Săptămânal #13: Imaculat, spaniolul care merge pe jos în Qatar, dragostea din metroul parizian, traficul din București, Oktoberfest și Fletcher
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Cum se vede viața prin ochii unui foto-reporter? Vă invit să o cunoașteți pe Ioana Moldovan într-un interviu LIFE.ro.
Soldați răniți și refugiați fără viitor: „Am fost în tabăra de refugiați sirieni și am ajuns într-un centru de triaj. Erau și femei mai în vârstă, iar ochii mi-au picat pe una dintre ele și mi-au dat lacrimile”
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Dacă stai în București probabil ne cunoaștem din trafic. În 2021, capitala a fost al patrulea cel mai aglomerat oraș din lume când vine vorba de trafic, după Istanbul (Turcia), Bogota (Columbia) și Mumbai (India). Asta în condițiile în care în 2019 era pe locul 14. În ciuda promisiunilor pe care ni le-au făcut toți primarii, lucrurile sunt din ce în ce mai grele pentru bucureșteni care stau în trafic 115 ore pe an, adică aproape cinci zile. Nivelul congestiei e de 50%, adică un drum care ar dura, în mod normal 30 de minute, este făcut în cel puțin 45.
❗️Cel mai mic nivel de congestie (sub 30%) îl găsim în Geneva (Elveția) și Sofia (Bulgaria), unde oamenii petrec mai puțin de 70 de ore în trafic anual.
❗️Ce putem să facem? Să ne purtăm mai frumos atunci când ieșim cu mașina. Empatie! Și să votăm oameni care să-și dorească și să poată să schimbe acest lucru.
▶️ Cum încearcă rușii să scape de un război pe care nu și l-au dorit? Bărbații ruși părăsesc în masă țara: „Nu vreau să fiu carne de tun”. Cozi uriașe la punctele de trecere a frontierelor Federației Ruse.
Cum se pregătește Uniunea Europeană pentru valul de migranți ruși: spune că va avea nevoie de o poziție comună cu privire la intrarea acestora în statele membre.
▶️ Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut fapta de care e acuzat în dosarul de hărțuire sexuală.
La ce ne mai uităm: filme și serial
▶️ DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story: Ryan Murphy se întoarce cu o nouă mini serie Netflix, de data aceasta despre povestea unui criminal în serie din Milwaukee care a reușit să șocheze și să sperie o întreagă țară.
💪 Evan Peters (cu care Ryan Murphy a lucrat atâția ani la American Horror Story) îl joacă pe Jeffrey Dahmer. În proiect mai sunt implicați și actorii Richard Jenkins („The Visitor”, „The Shape of Water”) și Niecy Nash („Reno 911”, „Uncorked”).
Cine a fost Dahmer? Un criminal în serie care a omorât 17 bărbați. La omor se adaugă și necrofilia, canibalismul sau păstrarea anumitor părți din scheletul victimelor sale. Ce s-a întâmplat cu el? Diagnosticat inițial cu borderline personality și schizotypal personality , Dahmer a fost declarat sănătos la proces și a fost condamnat de 16 ori la închisoare pe viață. În cele din urmă, a murit în închisoare.
▶️ Imaculat, propunerea României la Premiile Oscar. Filmul regizat de Monica și George Chiper Lillemark spune povestea Dariei care ajunge la reabilitare ca să scape de dependența de droguri cu care s-a ales după prima ei relație.
😍 Propunerea României la categoria „Cel mai bun film internațional” de la Premiile Oscar 2023 poate fi văzută pe HBO Max.
Inspiring Stories
▶️ CNN: Povestea lui Hellah Sidibe este incredibilă. Atunci când a simțit că nu mai are nicio șansă cu cariera sa de fotbalist, a început să alerge. Totul a început cu promisiunea de a alerga 10 minute în fiecare zi timp de două săptămâni. 5 ani și jumătate mai târziu, încă aleargă în fiecare zi.
