Săptămânal #55: de la corigent la matematică, la absolvent de Cambridge; îmi lipsește un sân, dar asta nu mă face mai puțin femei; GoFundMe și Jamaica; Kelly Clarkson și Gabriela Firea
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
From GoFundMe to History… „Reggae Girlz” a devenit prima națiune din Caraibe care a trecut de grupele unui Campionat Mondial la fotbal feminin. Și totul a pornit de la o campanie pe GoFundMe. Pentru a putea participa la competiție, echipa a strâns bani de la oameni.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Sora românului eliberat după 8 ani de captivitate: „Plâng de fericire”
Elvira Gherguț a primit la Roma vestea eliberării fratelui ei, Iulian Gherguț, deținut în Burkina Faso. La câteva minute după anunțul MAE, aștepta cu telefonul în mână să audă vocea pe care n-a mai auzit-o de peste opt ani. Ea mulțumește celor care s-au implicat, printre care „oamenilor din celula de criză” din statul român.
Iulian Gherguț se află la acest moment în siguranță, în România. Anunțul Ministerului Afacerilor Externe a pus capăt a peste opt ani de calvar pentru familia și apropiații românului răpit, pe 4 aprilie 2015, de o grupare teroristă în Burkina Faso.
▶️ Gheboasă a bătut acum cinci ani un polițist: Am avut 75 de zile de zile de îngrijiri medicale pentru dublă fractură de mandibulă, echimoze, umflături / Trapperul a fost inculpat pentru ultraj și lovire, victima se teme că ar putea să scape de acuzații prin prescriere
Înainte de se muta la București și a se afirma în domeniul muzical, Gavriș spune: „am cărat pepeni în piață, am făcut tot ce am putut să scap de foame. Am fost și în Cehia să muncesc, urma să muncesc, dar am luat țeapă și-am rămas în stradă, ca un boschetar și trebuia să mă întorc pe jos în România. Și m-am și întors”.
Gabriel Emil Gavriș (21 de ani), alias trapperul Gheboasă, este inculpat pentru ultraj și lovire într-un dosar penal aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște
▶️ 4 știri pe scurt:
41 de morți într-un naufragiu în largul insulei Lampedusa. Doar patru dintre persoanele aflate la bord au supraviețuit
„O problemă majoră în România este subreprezentarea femeilor în deciziile politice și economice”- interviu cu Comisarul european pentru egalitate
Inspiring Stories
▶️ Părinții au plecat la muncă în Italia, lăsându-i în grija bunicilor. În liceu era să rămână corigent la matematică și la română, dar a ajuns să fie absolvent de Cambridge. Povestea lui Cosmin Diaconu, designerul român care a creat pentru Beyonce
Povestea lui Cosmin Diaconu este demnă pentru un documentar pe Netflix, o biografie a fashion designerului român plecat dintr-un sat uitat de lume din județul Bacău, ajuns să fie absolvent de Cambridge și recunoscut la nivel mondial.
Partea bună e că mare parte din drumul acesta e deja făcut. De aici înainte se așterne o cărare care, evident va avea destule provocări, dar e una la capătul căreia cu siguranță va descoperi succesul.
Povestea lui Cosmin Diaconu parcă e trasă la indigo cu cea a zecilor de mii de copii români, ai căror părinți au ales calea străinătății, din nevoia de a pune ceva pe masă. Părinții au plecat la muncă în Italia, lăsându-i pe el și pe frații lui în grija bunicilor. După doi ani, familia s-a reîntregit și părea că pentru băieții familiei Diaconu oportunitățile sunt gata să apară într-o țară civilizată, unde toate visurile ar fi fost posibile. 8 ani mai târziu, mama nu a mai putut munci, s-a îmbolnăvit și au fost nevoiți să se întoarcă acasă, la Valea Seacă, un sat de care cea mai apropiată localitate era un sat mai mare.
Cosmin a mers la liceu, era gata, gata să rămână corigent la matematică și la română, însă a avut norocul să întâlnească profesori dedicați, ce i-au deschis sufletul, inima, dar mai ales mintea.
După liceu a plecat la muncă în Anglia, „să facă bani”, așa cum gândesc majoritatea tinerilor frământați toată viața din cauza lipsei lor, însă văzând ce înseamnă munca grea și-a dat seama că locul lui nu e acolo și că poate mai mult. Și-a depus dosarul la Cambridge, la Fashion Design, mai mult dintr-o curiozitate și cu acel „nimic de pierdut” în minte. A fost acceptat, a muncit pe brânci ca să se poată susține în facultate, iar acum lucrează la o companie din industrie și în urmă cu 3 săptămâni, Beyonce i-a purtat creațiile pe scenă.
▶️ Da, îmi lipsește un sân. Și ce? Asta nu mă face mai puțin femeie
„Societatea trebuie să regândească ce este feminitatea. Nu ești mai puțin o femeie fără sân”
Noelia Morales a avut cancer de sân în 2015. A fost nevoită să-și facă mastectomie și toate conversațiile din jurul ei erau despre reconstrucția sânului: „A fost ca o obsesie pentru toată lumea. Când ridici proteza de la Securitatea Socială, sloganul de pe cutie este: Poți să zâmbești din nou. Este oribil”.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García sau Ana Tijou
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master și The girls at the back
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să ascultați “chemistry”, noul album al lui Kelly Clarkson, una dintre cele mai bune cântărețe de coveruri a revenit în iunie cu un nou proiect muzical. Și, chiar dacă în Europa nu a prins așa de mult, peste ocean este una dintre cele mai importante voci. S-a maturizat foarte fain muzical, merită să ascultați albumul… vă las, mai jos, piesa “mine”:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Pașapoartele electronice vor fi livrate prin Poștă: Compania s-a asigurat la MAI că cetățenii au voie să semneze fizic și achita cash tariful de expediere
Gabriela Firea spune că rămâne candidatul PSD la Primăria Capitalei. Premierul Ciolacu i-a promis acest lucru
Global