Săptămânal #99: La bordul unui tren spital care salvează soldații răniți din Ucraina și ce îl ține încă în România pe Thailandezul
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
😴 Tu cât dormi în week-end? Un studiu realizat de Nanjing Medical University a descoperit că cei care au reușit să doarmă cel puțin o oră în plus în weekend aveau un risc semnificativ mai scăzut de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ „Nu trebuie să o întreb pe mama cum trăiește cu demența. Într-o zi, neîntrebată, mi-a spus: Trăiesc într-o închisoare”
„Seara în care mama a uitat cine sunt – cine sunt – a fost la fel ca cea care a venit înainte și cea de dinainte. Seri care s-au întâmplat săptămâni la rând. Dar mă gândesc… de ce în acea seară? De ce atât de brusc? La prânz a știut că sunt fiica ei și până la căderea nopții nu a mai făcut-o”.
Anthea Rowan a scris despre declinul cognitiv al mamei sale. O poveste cutremurătoare pe care, din nefericire, o trăiesc foarte mulți oameni din toată lumea.
▶️ 3 pe scurt:
Uciderea mamei mele ajunsese să semnifice mai mult decât viața ei. În 2017, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în timp ce se afla la volan de o bombă plasată în mașina ei. Atentatul, ce urmărea amuțirea unei voci critice, s-a dovedit a fi scânteia care a galvanizat societatea malteză și a pornit un val de schimbare și protest. În urma eforturilor neîntrerupte ale fiilor săi, o lume întreagă a aflat despre corupția din Malta, iar în cele din urmă, guvernul condus de Joseph Muscat a căzut.
Despre toate acestea a scris fiul ei cel mai mic, Paul Caruana Galizia, în O moarte în Malta: Asasinatul și lupta unei familii pentru dreptate (A Death in Malta: An Assassination and a Family’s Quest for Justice). Publicată în 2023, cartea s-a bucurat de o primire călduroasă din partea publicului, fiind recomandată de personalități ca Angelina Jolie și scriitoarea Anne Applebaum.
Rasist, misogin, homofob, profesor. Studiu de caz dintr-un sistem de educație nepăsător.
„De ce bărbații se laudă cu sex oralul la femei și femeile nu?” Este o întrebare pe care un profesor de psihologie o scrie pe tablă, într-un liceu din București. Momentul este filmat de elevi și circulă o vreme pe rețelele sociale.
„La prima oră din an, când voiam să-mi pun hanoracul pe mine, mi-a zis: «nu, lasă-l acolo, că se vede bine, îmi place ce văd»”, povestește o elevă că i-a spus același profesor de psihologie.
„Nu permit niciunui țigan (cioroi) și bulangiu să mă ia peste picior, chiar dacă acesta este minor”, a scris profesorul într-un e-mail transmis conducerii uneia dintre unitățile de învățământ unde predă. Pentru acest e-mail a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Trei directori de liceu, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Ministerul Educației tolerează comportamentul profesorului de psihologie. De luni, acesta s-a întors la catedră, în fața elevilor de clasa a X-a.
Care sunt cele mai bune țări pentru femei… spoiler: România nu stă bine
Inspiring Stories
▶️ Cum a ajuns un specialist în marketing digital de peste 15 ani să organizeze vacanțe în Thailanda? Thailandezul a vrut să se mute în țara râsului și a iubirii, ce îl ține încă în România și cum arată viața lui la Lerești, în Argeș
Eduard sau Thailandezul a început să muncească încă de la 18 ani. Întâi a avut un magazin online de cadouri. Dar banii pe care îi câștiga cu acest proiect abia îl ajutau să-și plătească ratele pentru casa pe care și-o cumpărase. Așa că a plecat în Marea Britanie pentru a se dezvolta. A ajuns să lucreze în marketing online și să coordoneze bugete de zeci de mii de lire pe lună. Dar viața nu era așa de frumoasă cum ar fi putut părea pe hârtie. Iar când a venit pandemia s-a hotărât, împreună cu soția lui, să se întoarce acasă, la Lerești, în Argeș.
A continuat să lucreze remote pentru compania din Marea Britanie, dar visul său era să-și încerce norocul în turism. Mai ales că era convins că, după pandemie, lucrurile vor exploda în acest domeniu. Așa a luat naștere întâi afacerea IezerVenture prin care oferă o experiență autentică oamenilor care vor să descopere zona Lerești, de la poalele munților Iezer Păpușa. Și, mai apoi, a început aventura Thailandezul cu ajutorul căreia a dus peste 200 de oameni în Thailanda. Iar de acum încearcă să exploreze și Vietnam și Bali.
Cum arată viața unui călător? De ce și-a dorit să se mute în Thailanda și ce l-a convins să nu o facă încă? Și cum arată o vacanță cu Thailandezul în țara poporului liber (cuvântul thai (ไทย) înseamnă „liber” în limba thailandeză).
▶️ Cum a ajuns Mihai Călin să se căsătorească cu fata care credea despre el că e „arogantul ăsta pe care nu-l suport”? Ce a învățat de la bunicul său deportat în Siberia? Și ce amintiri are despre Partidului Comunist Român
Mihai Călin joacă unul dintre rolurile principale în filmul de debut al regizorului Bogdan Mureșanu „Anul nou care n-a fost”. Este un rol care i se potrivește mănușă, având un milion de povești spuse și nespuse din vremea comunismului și de la Revoluție, povești pe marginea cărora am povestit la o „cafea virtuală” multă vreme.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman, Alice Merton, Moby, KAROL G, Nathy Peluso, Billie Eilish, Zaho de Sagazan, Professor P & DJ Akilles, Jessie Reyes, Chappell Roan sau Queen Omega
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar, 3 Body Problem, No Me Llame Ternera, The Tattooist of Auschwitz, Feud, Hacks, The Asunta Case, Nevenka sau Great Big Story
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți Monștri, povestea fraților Lyle și Erik Menendez care a luat cu asalt întreaga lume și a deschis drumul către fascinația publicului din ziua de astăzi pentru povești polițiste reale. Serialul ridică însă o întrebare neașteptată: cine sunt adevărații monștri? El explorează dinamica complexă din familia Menendez și pune în balanță posibilitatea ca frații Menendez să fi fost dezechilibrați și să fi acționat din frică și disperare după ani și ani de abuz cu aceea că au fost criminali calculați, motivați de lăcomie și bani.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
În România 25% din tinerii adulți nu a terminat liceul sau școala profesională, comparativ cu 13%, media țărilor membre OCDE. Adulții care nu au terminat liceul au un risc mare de a avea probleme sociale și profesionale.
România se află pe primul loc în Europa la numărul persoanelor cu dizabilități grave care trăiesc în condițiii dificile. În 2023, 37% dintre persoanele din această categorie aveau lipsuri materiale și sociale majore, conform datelor Eurostat.
Global
La bordul unui tren spital care salvează vieți care aduce soldații răniți ai Ucrainei în siguranță. CNN a obținut acces exclusiv la bordul unui tren de evacuare medicală folosit de armata ucraineană pentru a transporta răniții din apropierea frontului către spitalele din toată țara. Această infirmerie pe roți – una dintre numeroasele care traversează Ucraina – a devenit esențială pentru sistemului de sănătate din țara vecină. Funcționează în total secret.