Săptămânal #38: cum ne salvează viața tehnologia AI, ce este “period shaming” și cum ajungi să ai 34 de first dates în 19 țări
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
🚀 După 50 de ani, prima femeie și prima persoană de culoare încearcă să ajungă pe lună. Commander Reid Wiseman, Pilot Victor Glover, Mission Specialist 1 Christina Hammock Koch și Mission Specialist 2 Jeremy Hansen. 3 americani și un canadian sunt astronauții care fac parte din misiunea Artemis 2, prima de după Apollo.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Cum ne poate salva viața inteligența artificială?
Inteligența artificială poate să detecteze cancerul de sân cu 5 ani înainte ca acesta să se dezvolte 😮
Folosind inteligența artificială (AI), cercetătorii de la MIT și Massachusetts General Hospital au dezvoltat un model pentru a depista cancerul de sân cu până la cinci ani înainte de apariția acestuia. Cercetătorii au testat tehnologia cu date din 2009 până în 2012 de la 90.000 de mamografii făcute pentru mai bine de 6.000 de pacienți ai Spitalului General din Massachusetts.
O tânără de 14 ani din Kenya și-a luat viața după ce un profesor ar fi făcut-o de rușine pentru că a venit cu pete de sânge în clasă. A fost prima menstruație a fetei, a declarat mama ei presei locale, iar copila nu avea tampon la ea. Profesorul ar fi numit-o „murdară” și a dat-o afară din sala de clasă. Fetița învăța într-o școală din Kabiangek, la vest de Nairobi.
Moartea copilului a provocat proteste din partea parlamentarelor din Kenya și a reaprins o conversație națională despre “period shaming” și accesul la produse menstruale.
▶️ În Paris trotinetele electrice închiriabile vor fi interzise. Locuitorii capitalei franceze au dat un vot covârșitor (aproape 90%) împotriva acestora, deși existau deja reguli stricte de utilizare.
Deși a fost vorba mai mult de o consultare populară decât de un referendum, Primăria din Paris a declarat că va ține cont de rezultat și va interzice activitatea firmelor care închiriază trotinete electrice. Puțin peste 100 de mii de parizieni (dintr-un total de 1,4 milioane cu drept de vot) s-au prezentat în cele 20 de secții amenajate, câte una în fiecare cartier.
▶️ De la politică, prin închisoare, la gătit. Cum a ajuns Liviu Dragnea să fie vlogger? De unde și până unde pasiunea sa pentru gătit? Și… cum am ajuns noi aici?!? 😂😒 Așa arată traseul lui Liviu Dragnea din ultimii ani:
Inspiring Stories
▶️ A participat la 34 de first dates în 19 țări în ultimul an. Ce a învățat din această experiență?
Loni James a plecat din Statele Unite ale Americii, statul Washington, într-un avion către Londra anul trecut. Avea la ea doar o geantă de mână, un rucsac și un vis puțin convențional.
Era sfârșitul lunii martie, iar planul ei era simplu: să călătorească prin lume și să meargă la un first date cu un localnic în fiecare țară pe care urma să o viziteze.
La câteva zile după ce a sosit la Londra, a intrat pe Tinder și a întâlnit un cetățean franco-britanic căruia îi plăcea să călătorească. A ieșit cu el într-un pub de lângă Tower Bridge, iar cele câteva beri s-au transformat într-o cină de cinci ore și conversații lungi despre locurile în care au călătorit.
Nu l-a mai văzut niciodată de atunci. Dar așa și-a început călătoria – una fără un itinerariu specific în minte. În ultimul an, Loni James spune că a folosit Tinder, Hinge și Bumble pentru a avea 34 de first date în 19 țări - experimentând o serie de ritualuri romantice pline de intrigi, surprize și premiere culturale.
▶️ A fost lovit de nenumărate ori din cauza etniei rome și a deficiențelor locomotorii și de vedere. Cum a reușit doctorandul Daniel Caraivan să se ridice de fiecare dată
Daniel Caraivan nu vede deloc cu un ochi, are proteză la picior, este de etnie romă și toate aceste aspecte, în accepțiunea unei societăți încă plină de prejudecăți precum este cea din zilele noastre, l-ar fi putut trage în jos cu moralul. El a ales, în schimb, să facă ceva cu viața lui și este chiar foarte activ pe plan profesional. Este primul și singurul membru care a ajuns să aibă studii doctorale din familie. Tatăl său și fratele, fiind nevăzători, nu au putut merge la școală și nu au avut oportunitatea să învețe. Mama lui a absolvit 10 clase și a devenit bucătar/patiser, iar un alt frate este absolvent de liceu cu bacalaureat și mecanic de locomotivă.
A ales sociologia în detrimentul oricărei ramuri superioare de studii. Poate pentru că a fost, pe vremea când era elev, el însuși copilul lovit de etichete. Poate pentru că este fascinat de comportamentul uman și de grupurile minoritare, a ales să lupte pentru egalitatea de șanse. Să-l cunoaștem mai bine!
Daniel Caraivan: „Ca rom și persoană cu dizabilități, sunt conștient de problemele cu care se confruntă societatea românească și îmi doresc să contribui la rezolvarea acestora”
▶️ Apo Maria “Whang-Od” Oggay simbolizează puterea și frumusețea spiritului filipinez: la 106 ani a devenit cea mai în vârstă vedetă de pe coperta Vogue
O tatuatoare indigenă din Filipine ce luptă pentru menținerea în viață a unei forme de artă cunoscută sub numele de batok a apărut în ediția locală a revistei Vogue. Apo Whang-Od este din Buscalan, un sat izolat dintr-o regiune muntoasă a provinciei Kalinga, nordul Filipinelor. A început să tatueze la vârsta de 16 ani. La un moment dat ar fi rămas singura din toată provincia care mai practiva această artă, dar a inspirat o nouă generație de tatuatori batok.
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith. Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
În acest număr din Săptămânal vă recomand să vedeți The Offer (pentru fanii The Godfather și nu numai 😉). Îl găsiți pe SkyShowtime, noul serviciu de streaming disponibil în România - abonamentul este la jumătate: 1,99 euro, ofertă pe viață:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
Google Trends România
O profesoară de limba japoneză dintr-un liceu bucureștean a fost înjunghiată de unul dintre elevii săi din cauza unui test neanunțat.
România va avea un centru special pentru persoanele cu autism. Pacienții pot sta și pe timpul nopții.
Vine un val nou de scumpiri în România. Explicaţiile analistului financiar Adrian Negrescu.
Google Trends Global
Cine este Karen McDougal, modelul Playboy care apare în dosarul lui Trump, alături de Stormy Daniels
Actrița Brooke Shields a dezvăluit cine este vedeta cu care și-a pierdut virginitatea: „După ce s-a terminat, am fugit goală pe coridor, iar el a alergat după mine”