Săptămânal #30: Povești impresionante din Turcia și Siria, adevăratul Popeye, Berlin și viața unui artist mutat la sat
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Artistul iranian Shervin Hajipour (@shervinine) a câștigat primul său premiu Grammy pentru categoria “Best Song for Social Change” cu piesa “Baraye.” Premiul i-a fost acordat de Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii Jill Biden @flotus. ❤️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
Furie în Turcia după ce clădiri din "beton de înaltă calitate" s-au prăbușit. Oamenii dau vina pe "amnistia" din construcții. Sunt tot mai furioşi că legile în domeniul construcţiilor au fost aplicate deficitar, iar asta a dus la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de dramatic al victimelor, scrie BBC. Ce s-ar întâmpla oare cu construcțiile noi din România?
Pe de altă parte, suferința oamenilor este copleșitoare. Una dintre poveștile cele mai impresionante din drama agoniei este cea a unui tată care îşi ţine de mână fetița moartă, prinsă în pat sub dărâmături:
▶️ Război în Ucraina, ziua 351: Zelenski vorbește în Parlamentul European. Kievul cere avioane de luptă în timpul unui turneu în Europa. Răsturnare de situație pe front. Forțele rusești au recâștigat inițiativa în Ucraina și au început ofensiva majoră în regiunea Lugansk
▶️ Coreea de Nord prezintă cel mai mare număr de rachete nucleare din istorie la o defilare nocturnă
Inspiring Stories
▶️ Viața unui artist mutat la sat, departe de zgomotul și mizeria Bucureștiului
Alexia Udriște s-a mutat împreună cu soțul său la sat, suficient de departe de zgomotul și mizeria Bucureștiului, dar, destul de aproape de oraș pentru ca viața lor să aibă confortul necesar. Ea și Cătălin s-au cunoscut în 2014 la o cafea, în Craiova „trebuia să plece spre București după-amiaza și n-a mai plecat. Cam așa, cum încep toate poveștile pentru care merită să muncești cu tine și cu celălalt”.
Câțiva ani mai târziu a apărut fetița lor Tilda și, odată cu ea, întrebarea „care ar fi următorul pas logistic – o chirie în nordul Bucureștiului, lângă grădinițele bune, sau o casă departe de oraș – unde să ne facem curaj să ne creștem copilul cum simțim”. Iar răspunsul a venit singur. Astăzi trăiesc într-o casă cu grădină, trei câini agitați și patru pisici. Lucrurile sunt cel puțin haotice. Dar frumoase.
„E greu cu satul românesc și lucrurile se schimbă treptat, odată cu oamenii și valorile lor. Farmecul lui Las Fierbinți e mai trist în realitate”
Alexia Udriște este fulltime artist, fulltime mother și fulltime wanderer living on a hill și fulltime bibliotecară. Cum arată viața unui artist la sat? Cât de mult se schimbă relația de cuplu odată cu o astfel de mutare? Și cum se gestionează cu adevărat relația cu oamenii de la sate, mai ales când vorbim de sate sărace unde încă nu a ajuns valul de bucureșteni care fug de trafic și haos?
▶️ Știai că Popeye a fost adevărat?
Personajul lui Popeye a existat cu adevărat. Numele său a fost Frank „Rocky” Fiegel. S-a născut în Polonia pe 27 ianuarie 1868 și a emigrat împreună cu familia în Statele Unite ale Americii, unde, în 1887, s-a alăturat Marinei.
Când creatorul lui Popeye l-a cunoscut, era deja pensionar și lucra la taverna lui Wiebusch din orașul Chester, Illinois, ajutând la curățenie și la menținea ordinii. Avea reputația unuia care se implica mereu în lupte, așa că avea un ochi deformat („Pop-eye”). Își demonstrase puterea în atâtea lupte încât a devenit o legendă locală. Și fuma mereu pipă:
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig” și un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, precum și trupele Kerala Dust sau Hermanos Gutiérrez.
Iar în acest număr din Săptămânal vă propun să ne amintim de La casa de papel pentru că la finalul acestui an vine spinoff-ul Berlin care urmărește călătoria personajului iconic interpretat de Pedro Alonso într-unul dintre cele mai extraordinare jafuri.
Doar două lucruri pot însenina o zi sumbră: primul ar fi dragostea, iar al doilea să furi o avere. Acestea sunt motivele care îl fac pe Berlin să trăiască perioada sa de glorie, o perioadă în care nu are nicio idee despre boala lui și nici nu a rămas captiv ca un șoarece în Monetăria Spaniolă. În acest moment începe să pregătească unul dintre cele mai extraordinare jafuri: să facă nevăzute bijuterii în valoare de 44 de milioane, printr-un fel de truc magic. Pentru a face asta, va cere ajutorul uneia dintre cele trei bande cu care a mai colaborat și pentru alte spargeri.
Distribuție: Berlin (Pedro Alonso), Keila (Michelle Jenner), Damián (Tristán Ulloa), Cameron (Begoña Vargas), Roi (Julio Peña Fernández), Bruce (Joel Sánchez)
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
Scenariu sumbru al autorităților, în cazul unui cutremur puternic în România: peste 42.000 de oameni ar muri. Ce spun rapoartele despre efecte
„Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie”: Polemica momentului dezbătută în Biserica Angliei
Google Trends Global
”Cred în soartă”. Președintele Joe Biden este indecis în privința unei noi candidaturi pentru Casa Albă
Portul Iskenderun din Turcia arde de 24 de ore. Imagini cu fumul gros și flăcările uriașe
Audiență record pentru prima seară a Festivalului Sanremo: 62,4% share - 10.757.000 de telespectatori (!!!)