Săptămânal #51: viața bunicului model, dezvăluirile unei foste consumatoare de heroină și povestea medicului emigrant care face sute de kilometri pe zi pentru a-și vizita pacienții
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
În timp ce în România bătrânii sunt tratați fără suflet, compasiune sau empatie, în California un bătrân și-a sărbătorit centenarul alături de cei de seamă invitați: câinii. Și-a dorit foarte mult să se joace cu patrupedele, așa că fata sa, Alison Moore, i-a îndeplinit visul. Și sute de câini au venit la ziua lui.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ „Ce se întâmplă zilele acestea este de domeniul fantasticului”. Cealaltă față a controalelor din centrele sociale
După ce mai bine de 1 an autoritățile statului nu au făcut nimic în cazul azilelor grozei din Ilfov, de câteva zile, după descinderea procurorilor, o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții ai statului au luat la puricat azilele și centrele sociale din România. Au închis mai multe centre și au dat amenzi substanțiale aproape peste tot pe unde au fost. Mai multe voci, inclusiv ONG-ul care a descoperit ororile din azilele din Voluntari, spun că este vorba despre heirupism și o acțiune menită să arate în mod fals că peste tot sunt probleme, cu scopul de a minimiza ce s-a întâmplat. Și de această dată, victime sunt tot cei fără apărare care sunt puși pe drumuri.
De exemplu, viceprimarul orașului Brașov, Flavia Boghiu, spune că în unul dintre centrele Primăriei s-au dat amenzi pentru 3 lămâi mucegăite. La Timișoara, a fost suspendată activitatea unui centru pentru persoanele fără adăpost deoarece s-a găsit niște carne expirată care aparținea beneficiarilor, nu aveau buton de panică și curățenia nu ar fi fost făcută cum trebuie.
▶️ Numărul cazurilor de demență se va tripla până în 2050
Un studiu arată că numărul cazurile de demență se va tripla până în anul 2050 🧠Acest lucru se datorează atât creșterii populației, cât și a îmbătrânii acesteia. Cazurile totale preconizate până 2050 sunt de 153 milioane, în creștere cu 93 de milioane față de rata actuală. Zonele cele mai vizate sunt Africa de Nord, Africa de Sud și Orientul Mijlociu.
Inspiring Stories
▶️ Tu ce relație ai cu bunicii tăi?
The Spanish King nu este, așa cum ați crede Felipe al VI-lea, ci Andrés García-Carro, un bunic devenit model dintr-o simplă întâmplare. Nepoata sa, Celine Van Heel, a început să-l fotografieze în urmă cu trei ani. García-Carro a devenit repede un fenomen pe Instagram, iar companii cunoscute, precum Zara sau Adidas, l-au ales despre ambasador.
Van Heel spune că a fost întotdeauna apropiată de bunicul ei și relația lor s-a dezvoltat și mai mult în timpul pandemiei de coronavirus când a rămas alături de el.
"When you're 70 or 80 years old, it doesn't mean your life is over and you have to act like a sweet older grandma and do nothing else," Van Heel said. "You can do anything at any age."
▶️ Dezvăluiri șocante ale unei foste consumatoare de droguri. De ce a ajuns să piardă totul? Și cum a învins dependența care a dezumanizat-o
Georgina Drăgan (Moldoveanu) este acum coordonatoarea House of Joy, Centrul rezidențial Teen Challenge, dedicat tinerelor fete care aleg să renunțe la droguri, după ce, timp de 8 ani a fost la rându-i consumatoare de droguri, din care timp de 5 ani a fost de dependentă de heroina.
Lupta pentru reabilitare s-a transformat pentru Georgiana într-un drum pe care-l repovestește acum celor care pot folosi cuvintele ei pentru a se ține departe de, spune ea, substanțele amăgitoare care-ți promit fericire, dar care te distrug.
Acum, Georgiana este asistent universitar și doctorand în psihologie, a terminat masterul în Servicii sociale, la Facultatea de Teologie Baptistă, din București, este căsătorită cu Mihai Moldoveanu, un om minunat care îi înțelege și susține dorința de dezvoltare, predă, studiază, coordonează grupuri de suport și are în grijă singurul centru rezidențial dedicat consumatorilor tineri care aleg să renunțe la substanțele nocive.
▶️ Doctorul care nu-și abandonează pacienții nici la 80 de ani sau dacă sunt la sute de kilometri distanță
Doctorul Cipriano Andrés a emigrat la 18 ani în Spania pentru a studia medicină. Astăzi are 82 de ani și viața sa arată ca un scenariu de film de Hollywood. Dedicația sa pentru meserie și pentru pacienții săi îl face să aibă vizite la domiciliu, călătorind chiar și sute de kilometri într-o singură zi.
Motivația care stă la baza muncii sale vine din copilărie: „În Peru începi să lucrezi imediat ce înveți să mergi. Iar în mediul rural, viața este și mai grea”
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin și Mónica Naranjo
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady și Spy/Master
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți seria The girls at the back - una dintre cele mai frumoase povești pe care le-am văzut anul trecut. Seria vorbește despre o călătorie specială a unui grup de prietene.
Some people travel to escape, they will travel so that life does not escape them.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global
Echipamente militare moderne, instruire și apărare cibernetică. Statele G7 anunță un acord de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Asta în timp ce Orban cere NATO să oprească furnizarea de arme și să nu-i mai antreneze soldații. Tot despre NATO, dar din altă perspectivă, Parlamentul Turciei nu v-a ratifica aderarea Suediei până în luna octombrie. Iar Mircea Geoană declară că deciziile cruciale de la summitul NATO vor afecta în mod pozitiv securitatea României pentru următorii 20-30 de ani
Coreea de Nord își dezvoltă programul de rachete balistice intercontinentale
Premiile Emmy și-au anunțat nominalizații pentru acest an. Lista completă poate fi găsită aici.