Săptămânal #44: Tina Turner, povestea a doi frați adoptați, „bunica Churros” și viața cu demență în fotografii
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Simply the best.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Un bărbat paralizat a putut merge din nou cu ajutorul unor implanturi pe creier și în coloana vertebrală
De mai bine de un deceniu, Gert-Jan Oskam este paralizat de la brâu în jos. Oamenii de știință au descris implanturile folosite ca o „punte digitală” între creierul său și măduva spinării, ce ocolește secțiunile rănite și îi permite să meargă din nou
▶️ Cum arată viața unei persoane care suferă de demență
Cât de mult poate spune o fotografie? În cazul imaginilor artistului Tony Luciani, foarte mult. Când mama sa Ella, în vârstă de 91 de ani, s-a furișat într-o fotografie, Luciani (@ynotphoto256) a început să-i surprindă spiritul și umorul pe film în timp ea trăia cu demența.
Mom laughed hysterically at this one. The idea for this image came from an old German film I’d seen — as you can see, what I got instead looked more like E.T, spunea artistul despre fotografia în care mama sa se uita printr-un binoclu.
▶️ Nu am chef să mai ies… de câte ori nu ai spus asta în ultimul timp?
Trăim într-o dinamică dubioasă prinși între a ne respecta programului și a anula tot ce putem. De ce este atât de dificil să ne vedem cu oamenii, mai ales dacă toate aceste întâlniri sunt planificate? Și de ce ne este mai ușor să anulăm programele gratuite sau întâlnirile cu persoane foarte apropiate?
Inspiring Stories
▶️ Au cunoscut abandonul, respingerea, bătăile și singurătatea, iar acum zâmbesc: povestea copiilor adoptați de Andreea Canea și soțul ei și care astăzi învață să aibă încredere în „oamenii mari”
După o relație de peste 12 ani, Andreea Canea și soțul său Cătălin au încercat totul pentru a avea copilul lor biologic. Procesul de fertilizare a fost unul crunt, dar l-au făcut deși doctorul le spusese că șansele sunt minime.
Și atunci când a venit diagnosticul, au știut că drumul către adopție era clar. Toate semnele le arătau asta. Așa că, Andreea Canea și soțul său Cătălin au făcut totul pentru ca familia lor să crească cu multă dragoste.
Astăzi au doi copii minunați și nu-și văd viața altfel. Micuții au cunoscut abandonul, respingerea, bătăile și singurătatea, iar astăzi învață să zâmbească, să râdă în hohote, să glumească, să facă absolut orice ar face un copil iubit de vârsta lor.
Amândoi au învățat să socializeze, să vorbească, să aibă maniere și, poate cel mai important, să aibă încredere în „oamenii mari”, așa cum spun ei. Nu le este ușor, iar drumul este încă lung, dar sunt acasă de nici trei ani și au crescut, au progresat cât alții în șapte, iar asta, așa cum spune Andreea Canea arată că „orice copil, căruia i se dăruiește iubire, atenție, înțelegere și grijă, poate înflori și poate fi visul oricărui părinte”.
▶️ Cine este Charo Salguero Venegas, cunoscută drept „bunica Churros”
Charo Salguero Venegas are 80 de ani și este o adevărată vedetă a orașul spaniol El Puerto de Santa María. De ce? Pentru că face cel mai bun churros din lume. Cunoscută în tot orașul drept „bunica Churros”, pasiunea sa pentru renumitul desert spaniol a fost recunoscută de primar cu o placă în piața centrală.
Rețeta ei a fost transmisă din generație în generație, Charo a perfecționat-o în ultimele șapte decenii, iar o acum transmite mai departe fiului său Alonso.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
V-am recomandat producțiile The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat(tocmai a fost confirmat sezonul doi de către Netflix) și White Bird. Am ascultat Natalia Lacunza. Și ne-am uitat la Eurovision.
Iar în acest număr din Săptămânal vă recunosc că aveam o altă recomandare… dar Tina Turner a fost simply the best. The legend. The "Queen of Rock 'n' Roll". Așa că… private dancer:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
6 din 10 locuințe vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu "bani gheață"
Se anunță marea anulare? Netflix introduce de azi, în România, o taxă de 2,9 euro/lună pentru folosirea unui cont la mai multe adrese. Își informează abonații că “un cont este destinat folosirii de către o singură locuință”
„Greva generală continuă”. Fără măriri salariale și sporuri. Primă de 2500 de lei. Ce se întâmplă în școlile din România?
Global
Ce știm despre rușii anti-Putin care au invadat regiunea Belgorod
De la eu nu candidez… la SURPRIZĂ. Ron DeSantis și-a depus oficial candidatura la prezidenţialele din 2024. Ce șanse are să transforme Statele Unite ale Americii într-o Florida? Vom afla în doar câteva luni. Eu mă întreb dacă Trump este mai interesat de competiția cu DeSantis sau de condamnările care îi bat la ușă.