să ajuți persoanele fără adăpost.
▶️ Pentru prima dată în România un bărbat este condamnat la 10 luni de închisoare pentru că a lovit cu palma posteriorul unei tinere pe stradă. Agresorul, în vârstă de 46 de ani, a fost trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.
În aceeași notă: „Îmi place să te violez”: Mesajele șocante trimise de Andrew Tate uneia dintre femeile pe care le-a agresat sexual
▶️ Tot nu înțeleg la ce îți trebuie atâtea diplome… picat la examenul integrității: Bode, ministru de interne al României Veșnica și absoluta ta rușine pentru doctoratul plagiat
Inspiring Stories
▶️ Care este povestea bunicuțelor sud-coreene care practică scufundări libere pentru a pescui?
Fotograful Alain Schroeder spune, în imagini, povestea femeilor din tribul ‘Haenyeo’ care, din secolul al XVIII-lea, se scufundă fără măști de oxigen până la 10 metri adâncime pentru a căuta mâncare.
‘Haenyeo’ este o comunitate de scafandri de pe insula sud-coreeană Jeju care se scufundă până la 10 metri adâncime pentru a-și prinde mâncarea, folosind o metodă tradițională de a pescui ale cărei cunoștințe sunt transmise din generație în generație prin familii, școli, cooperative locale de pescuit, asociații de scufundări și prin Muzeul Haenyeo.
Cele mai multe bunicuțe au peste optzeci de ani, dar vârsta nu le împiedică să pescuiască scoici, precum abalone sau arici de mare trei luni pe an, timp de șapte ore pe zi ❤️
“La mayoría de las haenyeo tienen más de 60 años. Las retratadas están entre los 60 y los 70 años”, cuenta Schroeder. “Casi todas me dijeron que no animaron a sus hijas a bucear, y ellas llevan haciéndolo durante tres o cuatro décadas”.
▶️ Cum să ieși învingător în lupta cu sindromul Down. Iulia Rus și mărturia din dragoste a unei mame: „Am ignorat toate privirile. Nu suntem cu nimic mai prejos decât familiile cu doi copii”
Iulia Rus este mama lui Alex, un copil cu sindrom Down. Alex are cinci ani, este integrat în interiorul unei școli private care funcționează după o programă britanică, iar feedback-ul în privința achizițiilor sale este unul pozitiv. Dacă ar fi fost în sistemul de stat, părinții lui cred că situația legată de el nu ar fi stat la fel, având în vedere că nu este un copil tipic, ci este un copil cu sindromul Down.
Știe să își aștepte rândul, știe să stea la masă, să aștepte instrucțiunile pentru activitate, participă și el timid la tot ce se întâmplă în clasă, răspunde când este întrebat. Totuși, întâlnește dificultăți la limbaj și la scriere. Doar prin semne comunică, dar face mari progrese.
▶️ Teodor Debu, finalist la Vocea României. Sau cum muzica vindecă dependența de droguri și eliberează sufletul unui tânăr de toate stările și emoțiile negative
„Mereu am vrut să spun asta și nu am avut când: povestea mea nu e una wow. E o poveste comună pe care o au mulți adolescenți în ziua de azi, numai că eu am spus-o la tv. Nu prea ai ce să faci pentru că în media și în genurile de muzică pe care le ascultă copiii se vorbește despre droguri și așa cum am zis și eu, ideea pare foarte atrăgătoare la început. Cred că facem cumva să pară o chestie frumoasă din ce cântăm și ce vorbim despre asta, însă nimeni nu spune neapărat ce doare după.”
▶️ Și, la final, puțin despre Golden Globes… doar că altfel. Actrița foarte apreciatului serialul “Black Bird” Sepideh Moafi a avut o rochie foarte specială pe covorul roșu. Părinții lui Sepideh sunt iranieni, iar actrița s-a născut într-un camping de refugiați înainte ca familia ei să poată ajunge în Statele Unite ale Americii. Iar în această perioadă, artista încearcă să atragă atenția asupra revoltelor și a crimelor care se întâmplă în Iran.
Homage to the people in Iran risking their lives during this revolution... honouring them, saying their names on a global platform
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Iar în acest număr vă invit să ascultăm și altceva decât muzică… un podcast. Și pentru că vreau să începem anul cu voie bună, vă propun un podcast la care eu am râs cu lacrimi. Tig Notaro este actriță și comediantă. Iar Sarah Paulson este actriță, regizoare și producătoare (și suprema universului American Horror Stories). Promit că o să râdeți mult cu “Don’t ask Tig” 😂
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
"The Fabelmans", cel mai bun film la Globurile de Aur. Inspirat din copilăria lui Spielberg, pelicula are în prim plan un tânăr evreu american care visează să facă filme în anii 1960, în timp ce relaţia părinţilor lui se destramă.
Naomi Osaka este însărcinată. La câteva zile după ce s-a retras de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, japoneza a anunțat că o să fie mamă. Începând din 2019, Naomi Osaka este într-o relație cu rapperul american Cordae Amari Dunston (25 de ani).
Investigație Recorder despre puterea serviciilor secrete. Cum funcționează DGPI, fostul „Doi și-un sfert”
Google Trends Statele Unite ale Americii
“Las mujeres ya no lloran, las mujeres facturan”. Shakira îi răspunde muzical lui Pique în New Bizarrap Session. Piesa a depășit 23 de milioane de vizualizări doar pe Youtube în câteva ore. Ooooof… monotonia asta, cum transformă ea totul în dramă și cum totul e prietenie până la marmeladă. Aici găsiți video-ul piesei 😊
Jeff Beck, unul dintre cei mai influenți chitariști ai tuturor timpurilor, a murit la vârsta de 78 de ani. Moartea a fost cauzată de o formă de meningită bacterială.
Actrița din Titanic, Kate Winslet, își promovează acum noul film “I Am Ruth”, iar în interviuri ne învață, încă o dată, ce înseamnă empatia și cum ar trebui să ne vorbim și să ne privim. Onestitate și integritate ❤️