Săptămânal #83: păpușile cu AI pentru bătrâni, muzica a devenit mai simplă și mai repetitivă, povestea de dragoste care a cucerit Europa și bunica devenită campioană la Fortnite
Săptămânal, un smart digest de știință, entertainment, politică, povești și inspirație
Tu ce program de lucru ai? Un studiu a arătat că dacă lucrezi înainte de 9am și după 5pm este periculos pentru starea ta de sănătate 😳
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Păpușile cu AI încearcă să le țină companie bătrânilor singuri
Într-o lume în care căutăm soluția pentru singurătate, roboții păpuși cu inteligență artificială par să ne vină în ajutor. Coreea de Sud se confruntă cu o populație din ce în ce mai îmbătrânită și cu o natalitate din ce în ce mai mică. Tocmai de aceea, se folosesc de păpușile robot pentru a le alina singurătatea. Dar pot reuși oare păpușile să suplinească lipsa contactului uman, chiar și dacă acestea sunt programate să empatizeze cu oamenii lor? 🤔
▶️ 3 pe scurt:
Au între 59 și 94 de ani și trăiesc împreună, în prima comunitate de cohousing a Regatului Unit exclusiv pentru femeile în vârstă. În UK există 3,64 milioane de oameni peste 65 de ani care trăiesc singuri. 70% dintre ei fiind femei. În următorii 10 ani, oamenii de peste 65 de ani vor însemna 22% din populație, potrivit ultimului raport al Center for Aging Better.
Spania. Italia. Grecia. Turcia. Franța. Croația. Acestea sunt destinații de preferate ale europenilor.
Un studiu european a analizat versurile a peste 12.000 de piese în limba engleză și a ajuns la concluzia că acestea devin mai simple și mai repetitive. De asemenea, cercetarea arată și o scădere a versurilor pozitive și optimiste, precum și o creștere a celor care exprimă furie, dezgust sau tristețe. Mai mult decât atât, versurile au devenit mai individualiste, mai concentrate pe propria persoană, astfel, cuvinte precum „eu” sau „al meu” au devenit mult mai populare.
Inspiring Stories
▶️ Elena era în vacanță la Roma, orașul natal al lui Eugenio. După 2 ani de relație cu multe întâlniri prin orașe din Europa, aleg să facă marele pas, iar el se mută în România. Astăzi, au o casă, un câine mare și doi copii adoptați. Cum au ajuns Luca și Riccardo în viața lor
Elena și Eugenio au o poveste de dragoste parcă desprinsă dintr-un film american. S-au cunoscut atunci când ea era într-o vacanță la Roma, orașul lui natal. A urmat o relație de dragoste cu întâlniri romantice prin mai multe orașe ale Europei. Și, atunci când lucrurile au fost clare pentru amândoi, s-au hotărât să facă pasul către o relație serioasă. Eugenio a decis să se mute în România pentru că era sigur că Italia nu ar fi fost o țară potrivită pentru Elena din cauza sexismului și a rasismului.
După mai multe încercări nereușite, Elena și Eugenio au hotărât că nu mai vor suferință și să încheie cu fertilizări, stres și haos. Așa au ajuns la calea adopției. Au făcut terapie înainte, ca să fie pregătiți pentru tot acest proces. Și la foarte scurt timp i-au cunoscut pe Luca și Riccardo. O nouă întâlnire parcă scrisă pentru un film de peste ocean.
Băieții nu au avut deloc o copilărie ușoară. Mama biologică i-a părăsit. Tatăl biologic nu a exista niciodată. Asistenta maternală a fost violentă și i-a neglijat total. Astfel că, atunci când Luca și Riccardo au ajuns acasă la Elena și Eugenio, deși aveau 5 și 6 ani, nu știau să vorbească sau să mănânce cu tacâmurile, trăiau mereu cu teama pedepsei, ca să nu mai vorbim despre igienă.
Cum s-a adaptat un italian în România? Cât de mult durează perioada de adaptare a unui copil adoptat? Cum arată relația lui Luca și Riccardo cu frații lor mai mari din Italia? Și cât de mult li s-a schimbat viața în bine? Aflăm din interviul de pe LIFE.ro, de la Elena și Eugenio:
▶️ Cum ar fi să joci Fortnite cu bunica ta 👾
O bunică din Scoția în vârstă de 75 de ani a devenit senzația jocurilor video, după ce a devenit unul dintre cei mai apreciați și mai cunoscuți jucători de Fortnite din lume. Cath Bowie - alias Grumpygran1948 - are acum o echipă de mii de fani devotați din întreaga lume și petrece până la șase ore pe zi jucând online.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent, Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali, Kany García, Ana Tijou, Kelly Clarkson, LIN, Julieta Laso, The National, Ginebras, Blackstar, Tianna Esperanza, Tracy Chapman sau Alice Merton
Podcast: Don’t ask Tig, Pienso, Luego Actúo și Pagina de sustenabilitate
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master, The girls at the back, The Bear, Good Omens, The Wheel of Time, El cuerpo en llamas, Another Body, The Lost Flowers, NyadFleabag, Women Talking, May December, Origin, Pieces of a Woman, La Sociedad de la Nieve, Scoop, Reina Roja, Rustin, The Wonderful Story of Henry Sugar sau 3 Body Problem
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vă uitați la documentarul No Me Llame Ternera - Face to Face with ETA: Conversations with a Terrorist. Un interviul foarte interesant cu unul dintre liderii ETA, gruparea teroristă care a activat pentru mai bine de 60 de ani în Europa, omorând aproape 900 de oameni:
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global