Săptămânal #98: Cum este viața într-o casă cu 7 copii, de la lupta cu obezitatea și viața cu autorulota în jurul lumii, la viața la țară și cine este mai vechi vânzător de cărți din Rabat + vacanță ⛱️
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🎊⛱️👙Acesta este ultimul Săptămânal din această vară. Ne recitim începând cu 13 septembrie, până atunci vă invit să travel_with_kufvan - o să ajungem în Franța ❤️
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Povestea lui Mohammed Aziz, cel mai vechi vânzător de cărți din Vechea Medina din Rabat, Maroc
Rămas orfan la doar 6 ani, Aziz a început să pescuiască pentru a putea învăța, reușind, astfel, să termine liceul. La 15 ani, însă, Aziz și-a dat seama de cruda realitate: visul său nu se putea realiza – manualele erau prea scumpe. Frustrat, Aziz a început să vândă cărți, în Rabat. Și face asta de peste jumătate de secol.
„Voi fi aici până când toată lumea poate citi. Am citit peste 4.000 de cărți, așa că am trăit peste 4.000 de vieți. Toată lumea ar trebui să aibă această șansă”
▶️ 3 pe scurt:
👩🏻💻👨🏼💻 Oamenii care stau până târziu și se trezesc și mai târziu în timpul zilei, tind să aibă o inteligență mai mare în comparație cu cei care se trezesc devreme. Un studiu realizat de Imperial College London și Universitatea din Madrid arată că oamenii că oamenii care au un IQ mai mare își adaptează programul pentru a-și maximiza orele productive și creative până târziu în noapte.
40 de minute + 3 ori pe săptămână = 🧠⚡️ Beneficiile exercițiilor fizice sunt vizibile atât molecular, cât și structural, de la influențarea nivelurilor neurotransmițătorilor și a conectivității funcționale, până la susținerea integrității structurale și a plasticității creierului.
Medellín, Columbia, a reușit să-și scadă temperaturile cu 2 grade Celsius prin inițiativa sa Coridoare Verzi. Acest proiect își propune combaterea căldurii urbane prin plantarea de copaci și crearea de grădini de-a lungul străzilor și a căilor navigabile. Aceste spații verzi îmbunătățesc calitatea aerului, reduc zgomotul și oferă zone de recreere pentru rezidenți.
Inspiring Stories
▶️ Cum este viața într-o casă cu 7 copii? Și cum ajunge o familie să adopte 5 frați? Naomi Oprianu, sora cea mare: „I-am iubit foarte mult de la început”
Naomi Oprianu este o tânără din Oradea care tocmai a terminat clasa a XII-a și are o poveste de viață cu totul specială. Fiind cel mai mic copil biologic al unei familii care a ales să adopte cinci copii, Naomi trăiește într-o casă plină de bucurie, de gălăgie și de agitație. Părinții ei au știut dintotdeauna că vor să adopte, chiar dacă aveau deja copii biologici, dar au așteptat momentul potrivit pentru a face acest pas, respectiv, atunci când Naomi și fratele ei mai mare erau suficient de mari pentru a înțelege și a susține acest proces.
De la o vârstă fragedă, Naomi Oprianu și-a dorit să aibă un frățior sau o surioară, iar visul ei s-a împlinit într-un mod neașteptat, dar absolut și minunat. Acum, la aproape opt ani de la prima adopție, familia Oprianu numără șapte copii, dintre care cinci sunt adoptați.
Naomi Oprianu își amintește cu drag fiecare etapă a acestui proces, de la momentul în care l-au primit pe primul frățior în familie, până la venirea gemenilor, o poveste care a adus și mai multă unitate și iubire în viața lor.
Cum s-a adaptat familia ei la noua dinamică? Cum s-au înțeles frații între ei și cum au fost implicați în fiecare etapă a adopției? În interviul de mai jos, Naomi Oprianu vorbește despre rolul crucial al comunicării și al dorinței autentice de a avea frați în succesul procesului de adopție, oferind sfaturi valoroase pentru familiile care se gândesc să adopte. În mijlocul gălăgiei și jocurilor de zi cu zi, Naomi Oprianu găsește mereu bucurie și sens, fiind recunoscătoare pentru familia ei mare și iubitoare.
▶️ De la lupta cu obezitatea și viața cu autorulota în jurul lumii, la viața la țară, într-un loc uitat de lume și de timp
Cu puțin înainte de pandemie, în mediul online apărea o platformă de fitness și nutriție numită Yump. Dani, fotograf pe atunci, ce câștigase lupta cu kilogramele în plus și găsise modalitatea de a urma un stil de viață sănătos bazat în special pe sport, împărtășea cu noi metodele sale și avea mare succes. I s-a alăturat Daiana, ce tocmai terminase facultatea de medicină, specializarea nutriție și împreună formau un cuplu extrem de motivațional.
Erau un cuplu și în viața reală și cine a avut ocazia să-i urmărească pe canalele de Social Media i-a văzut implicați în cele mai interesante activități. Și-au cumpărat o autorulotă și au început să străbată Europa în lung și în lat, filmând noi și noi antrenamente, noi și noi rețete pentru cei care doreau să slăbească, să se mențină, să aibă un stil de viață sănătos.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes sau Chappell Roan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka sau Great Big Story
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să o ascultați pe Queen Omega:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global