Săptămânal #22: drepturile omului și campionatul din Qatar, visurile femeilor și talibanii din Afghanistan sau ce a făcut McDonald's în Franța
Săptămânal, un smart digest de știință, filme & seriale, politică, povești și inspirație
Fotbaliștii Germaniei și-au pus mâna la gură înaintea meciul cu Japonia. De ce? Nemții au explicat la finalul partidei că nu a fost vorba de un gest cu tentă politică, ci de unul prin care s-a dorit promovarea drepturilor omului. Iar FIFA a decis să nu îi sancționeze în vreun fel. Cam despre asta este vorba la Campionatul Mondial din Qatar… despre drepturile omului și încălcarea lor.
Săptămânal este un smart digest de știință, povești, viitor și inspirație. În fiecare vineri îți trimit în inbox o selecție subiectivă de articole - de la povești ale unor oameni inspiraționali, la analize despre ce se întâmplă în lume, descoperiri științifice, curiozități sau întrebări morale + o listă cu cele mai căutate persoane pe Google despre care ar merita să știi. Dacă ți se pare interesant, abonează-te mai jos:
****Numărul #23 din Săptămânal o să apară pe 9 decembrie. Săptămâna viitoare sărbătorim împreună Ziua Națională 😊
Understand Today
▶️ Cum arată viața femeilor din Afghanistan la un an după ce talibanii au preluat controlul țării? Zahra Wafa și soțul său au făcut eforturi uriașe pentru a-și putea trimite fetele la școală. Au mâncat doar pâine pentru a putea avea resursele necesare pentru ca fetele să poată avea șansă de a-și face o viață în afara sătucului Nawa Foladi, din centrul Afghanistanului. Un loc cu praf și fără electricitate. Dar acum toate eforturile lor nu mai au nicio putere.
La un an după ce Statele Unite ale Americii s-au retras din Afghanistan, talibanii au tăiat orice gând de libertate și orice vis pentru viitor. Ministerul Propagandei a luat locul celui pentru Egalitate de Gen. Și a interzis accesul femeilor în parcurile de distracții, la sălile de sport sau în hammans (băile publice), unde oricum accesul se făcea diferit pentru bărbați și femei.
Cu toate că autoritățile au fost de acord toamna trecută ca fetele să poată să se înscrie la liceu sau la facultate, în realitate, oficialii au amânat implementarea acestor decizii până când “a comprehensive plan has been prepared according to sharia and Afghan culture”.
Luna trecută elevele care erau în ultimul al de liceu au putut să își dea examenul final (Kankor), dar nu au putut aplica la facultăți precum economie, inginerie, jurnalism sau medicină veterinară.
Și toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce mai toate organizațiile internaționale încep să-și retragă sprijinul acordat comunităților din această zonă.
“We worked hard, spent so much money on this and they’re so intelligent. And now they’re supposed to just sit at home?”, spune Zahra Wafa, una dintre mamele care au făcut eforturi uriașe pentru a-și putea trimite fetele la școală. “Every time I think about it, I get a headache”, adaugă aceasta.
Meena Ibrahimi studiează, împreună cu alte colege de la o școală privată din Bamian, pentru un examen (Marcus Yam / Los Angeles Times)
▶️ Restaurantele McDonald's din Franța încearcă să folosească produse reutilizabile, eliminând astfel ambalajele de hârtie. Iar lucrul acesta nu este doar util pentru viitorul planetei, ci și pentru noi… produsele arată foarte, foarte bine. Iar cele pentru Happy Meal sunt și mai faine (găsiți o poză în comentariul postării de mai jos).
Inspiring Stories
Fiică de pastor, al patrulea copil în familia sa dintre cei 12, Magda Săvuică s-a dezbrăcat de hainele unui job promițător în publicitate și comunicare online și a îmbrăcat hainele bunătății permanente, fără a aștepta lauri.
Colindă satele din Vaslui și dă o mână de sprijin celor deznădăjduiți, indiferent de vârstă. La început, cu un deceniu și un pic în urmă, o făcea de două ori pe an, dar a devenit de-a „vasluienilor” într-o bună zi.
Casa ei e acum la Negrești, un oraș destul de huiduit. La fel și familia pe care și-a închegat-o. Și-a găsit sensul pe ulițele acestor locuri.
▶️ De ce ne place atât de mult să dansăm? Bronwyn Jarr ne arată că totul are legătură cu nevoia noastră de socializare. Iar dansul ne ajută să ne-o atingem.
Și, dacă tot vorbim despre asta, vă invit să descoperiți cum a ajuns dansul să fie o necesitate pentru oameni:
De ascultat
Am deschis seria recomandărilor cu María Peláe. Au urmat Alice Wonder, Fletcher, LÉON, Natalia Lafourcade, Viva Suecia, Carla Morrison, Kamo Mphela, Bruce Springsteen, P!nk sau Christine and the Queens.
Acum vă recomand să descoperiți povestea de viață a lui Shell Rowe într-un videoclip special al piesei Forget Me, a lui Lewis Capaldi:
Și, la final, despre ce s-a vorbit cel mai mult săptămână aceasta:
Google Trends România
România scapă de MCV. Ce înseamnă asta? Raportul CE: În 2021 şi 2022 s-a înregistrat un bilanţ pozitiv în lupta anticorupție
Și o știre mai puțin serioasă… De ce a murit Bruce Lee. Tu știi?
Google Trends Statele Unite ale Americii (tot despre alegeri)
Ce s-a întâmplat la American Music Awards 2022… în afară de faptul că P!nk a făcut super show și Taylor Swift a câștigat aproape toate categoriile
Și, la final, cea mai importantă întrebare a săptămânii: Tu știi să gătești curcanul? Cu alte cuvinte, este Thanksgiving, așa că găsiți aici câteva rețete.