Săptămânal #67: Fleabag, dizabilitatea vs. sexualitatea, inteligența vs. lenea, adopția în România și școala cu un singur elev
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🥱 Florida pare să fie în centrul multor controverse în ultimul timp. A interzis câteva mii de cărți din școli (mai multe informații găsiți aici - vă las articolul acesta și pentru ceea ce a făcut P!nk). Iar acum ne spune că oamenii inteligenți nu fac sport. Altfel spus, un studiu realizat de o universitate din Florida a descoperit că persoanele foarte inteligente sunt mai puțin active fizic în comparație cu cele cu IQ-uri mai mici… eu vă spun să vă gândiți la sănătatea și viitorul vostru și să faceți puțină mișcare, nu vă prostește, din contră, aș zice chiar că vă întinerește 🏃♀️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Femeile cu dizabilități nu sunt văzute ca „ființe sexuale” - Exemplul de succes din Moldova care ar trebui importat și în România
Zidul În România trăiesc 886.950 de persoane cu dizabilități, din care 53.45% sunt femei. Cu toate acestea, în continuare există probleme legate de accesibilitatea lor la servicii de sănătate sexuală și sănătate reproductivă. Luând exemplul Republicii Moldova, care a făcut pași în accesibilizarea serviciilor ginecologice, HotNews.ro a aflat cum arată situația în țara noastră.
▶️ 3 pe scurt:
Școală cu un singur elev în Italia / Giada are 11 ani, trăiește pe insula Marettimo, iar un profesor a fost detașat acolo: ”Școala este un drept al tuturor”
The Economist: Ce este „axa de rezistență” a Iranului? Rețeaua de miliții aliate Iranului din Orientul Mijlociu a devenit mai puternică, scrie The Economist.
OMS: Cel mai mare spital din Gaza devine un cimitir. Zeci de bebeluși născuți prematur și bolnavi nu pot fi tratați - apropo de asta, vă las această postare din The Guardian cu bebelușii din acest spital:
Inspiring Stories
▶️ După multe încercări, sarcini pierdute și multe dezamăgiri, doi părinți și-au găsit copiii: „au fost soarele dintr-o furtună”. Cum au ajuns cei mici să le spună „mami și tati” și cum s-au simțit
Cum te simți când auzi prima dată că cineva îți spune „mami și tati”? Raluca și Mihnea sunt împreună de mai bine de 15 ani, au trecut prin multe lucruri împreună, iar familia lor este astăzi fericită. După câteva încercări nereușite de a avea un copil, câteva sarcini pierdute și multe dezamăgiri, doi copii au ajuns în viața și în familia lor. Și-au depus dosarul pentru adopție și a fost dragoste la prima vedere. Astăzi cei doi sunt soarele care a apărut în viața lor după o furtună care i-a pus la grea încercare.
S-au pregătit mult pentru această întâlnire. Și au fost încă de la început conștienți că nu o să le fie deloc ușor. Nu aveau așteptări foarte mari, erau realiști și conștienți că acest drum nu o să le fie deloc ușor. Atât Raluca, cât și Mihnea sunt conștienți de faptul că cei mici vin cu o traumă care se poate manifesta într-o oarecare măsură și ei trebuie să le fie mereu alături și să îi ajute.
Adaptarea micuților a fost foarte ușoară, surprinzătoare chiar și pentru Raluca și Mihnea, dar, așa cum spun ei, este clar că au fost împreună și în alte vieți. Cum au ajuns cei mici să le spună „mami și tati” și cum s-au simțit? Aflăm împreună din interviul de pe LIFE.ro!
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso sau The National
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers sau Nyad.
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la Fleabag… știu că e un serial puțin mai vechi și că sunt doar două sezoane (le găsiți pe amândouă pe Prime), dar promit că o să râdeți mult. Unele scene sunt atât de absurde și de britanice că nu ai cum să nu te distrezi 😂
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Cum se raportează românii la un viitor mai bun: un nou studiu IRES evidențiază comportamentele de sustenabilitate ale românilor. Potrivit studiului, între cele mai frecvent evidențiate comportamente sustenabile se numără colectarea și reciclarea selectivă (98%), achiziția de electrocasnice cu consum redus de energie (97%), participarea la acțiuni de ecologizare, împădurire, stoparea defrișării (96%), utilizarea de pungi biodegradabile sau ambalaje reciclabile (95%), izolarea termică a locuințelor (95%), reducerea deșeurilor în urma consumului de alimente (95%) sau utilizarea becurilor de tip led (94%).
Global