Săptămânal #93: Biden vs Trump vs Viitor, feminismul, corupția, femeile din Afganistan și adopția ca act de iubire
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Tu ești feminist(ă)? Lumea, din nefericire, nu este 😞 Într-un sondaj recent realizat de Ipsos, doar 39% dintre respondenții din 31 de țări au spus că se identifică drept feminiști. În opoziție, peste 51% nu au fost de acord cu această descriere.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Ne salvează din nou Obama?
Michelle Obama este singura alternativă la Joe Biden care ar putea să îl bată pe Donald Trump în alegerile prezidențiale de la finalul acestui an. Veștile proaste? Nici ea nu-și dorește o astfel de misiune, nici Joe pare că nu o să renunțe la cursă. Deși există tot mai multe presiunii atât din exteriorul partidului, cât și dintre democrați, Biden pare că își dorește încă să candideze.
Iar dacă, într-un final, se va retrage, cea mai mare șansă să îi ia locul o are Kamala Harris. De ce? Pentru că are credibilitate în interiorul partidului, pentru că ar continua linia lui Biden și, mai ales, pentru că este singura care are voie să folosească banii strânși deja în campanie.
Ce o să se întâmple dacă o să avem totuși duelul Biden - Trump? Sondajele îl arată pe Trump în fruntea cursei cu 49% vs 41% cât are acum Biden.
▶️ 3 pe scurt:
😱 O tânără în vârstă de 20 de ani din București, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții solicitând instanței să-i oblige la plata unei pensii lunare de întreţinere în cuantum de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor. Pârâții consideră demersul „profund umilitor”
🇷🇴 Statul la stat. Sursă de bani ignorată: Porturi dunărene pline de bălării, gunoaie și câini. Străinii evită să coboare de pe nave
💔 Au trecut mai bine de trei ani de când talibanii au interzis educația femeilor în Afganistan. Cum arată viața lor astăzi și ce-și doresc copiii cel mai mult?
Inspiring Stories
▶️ Adopția, un act de iubire: o mamă adoptă două fetițe pentru a le oferi o viață nouă. Ștefania, la 46 de ani, își deschide inima și casa pentru Maria și Daria, surori crescute într-un mediu plin de traume, violență și abuzuri
Adopția nu este deloc un proces ușor, dar într-o lume plină de povești complexe și emoționante, există momente de curaj și iubire necondiționată care ies la suprafață, inspirându-ne pe toți. Astfel de momente sunt parte din viața Ștefaniei, o mamă remarcabilă care, la vârsta de 46 de ani, a ales să adopte două fetițe, surori, oferindu-le o nouă șansă la o familie iubitoare și stabilă.
După mai mulți ani în care a fost voluntar și a lucrat cu cei mici, Ștefania a luat decizia de a adopta. Și-a dorit inițial trei copii, dar a ales, până la urmă, două fetițe care veneau dintr-un mediu extrem, extrem de complicat cu multe traume, violență și abuzuri.
Ștefania ne povestește despre călătoria ei în lumea adopției, de la obținerea certificatului de părinte adoptator, până la primele întâlniri cu fetițele și emoțiile legate de adaptarea lor într-o nouă casă. Descoperim împreună cum a reușit să treacă peste obstacole, cât de grele au fost primele luni alături de cele mici, cât de mult le-a luat să se adapteze la toate schimbările și cum a fost schimbată viața ei, precum și cea a fetelor, prin puterea iubirii și a determinării.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish sau Zaho de Sagazan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks sau The Asunta Case
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la documentarul Nevenka:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Sondaj INSCOP: Geoană rămâne pe primul loc în intențiile de vot pentru prezidențiale. Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4%, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%. Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot.
RECORDER. De ce încă mai pleacă medicii din țară? La începutul anului, Guvernul României a anunțat deblocarea a mii de posturi în spitale. Cifrele oficiale arătau că, la acel moment, era nevoie de 15.000 de cadre medicale – medici, asistente sau personal auxiliar – , la nivel naţional, pentru ca spitalele să funcționeze. O parte dintre aceste posturi erau pentru medici. Nu există date privind rezultatele acestei campanii de angajări și cine a ocupat mai exact toate aceste posturi. Însă realitatea din spitalele României arată că acest blocaj persistă: în timp ce rezidenții nu-și găsesc locul în sălile de operații, sistemul sanitar suferă de lipsă de medici.
Global