Săptămânal #69: viața sportivei românce care călătorește singură cu vanul prin Europa, Coreea de Sud și pericolul exterminării, avortul și aspectul fizic în România
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Un studiu făcut de Deezer arată că oamenii care depășesc 30 de ani nu mai vor să descopere muzică nouă. Eu îmi doresc ca noi să contrazicem acest studiu, de aceea vă propun să ascultați recomandările din Săptămânal 🎵🎧
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ „Este o urmă mare de rușine în ce privește avortul”. Patru femei vorbesc despre experiența întreruperii de sarcină în România: lipsă de informații, medici „cu o atitudine foarte rece” și costuri de mii de lei
Multor femei le este rușine să vorbească despre experiența unui avort. Decretul 770 din comunism a lăsat urme puternice în conștiința comună a românilor. Dar patru tinere s-au hotărât să-și mărturisească experiențele, pentru ca alte femei să ajungă mai ușor la informațiile care lor le-au lipsit: „E greu să găsești sprijin”.
Deși avortul e legal în România, în spitalele publice din 13 județe nu s-a făcut niciun avort la cerere
Femeile care vor să facă avort găsesc cu greu chiar și o clinică privată unde un medic acceptă intervenția. Pot plăti până la 4.000 de lei pentru asta.
Trei dintre cele patru femei care au vrut să vorbească pentru publicul Libertatea spun că s-au simțit mai degrabă stigmatizate, judecate de medici și de societate și că, în România, încă „este o urmă mare de rușine în ce privește avortul”.
Organizațiile religioase și o parte importantă a politicienilor (de la AUR până la UDMR, PNL și PSD) duc o luptă antiavort deghizată în „lupta pentru viață”.
▶️ 3 pe scurt:
#viațaromânilor. 85% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani sunt interesați de aspectul lor fizic. 38% dintre respondenți au probleme în gestionarea stresului. 44% dintre participanții la studiu fac sport în mod regulat, iar 36% au probleme legate de somn. Doar 42% spun că mănâncă sănătos și 40% fac controale medicale în mod regulat.
#CoreeadeSudșipericolulexterminării. 👶📉Coreea de Sud se confruntă cu pericolul de a dispărea. În ciuda faptului că este sinonimă cu tehnologia de ultimă oră, țara este amenințată de declinul demografic. Populația a început să scadă, iar astăzi se confruntă cu cea mai scăzută rată de fertilitate de pe planetă: 0,7 copii per femeie.
#viațaînorașulcarenudoarme. Îți va lua mai bine de 20 de ani să încerci toate restaurantele din New York. Și nici așa nu poți știi că ai mâncat peste tot: conform Business Insider, 80% dintre restaurante se închid în primii 5 ani.
Inspiring Stories
▶️ După o fractură multiplă de tibie și peroneu, trei operații, o tijă de titan și 4 șuruburi în picior, a apărut un vis. A început să alerge și a învățat să înoate și să meargă pe bicicletă. Iar astăzi, triatlonista Ioana Precup călătorește singură prin Europa, trăiește într-o casă pe roți și participă la competiții
Ioana Precup este triatlonistă și avocată și, din 2021, a decis să adopte un stil de viață nomad, călătorind cu casa ei pe roți prin Europa. În prezent, se află în Benicassim, Spania, pregătindu-se pentru cursele din anul viitor. Schimbarea în viața ei a început după ce a împrumutat o rulotă pentru a petrece o lună în Danemarca și Suedia. A fost fascinantă de această experiență și a decis să-și cumpere o casă pe roți și să devină nomadă.
Cu toate că viața de triatlonist nomad necesită o altă formă de organizare, Ioana Precup respectă rigoarea și se bucură de libertatea de a fi oriunde se simte bine. În ciuda provocărilor, ea subliniază că fiecare stil de viață are atât aspecte pozitive, cât și provocări, iar pentru ea, libertatea este esențială.
Ioana Precup călătorește singură prin Europa, dar ne mărturisește că nu s-a simțit niciodată în pericol, din contră, oamenii din jur sunt empatici și grijulii. În plus, se bucură de întâlniri cu prieteni, adesea români care trăiesc în afara țării, și împărtășește momente speciale cu ei, cum ar fi alergarea în noapte cu prieteni la o competiție din Suedia. Cel mai important lucru pe care l-a învățat în 2021 este sentimentul de libertate, care îi conferă putere, încredere și o poftă de viață extraordinară.
Ce urmează pentru Ioana Precup? Ne mărturisește că îi este dor de o cursă pe distanța 515 Ultraman (10 kilometri înot, 421 de bicicletă și 84 de alergare) pe care și-ar dori să o facă în Spania. Și, de asemenea, de anul trecut o atrage ideea unei curse de 24 de ore care crede că o să fie în Franța. Dar cum arată viața ei? Cum a început iubirea sa pentru triatlon? Și cum este să trăiești într-o casă pe roți? Aflați din interviul de pe LIFE.ro!
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National sau Ginebras
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, Nyadsau Fleabag
Iar în acest număr din Săptămânal vă recunosc că sunt puțin melancolică, așa că vă recomand să ascultați și voi Blackstar (⭐️), ultimul album al lui David Bowie care este absolut incredibil:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Orașul sărac din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei
Șase bătrâni din București căsătoriți cu forța și sechestrați pentru bani și case. 10 persoane au fost reținute
Cele 4 Românii: Avangardiștii, Centrații pe sine, Spectatorii sociali și Deconectații social. Un sondaj care introduce pentru prima dată în peisajul românesc o metodologie nouă ( LOHAS - Lifestyles of Health and Sustainability) a segmentat societatea românească în 4 grupuri, după criterii ce țin de stil de viață și de responsabilitate socială, explorând 6 dimensiuni cheie.
Global
SPANIA. Regina Letizia, în centrul unui scandal amoros. Fostul cumnat pretinde că a avut o relație cu ea
FRANȚA (sau întoarcerea în România anilor ‘90). "Ne-a spus că actul sexual a fost autorizat de Dumnezeu". Victimele violate de Gregorian Bivolaru fac noi dezvăluiri
RUSIA. Atac armat într-o școală din Rusia. O elevă de 14 ani a ucis un coleg, a rănit alți cinci copii, apoi s-a sinucis