Săptămânal #56: povestea satului Richiș, românii vs cheltuielile vs regulile și cine este prima femeie care a participat la Maratonul de la Boston
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Campionatul de masaj din Japonia 🥹
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la informații despre ce se întâmplă în lume. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
Understand Today
▶️ Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani
Îmbrăcăminte, lemne de foc sau aparate de încălzit, acolo se duc cei mai mulți bani din bugetul unei familii care trăiește în România.
Cheltuieli mari au fost înregistrate și pentru medicamente, benzină, încălțăminte, parfumuri, confecții și articole de îngrijire personală, însă bugetul alocat pentru acestea diferă de la un județ la altul.
La polul opus, românii au alocat cele mai mici sume pentru săpun, grădinărit și plante, flori, jocuri și jucării, bijuterii și gaz lichefiat pentru aragaz.
▶️ 3 știri pe scurt:
Inspiring Stories
▶️ Din dragoste pentru Richiș: cum s-a transformat un sat uitat de lume într-o comunitate modernă cu peste zece naționalități? Și cum ne oferă Casa Noah a lui Catrinel și Paul șansa de a experimenta viața autentică a acestui sat, odinioară plin de sași
Timp de sute de ani Richișul a fost un micuț sat săsesc, dar localnicii au fost nevoiți să pună lacăt pe case şi să plece în străinătate. Unele dintre ele au fost cumpărate de români și altele pur și simplu părăsite.
Astăzi satul Richiș, din comuna Biertan este plin de viață. S-a transformat într-o comunitate așa cum în foarte puține locuri din țară găsești. Un sat micuț aproape de Mediaș unde oamenii se bucură de belşugul pe care natura îl dăruieşte celor care ştiu s-o preţuiască și cu cea mai mare diversitate culturală din țara noastră: peste 10 naţionalităţi într-o localitate cu doar câteva sute de suflete.
Poate de aceea foarte mulți turiști vor să trăiască măcar pentru câteva zile în Richiș. Iar Casa Noah a lui Catrinel și Paul este una dintre cele mai bune modalități de a experimenta viața din acest fost burg nemțesc. Pentru că astăzi aceasta primeşte oaspeţi din toată lumea, oameni care vor să descopere lucrurile în profunzime, să caute, să privească și să înţeleagă viața dintr-o perspectivă diferită de agitația pe care o trăiesc în marile orașe.
▶️ Povestea primei femei care a participat la Maratonul de la Boston, atunci când doar bărbații putea să alerge oficial la acest eveniment
Kathrine Switzer a fost prima femeie care a participat la Maratonul de la Boston atunci când femeilor le era interzis să se înscrie. În 1967, ea a fost, pentru prima dată, parte din acest eveniment. 50 de ani mai târziu, a terminat din nou maratonul, la vârsta de 70 de ani.
Iar în 2015 Switzer a lansat o asociație non-profit (@261Fearless) prin care încearcă să ajute, prin sport, femeile să depășească obstacolele din viața lor.
De ascultat / văzut
Până acum am avut pe lista de recomandări:
Muzică: María Peláe, Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk, Christine and the Queen, Vientiuno, Black Pumas, Sam Smith, Kerala Dust, Hermanos Gutiérrez, Leon Bridges, You+Me, First Aid Kit, Hozier, Loreen, St. Vincent sau Danielle Ponder, Natalia Lacunza, Tina Turner, Arde Bogotá, Måneskin, Mónica Naranjo, Lali Kany García, Ana Tijou sau Kelly Clarkson
Podcast: Don’t ask Tig și Pienso, Luego Actúo
Filme & Seriale: Berlin, The Offer, Love is a force of nature, The Diplomat, White Bird, The First Lady, Spy/Master și The girls at the back
Iar în acest număr din Săptămânal vă invit să vedeți The Bear (găsiți ambele sezoane pe Disney+) - povestea unui super chef care se întoarce acasă pentru a salva restaurantul pe care l-a primit moștenire de la fratele său.
Și, la final, despre ce s-a vorbit săptămâna aceasta:
România
Global