Săptămânal #104: Profesoara care îi învață pe norvegieni engleza, Osama bin Laden și cum vorbesc oamenii între ei în somn
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🐶🥺 Potrivit unui studiu publicat în revista The Royal Society, câinii se luptă și ei să adoarmă din cauza problemelor lor. 16 câini care au avut fie o zi bună, fie o zi proastă au fost analizați. Iar studiul a arătat că după un pui de somn de 3 ore, câinii stresați au dormit mai rău. De asemenea, ei s-au trezit mai devreme decât omologii lor mai calmi.
Ne vedem Săptămânal cu informații interesante direct la tine în INBOX. Dacă ți se pare interesant, show your support - acum cu o super ofertă:
Understand Today
▶️ De ce nu se uită nimeni la ce face familia lui Osama bin Laden
🔴 Membrii familiei lui Osama bin Laden au o viață înfloritoare și, în moduri, surprinzătoare. Fie sprijină mișcarea MAGA a lui Donald Trump. Fie donează 1 milion de lire sterline familiei regale. Sau intră în lumea curselor de cai britanice. Ba mai mult, unii s-au transformat în scriitori, spunându-și povestea prin cărți și căutând să-și spele imaginea care vine odată cu legătura cu Osama bin Laden.
▶️ 3 pe scurt:
🌳 Un studiu publicat în Scientific Reports arată că dacă petreci cel puțin 120 de minute pe săptămână în aer liber îți vei îmbunătăți semnificativ sănătatea fizică și psihologică. Și partea bună este că nu contează cum îți împarți aceste minute - dacă dintr-o vizită sau prin pauze lungi, dar scurte. Important este să stai în natură.
📝 Un startup din Silicon Valley a reușit să ajute două persoane să comunice în vis. Participanții au schimbat cu succes un mesaj în timp ce dormeau - experimentul a implicat trimiterea și primirea unui cuvânt.
Fay Manners și Michelle Dvorak au rămas blocate timp de trei zile în timpul expediției lor din Himalaya. Au văzut cum echipamentul, bagajul și mâncarea au căzut mai bine de 6,000 de metri. Au reușit să trimită un mesaj SOS. Și împreună au supraviețuit și s-au salvat.
Inspiring Stories
▶️Profesoara care îi învață pe norvegieni engleza. Povestea unei mame cu un copil autist
Ana Maria Hrebenciuc a ieșit de pe ușa cancelariei ca să intre pe alta, tot într-o școală, dar în Norvegia. Dacă în România își aștepta elevii în clasă, în Țara Fiordurilor a învățat să-i întâmpine cu un zâmbet larg și o strângere de mână la intrarea în sala de grupă.
Și-a urmat visul din copilărie și nu l-a abandonat. Este profesor de engleză, dar în urmă cu cinci ani a ales să plece în altă țară pentru a-și întregi veniturile în casă. Îi place la nebunie ce face și vorbește cu un strop mare de dragoste despre meseria aceasta, dar cele 12 milioane de lei pe care le lua pe lună în România nu îi erau de ajuns. Tudor, copilul său, a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist când nu avea nici măcar trei ani împliniți, iar terapia costa de patru ori mai mult decât lua ea bani din învățământ.
Nu știa ce o așteaptă, nu știa că poate fi de-a lor, nu credea că va simți că este acasă la 3000 km distanță. La o vârstă la care unii se așază la casa lor, Ana Maria Hrebenciuc a luat-o din loc și a preferat să se lase condusă de viață. Viața nu i-a dat doar bune, dar jonglează perfect cu atribuțiile pe care le are zilnic din ipostaza de soție, mamă de Tudor, profesoară, dirigintă, prietenă, fiică a părinților săi. Fiecare zi este o provocare frumoasă. Să îi cunoaștem povestea!
Ana Maria Hrebenciuc: „Acum cinci ani aveam salariul 1200 lei, iar terapia lui Tudor costa 4000 lei”
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes, Chappell Roan, Queen Omega, Gary Clark Jr sau Chappell Roan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka, Great Big Story, Monștri, The Perfect Couple sau El Correo pe Netflix
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți Where’d You Go, Bernadette:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Minunea de la Cetate: semeni grâu și răsar fotovoltaice. Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul Dunării au fost declasificate abuziv pentru a fi transformate în parc fotovoltaic, într-o afacere de zeci de milioane de euro.
Cazul nu este unul izolat. Fenomenul a luat amploare în întreaga țară, după ce mai mulți oameni de afaceri, care au investit până recent în terenuri agricole, au mirosit noua oportunitate, mult mai bănoasă.
Global
Deportările migranților vor crește, spune șefa UE, Ursula von der Leyen
🙈 Ce se întâmplă în China?!? Animalele de companie au ajuns să câștige „bani pentru gustare” în cafenele. De ce se întâmplă asta? Pentru că stăpânii le trimit la muncă. Jane Xue și-a trimis câinele, un samoiede de 2 ani pe nume OK, la muncă la mijlocul lunii septembrie. Angajatorul ei? O cafenea pentru câini din Fuzhou, în sud-estul Chinei.