Săptămânal #105: La ce vârstă se căsătoresc europenii, adopția unui copil cu întârzieri și violența româncelor din politică
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
🐱🥺 Un studiu realizat de Universitatea din Tokyo a descoperit că pisicile pot recunoaște vocile stăpânilor, dar adesea aleg să nu răspundă. Cercetătorii au folosit înregistrări cu vocilor stăpânilor și ale unor străini, observând că pisicile reacționează în special atunci când le aud pe primele. Cu toate acestea, chiar dacă au recunoscut vocea stăpânilor, pisicile au ales să o ignore… îmi pare rău, cat people (piesă cadou, să nu vă supărați pe mine)!
Ne vedem Săptămânal cu informații interesante direct la tine în INBOX. Dacă ți se pare interesant, show your support - acum cu o super ofertă:
Understand Today
▶️ Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”
🔴 „Păcătoasă”. „Javră”. „Fată Mare”. „Duduie”. „Ștoarfă”. „Damă”. „Găină Bătrână”. „Geamandură”. „Virgină”. „Stearpă”. „Cur*ă”. Cu astfel de cuvinte au fost descrise politiciene din România de către adversari politici, ziariști, oameni de afaceri sau simpli cetățeni.
„Mie mi-au spus niște oameni că erați prostituată”, i-a zis Aurelian Bădulescu fostei consiliere USR Raluca Teodor într-o ședință publică a Consiliului General al Municipiului București. În 17 septembrie, Bădulescu, fost viceprimar al Bucureștiului, a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.
▶️ 3 pe scurt:
👱🏻👱🏻♀️ Unde sunt cei mai mulți oameni cu părului blond din Europa? Cei mai mulți oameni se găsesc, așa cum era de așteptat, în Europa de Nord și de Est, în special în țări precum Suedia și Finlanda. Cei mai puțin sunt în sudul Europei și în părți ale Europei de Est. Vă invit să vedeți harta aici!
În 2022, în UE au fost irosite aproximativ 132 de kilograme de alimente per locuitor. În total, UE a generat 59,2 milioane de tone de deșeuri alimentare - comestibile și necomestibile. Cum arată situația pentru fiecare țară:
La ce vârstă se căsătoresc oamenii pentru prima dată în Europa:
Inspiring Stories
▶️Cum adopți un copil cu întârzieri de dezvoltare? Și cum ajungi să schimbi radical viața unui micuț „avid de îmbrățișări”
Cum adopți un copil cu întârzieri de dezvoltare? Povestea Cătălinei este un parcurs emoționant și plin de provocări al procesului de adopție al lui Cristian, un băiețel de trei ani, venit în viața familiei ei după o lungă serie de descurajări. Toată lumea le-a spus să renunțe. Copilul avea trei ani și nu mergea, nu vorbea, iar medicul său le-a spus că nu va da niciodată cu piciorul într-o minge. Dar pentru Cătălina și soțul ei nu există altă variantă decât să-și asculte inima care le spunea că el este copilul lor.
Cristian era un băiețel drăgălaș, plin de bucurie, dar cu întârzieri psihomotorii și diverse provocări de dezvoltare. Avea nevoie să fie îngrijit și iubit. În niciun caz să fie văzut drept o cauză pierdută, un copil care nu va vorbi și nu se va juca niciodată. Așa a ajuns Cristian acasă.
Determinarea și iubirea lor necondiționată l-au ajutat pe Cristian să evolueze, transformându-se treptat într-un copil fericit și zâmbitor, aducând bucurie în viața noilor săi părinți. Astăzi merge la grădiniță, la înot, iar doamnele care nu i-au dat nicio șansă la început, și-au cerut scuze că nu au crezut în el. Cum arată viața lui Cristian, „un copil avid de îmbrățișări”? Care au fost provocările Cătălinei? Și ce ne răspunde la întrebare „cum adopți un copil cu întârzieri de dezvoltare”?
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes, Chappell Roan, Queen Omega, Gary Clark Jr sau Chappell Roan
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka, Great Big Story, Monștri, The Perfect Couple, El Correo pe Netflix sau Where’d You Go, Bernadette
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți Sweet Bobby. Kirat Assi, o prezentatoare de radio londoneze, a fost victima unui catflish făcut chiar de verișoara sa. Povestea, care i-a devastat viața, a fost transformată într-un podcast. Iar acum o puteți vedea și în acest documentar Netflix:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global