Săptămânal #42: doar 11% dintre elevii din România înțeleg ce citesc, singurătatea la fel de periculoasă ca fumatul și 1 elev din 2 amenințat sau agresat în școlile de la noi
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Yusuf are 14 ani și are o singură bucurie: porumbeii. Vine din regiunea Kurdistanului din nordul Irakului. Familia sa a fugit din Siria în 2012, iar Yusuf și-a petrecut cea mai mare parte a vieții într-o tabără de refugiați. În urmă cu patru ani, a început să-și descopere pasiunea pentru porumbei despre care spune: „îi iubesc”. „Le dau apă și mâncare. Ei fac parte din viața mea”, adaugă Yusuf.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume și o listă cu cele mai citite lucruri pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ 42% dintre elevii României au calificativul „nefuncțional", iar 47% au fost clasați în zona „minim funcțional", atunci când vine vorba de înțelegerea unui text citit, arată „Raportul Național de Literație", făcut de platforma Brio. Doar restul, de 11%, sunt în zona „funcțională".
„Din 3 milioane de copii, 330.000 de copii reuşesc să citească şi să înţeleagă ceea ce citesc şi să facă inferenţe minime cu textul pe care îl citesc”, arată raportul. Fetele sunt mai avansate atunci când vine vorba de competențele de literație, clasându-se cu trei puncte mai în față decât băieții.
▶️ Un olandez are 550 de copii în toată lumea, iar judecătoria îi interzice să mai fie donator. Într-o țară în care nu poți fi donator pentru mai mult de 25 de copii, Jonathan Meijer a fost creativ și a uitat să spună adevărul atunci când se prezenta la clinică:
▶️ Singurătatea este toxică: riscurile pentru sănătate sunt la fel de novice precum fumatul a 15 țări pe zi. Declarată epidemie în SUA, singurătatea lovește, în special, tinerii cu vârste cuprinde între 15 și 24 de ani. Și crește riscul accidentelor vasculare cerebrale, al bolilor de inimă și al decesului prematur.
Inspiring Stories
▶️ „Sunt o supraviețuitoare a abuzului emoțional”: violența în școlile românești: 1 elev din 2 amenințat sau agresat
Mi s-a spus atât de mult faptul că nu se va alege mare lucru de mine, încât aproape că am crezut asta”. Dar nu s-a lăsat. Nu a lăsat ca vocile celorlalți să-i dicteze viitorul. Nu a lăsat demonii să o învingă. Iar astăzi Ruxandra Mercea încearcă să spună stop violenței în școlile din România.
„Sunt o supraviețuitoare a abuzului emoțional și este în continuare un proces terapeutic. Lupt în mod constant să nu repet modelul, să nu repet ceea ce mi s-a făcut mie, să mă vindec și să am reacții tot mai sănătoase atunci când simt critică, judecată, umilire”. Ruxandra Mercea a lăsat un job foarte bine plătit pentru a începe propriul drum care astăzi înseamnă trei proiecte – Spark, Transylvania College și Școala Încrederii. De ce a făcut asta? Pentru copiii ei. Fiecare dintre cei 4 copii ai săi sunt diferiți și în etape diferite de dezvoltare. Are două adolescente, un băiat care se apropie curajos de vârsta de 10 ani, iar cea mică, de doi ani și jumătate. Ce își dorește pentru ei? Să crească și să se dezvolte într-o țară sigură care să-i înțeleagă, să-i ajute și să-i sprijine.
România se află pe locul 3 în UE în ceea ce privește bullyingul școlar, iar studiile organizației Salvați Copiii spun că 1 elev din 2 este amenințat, umilit sau agresat fizic. Cum rezolvăm această situație? Ruxandra Mercea ne îndeamnă să ne gândim de câte ori am auzit că, de fapt, „copiii din ziua de azi sunt problema”. Și subliniază că doar atunci când le vom ridica acestora eticheta de „cauzatori de probleme”, copiii se vor simți în siguranță să spună ceea ce li se întâmplă. Cheia este întotdeauna la adult. Dar sunt aceștia pregătiți să-i ajute pe cei mici? Știu ce trebuie făcut pentru ca amenințările, umilințele sau chiar agresiunile să înceteze? Vorbim cu Ruxandra Mercea despre toate acestea în interviul de mai jos:
▶️ Cum arată cele 562 de triburi din Statele Unite ale Americii?
Matika Wilbur a început să fotografieze toate cele 562 de triburi recunoscute federal din SUA (un număr care de când a început Wilbur acest proiect a crescut până la 574), încercând astfel să facă un portret cuprinzător al vieții indigene contemporane.
Portretele - de la bătrâni și adolescenți până la mai multe generații care pozează împreună - sunt intime și personale. Și oferă o imagine a culturilor, tradițiilor și principiilor din fiecare trib. Pozele sunt însoțite de relatări și povești din fiecare zonă.
▶️ În școală era pedepsită pentru picturile sale, acum face arta pe care nimeni nu o mai poate cenzura. Darin Sallam s-a născut în Kuwait și a învățat să-și exprime suferința prin creativitate.
De ascultat / văzut
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, piesa Forget Me, a lui Lewis Capald, trupa Vientiuno, Black Pumas sau Sam Smith.
Am avut apoi podcastul “Don’t ask Tig”, un playlist foarte bun făcut de cei de la NPR, trupele Kerala Dust și Hermanos Gutiérrez, precum și producția Berlin, artistul Leon Bridges, proiectul muzical You+Me - adică Dallas Green - City and Colour și Alecia Moore - P!nk, trupa First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder.
V-am recomandat producțiile The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat (tocmai a fost confirmat sezonul doi de către Netflix) și White Bird.
Iar în acest număr din Săptămânal vă propun să ne întoarcem la muzică și să o ascultăm pe Natalia Lacunza, aici cu piesa “Todo Lamento”:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămâna aceasta:
România
Global
Masacru la o școală din Belgrad. Un elev a împușcat și a ucis 8 copii, precum și pe gardianul școlii. Poliția spune că a fost un atac premeditat. Elevul a sunat și a anunțat că o să omoare mai mulți oameni. Mărturia unei eleve care a supraviețuit atacului armat din Belgrad: „M-am întins peste colegii morți, să creadă că și eu sunt moartă”
Cine este românca ce a ajuns în comitetul consultativ pentru energie nucleară al Statelor Unite?