Săptămânal #16: sindrom Down și Ironman, România și sănătatea, Kílian Jornet și munții
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
O poveste despre putere, curaj și încredere. Vișinel Bălan a fugit de abuzurile din centru și a ajuns la câțiva centimetri de o moarte pe șina de tren: „Una dintre pedepse era să te dezbrace în pielea goală, să te plimbe pe toate coridoarele centrului și apoi lovit. De-aia mulți ajungeau să se sinucidă”
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Rușii au atacat Kievul cu drone kamikaze și au lovit Nikolaev cu rachete. Putin se întâlnește cu Erdogan în Kazahstan. Rusia „a pierdut irecuperabil” peste 90.000 de soldați.
▶️ Cum trăiesc pacienții care s-au luptat mult timp cu virusul Covid-19? 3 pacienți își spun povestea pentru The Guardian.
It felt like I was never going to get better
▶️ Nu știu cât de bine suntem apărați de pericolele care se află la doi pași de noi, dar față de cele din spațiu sunt în siguranță. Agenția Spațială a anunțat că a reușit să schimbe traiectoria unui asteroid pe care l-a lovit cu o navă spațială la finalul lunii trecute. Totul a fost un test (asteroidul nu urma să lovească Pământul), dar rezultatul pozitiv arată că planeta noastră ar putea fi protejată de o astfel de situație în viitor.
▶️ Românii sunt pesimiști în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice. Consecințele de care se tem cel mai mult sunt impactul asupra agriculturii, poluarea aerului și creșterea temperaturii. Optimismul scade odată cu vârsta, deși nu prea e mare oricum: dacă 22% dintre cei de peste 54 de ani sunt optimiști, procentul ajunge la 10% la cei sub 24 de ani.
Inspiring Stories
▶️ Bucuria unui vis îndeplinit. Chris Nikic a devenit primul atlet cu sindrom Down care termină Ironman World Championships. Americanul de 23 de ani a parcurs cei 226,3 km în 16 ore, 31 de minute și 27 de secunde.
▶️ Ce faci atunci când ești deja cel mai bun din lume? Cum îți mai găsești motivația să continui să te antrenezi? Și cum ajungi să visezi din nou? Kílian Jornet este unul dintre cei mai mari sportivi ai muntelui - campion european, mondial, multiplu câștigător de Skyrunner World Series. Spaniolul își dorește doar să fie lăsat să trăiască liber, liber ca aerul. Iar această dorință nebună, împreună cu nevoia lui de a fi pe munte, de a fi în natură, îl face să-și fixeze noi limite de doborât.
Proiectul "Summits of My Life" a pornit atunci când Kílian Jornet și-a dat seama că deja tăiase de pe listă toate cursele pe care voia să le câștige. Și de atunci nu s-a mai oprit. A urcat Kilimanjaro în 7 ore și 14 minute. A făcut ruta dintre Courmayeur și Chamonix din Mont Blanc, în 8 ore și 42 de minute. Matterhorn în 2 ore și 52 de minute. Denali în 11 ore și 48 de minute. Aconcagua în 12 ore și 49 de minute. Vârful Mount Everest, fără supliment de oxigen, în 17 ore. Iar povestea continuă pentru că sportul pentru Kílian Jornet este despre a se descoperi pe sine.
La ce ne mai uităm
Pe lângă cele două documentare despre Kílian Jornet (A fine line și Déjame vivir), vă recomand un alt proiect Netflix, Las últimas de la fila, de foarte mult timp nu a mai văzut o miniserie atât de bună.
Las últimas de la fila spune povestea a cinci prietene care pleacă într-o aventură după ce află că una dintre ele are cancer. În tot acest drum al regăsirii și al cunoașterii cele cinci trebuie să rezolve împreună câteva provocări. Râd, plâng, își spun adevăruri greu de ascultat, se îndrăgostesc și învață să ceară iertare.
O poveste foarte bine scrisă în care râzi cu lacrimi și plângi cu zâmbetul de buze.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON și Natalia Lafourcade. Iar pentru acest număr din Săptămânal vă invit să ne întoarcem în Spania și să ascultăm puțin rock alternativ. Așa că vă recomand Viva Suecia. Aici găsiți cel mai recent videoclip al trupei:
Dar vă recomand întregul album „El amor de la clase que sea”. Îl găsiți pe Spotify:
Explore the World
Un român a coordonat o echipă de cercetare din Statele Unite care a reușit să implanteze un tip de celule cerebrale umane, denumite organoide, în exemplare tinere de şoareci. Proiectul a urmărit să studieze tulburări psihiatrice complexe, precum schizofrenia şi să experimenteze o serie de tratamente. Cine este Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite şi principal autor al studiului publicat în revista Nature?
Colonia Americana - Guadalajara, Mexico, Cais do Sodré - Lisbon, Portugal, Wat Bo Village - Siem Reap, Cambodia, Ridgewood - New York City, USA sau Mile End - Montreal, Canada. Care sunt cele mai cool cartiere din lume în 2022, conform Time Out?
În majoritatea țărilor, cel puţin jumătate dintre cetățeni evaluează calitatea sistemului național de sănătate ca fiind "bună/ foarte bună" (scoruri între 50% și 79%). Nu și în România. În ce măsură cred românii că sistemul de sănătate le poate oferi cel mai bun tratament? Statele unde se înregistrează cele mai slabe evaluări ale sistemului medical (calitate scăzută și foarte scăzută) sunt Ungaria (53%), Polonia (43%) și România (39%), urmate de Peru (35%), Brazilia (31%) și Mexic (31%). 3 din 5 persoane la nivel global spun că sistemul lor de sănătate este suprasolicitat. Cu toate acestea, jumătate dintre cei chestionați în cele 34 de țări acoperite de studiul Ipsos descriu calitatea serviciilor medicale din țara lor ca fiind bună sau foarte bună. România se clasează pe ultimele locuri, sistemul sanitar autohton fiind evaluat mult sub media globală, din acest punct de vedere.
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
A fi sau a nu fi România în Schengen? Stăm la mâna Țărilor de Jos. Premierul olandez, Mark Rutte: „Nu suntem, în principiu, împotrivă” / Iohannis: „Un eşec ar duce la creşterea euroscepticismului în România”
A murit actorul Doru Ana
Una dintre cele mai bune și mai carismatice voci ale muzicii românești… Laura Stoica: cariera și destinul său tragic
Google Trends Statele Unite ale Americii
Atunci când teoriile conspirației nu mai sunt doar o glumă proastă, prostia se plătește. Alex Jones, cunoscut adept al teoriilor conspirației, obligat să plătească despăgubiri de un miliard de dolari
A murit actrița Angela Lansbury - “Beauty and the Beast” sau “The Manchurian Candidate”
Se reunește trupa Blink-182