Astăzi Sidibe a traversat întreaga Americă, din Los Angeles în New York. A lăsat în urmă 14 state în doar 84 de zile. Și a alergat aproape 5,000 de kilometri.
Mai are până să depășească recordul alergătorului de 71 de ani, Job Sutherland, care are un running streak de 53 de ani, adică aproape 19,500 de zile, conform Streak Runners International and the United States Running Streak Association. Dar cine știe? Până la urmă Sidibe a vrut să alerge doar două săptămâni.
“I give myself permission to quit every day. There’s no pressure to continue and keep it up.”
▶️ Și dacă tot vorbim despre oameni care fac lucruri incredibile, vă invit să îl cunoașteți pe spaniolul Santiago Sánchez Cogedor care a plecat pe jos din Madrid și o să ajungă înainte de 20 noiembrie în Qatar pentru Campionatul Mondial de Fotbal. Cogedor povestește că oamenii îl ajută cu mâncare și apă. Iar el le povestește pe unde a fost, arătându-le de fiecare dată pe Google Maps întreaga sa aventură. Harta lui arată cam așa (nu a trecut și prin România 😔):
Cogedor și-a planificat foarte bine această călătorie. 6,500 de kilometri. În medie, 14-15 kilometri pe zi. Peste un an de mers pe jos, singur. Spaniolul de 42 de ani vrea să ajungă în Qatar înainte de startul Campionatul Mondial de fotbal și abia așteaptă să-și susțină favoriții în cea mai importantă competiție de fotbal din lume.
“I often don’t walk with my feet, but I walk with my mind. If your morale is good, your body is good”
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. A urmat Alice Wonder. Și acum trecem oceanul pentru a o asculta pe Fletcher. Aici într-una dintre primele sale piese:
Iar dacă vreți să ascultați noul său album, „Girls of my Dreams”, îl găsiți pe Spotify:
Explore the World (3 de la CNN Travel)
Cum arăta Holiday Inn care a revoluționat modul în care americanii călătoreau în secolul al XX-lea? De la începuturile culturii motelurilor de peste ocean, la povestea din spatele articolului „The Man with 300,000 Beds” apărut în Time Magazine.
Oktoberfest se întoarce după o pauză de doi ani. München îi așteaptă din nou în Bavaria pe pasionații de bere. Festivalul o să aibă loc între 17 septembrie și 3 octombrie.
Metro meet-cute: Andye era în Paris pentru doar 3 zile. În prima zi l-a cunoscut pe Steven în metrou. O călătorie care avea să le schimbe viața. Dragostea merge cu metroul 😍
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
În timp ce Putin trimite amenințări către toată lumea și bărbații nu mai știu cum să fugă din țară pentru a scăpa de război, artista Alla Pugaciova vorbește despre războiul din Ucraina, atrăgându-şi critici, dar şi susţinere
Tremură Iranul. Moartea activistei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran pentru că nu purta vălul islamic, a declanșat o mișcare de protest a multor femei iraniene. Motivul arestării? O încălcare a codului vestimentar al Republicii Islamice: obligația de a purta un văl care să acopere părul. În Iran, purtarea vălului pe străzile publice este obligatorie pentru femei începând cu vârsta de 7 ani, încă de la revoluția islamică din 1979. Ce fac astăzi femeile din Iran? Ies în stradă. Pentru viitorul lor. Pentru libertatea tuturor. Pentru dreptate. Și își taie părul, în semn de protest față de moartea lui Mahsa Amini.
Alt virus? Doi pacienţi infectaţi cu virusul West Nile au murit la Brăila
Google Trends Statele Unite ale Americii
Ultimul meci din cariera lui Roger Federer are loc în acest week-end la Laver Cup. Federer o să facă echipă la Londra cu bunul său prieten Nadal.
Degeaba vreți voi, nu o să se întâmple. În ciuda dorinței fanilor, Idris Elba nu o să fie noul James Bond. Este prea bătrân pentru acest rol.
Ted Lasso (serial pe care vi l-am recomandat în Săptămânalul de vinerea trecută) apare în Fifa 23.